Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Pobjeda Nikole Bašića na natječaju Ministarstva

18.12.2019. 13:00


Arhitekt, akademik Nikola Bašić i njegov suradnik, arhitekt Krešimir Damjanović, osvojili su prvu nagradu za idejno likovno rješenje spomen-obilježja žrtvama Drugog svjetskog rata i poraća. Naručitelj natječaja bilo je Ministarstvo hrvatskih branitelja, a natječaj je provelo Hrvatsko društvo likovnih umjetnika.
Bašićev rad pobijedio je ispred 13 prispjelih radova, a spomen obilježje će se postavljati na mjestima istraženih masovnih i pojedinačnih grobnica žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja. Suradnik na izradi modela bio je Stjepan Štruman.
U obrazloženju ocjenjivačkog suda se kaže kako se prvonagrađeni rad ističe jasnoćom, sažetošću i pročišćenošću oblikovanja. Stroga geometrijska dvojnost kvadrata i kruga nudi, međutim, bogatu interakciju odnosa punine i praznine, plohe i prostora. Naizgledna objektivnost oblika i materije, u svakom specifičnom ambijentu, dobiva mogućnost drugačijega prepoznavanja. Kvadratni okvir i čisti krug ugrađeni su u zemlju i mijenjaju osnovne proporcije postajući poput portala koji korespondira s prirodnom okolinom. Okrugla ploča nudi relevantne dodatne informacije o položaju stratišta na teritoriju Hrvatske i okolini. Tretman površine od kojih jesu osnovne plohe su zagasite, mat pjeskarene, a rubovi ostavljeni sjajni i blistavi, što stvara svjetlosnu dinamiku važnu zbog prepoznatljivosti u raznim uvjetima. Dodatna vrijednost rješenja jesu i predstavljena četiri modula veličina, čime se osigurava jednostavniji smještaj spomen-obilježja na različitim lokalitetima. Rad je ekonomičan, jednostavan za dobavu i postavljanje na različitim terenima te jednostavan za održavanje.
Bašićevo obilježje nastavak je izvrsnih rješenja koje je spomeničkim opusom pokazao s kornatskim križevima u spomen na poginule vatrogasce. Dok su križevi bili posljedica emocionalne eksplozije zbog traume stradanja njegovih Murterana, spomenik žrtvama rata i poraća stroga je refleksija odnosa kakav i treba biti prema žrtvi, bez obzira tko joj i zašto gura predznake.
Drugu nagradu osvojilo je rješenje kipara Kuzme Kovačića, a treću nagradu osvojio je kipar Nikola Džaja. Izložba natječajnih radova postavit će se od 15. siječnja do 26. siječnja 2020. u galeriji Bačva Doma hrvatskih likovnih umjetnika u Zagrebu.


JASNOĆA, SAŽETOST I PROČIŠĆENOST OBLIKOVANJA
U obrazloženju ocjenjivačkog suda se kaže kako se prvonagrađeni rad tima arhitekta Nikole Bašića ističe jasnoćom, sažetošću i pročišćenošću oblikovanja