Pijenje alkohola u adolescenciji negativno utječe na mozak!

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Udruga CINAZ organizirala predavanje za zadarske srednjoškolce
Pijenje alkohola u adolescenciji utječe na mozak, prvenstveno na smanjenje određenih struktura za pamćenje i učenje, što je naročito primjetljivo kada tinejdžeri donose odluke. One se više temelje na emocionalnom dijelu mozga koji je osjetljiv na nove stvari i trenutne nagrade. Zato mladi impulzivno reagiraju i ne misle o posljedicama, rezimirala je Nekić
Vedran SITNICA
Interaktivno predavanje u Prirodoslovno-grafičkoj školi Zadar

U povodu obilježavanja Mjeseca borbe protiv ovisnosti, udruga CINAZ organizirala je interaktivno predavanje za srednjoškolce u Prirodoslovno-grafičkoj školi Zadar na temu ovisnosti o alkoholu među mladima pod nazivom »Što još možemo reći o mladima i alkoholu?«. Predavanje je vodila profesorica Marina Nekić s Odjela za psihologiju Sveučilišta u Zadru, a bilo je namijenjeno učenicima 3. c razreda, smjer grafički urednik dizajner.

Alkohol i rizična ponašanja

Da je alkohol najdostupnije i društveno najprihvatljivije sredstvo ovisnosti, pokazuju i rezultati istraživanja iz 2019. godine, prema kojem su hrvatski učenici po konzumaciji alkohola iznad europskog prosjeka. Osobito rizičnu skupinu čine upravo mlađi adolescenti jer je rizik od pojave ovisnosti o alkoholu veći ako su djeca počela konzumirati alkohol u ranijoj dobi, točnije prije 15. godine života. Osim toga, mozak adolescenata još nije gotov proizvod te će tek početkom dvadesetih strukture mozga koje su zadužene za pažnju, promišljanje, kontrolu ponašanja, biti zrele.
- Cilj predavanja je bio upoznati mlade s nekim osnovnim informacijama o rizičnom ponašanju, u ovom slučaju posljedicama pijenja alkohola. Devedeset posto učenika u Hrvatskoj je barem jednom u životu popilo alkohol, preko 40 posto učenika u Hrvatskoj je popilo barem jednu čašu alkohola s 13 godina ili ranije. Prema podacima iz MUP-a u 2020. godini mladi vozači počinili su pod utjecajem alkohola 690 prometnih nesreća, u kojima je 15 osoba poginulo, a 388 je ozlijeđeno. Isto tako naglašeno je da ako tinejdžer pije prije nego što napuni 15 godina, ima 4 puta veću vjerojatnost razviti ovisnost o alkoholu i 7 puta veću vjerojatnost da će biti sudionik prometne nesreće, kazala je Nekić i napomenula kako samo govorenje o rizicima neće učiniti da se osoba odgovornije ponaša, već kako moramo znati koji je motiv i za što osobi koristi njeno ponašanje čak i ako je rizično.

Opasnosti rane konzumacije alkohola

- Bilo je govora o motivima zašto pijemo, koji se obično dijele u četiri kategorije. Socijalno pijenje, kada alkohol pomaže da se bolje zabavimo i proslavimo, alkohol kao način suočavanja sa stresom i emocijama, kada pijemo da zaboravimo na brige i da se oraspoložimo i osjetimo samopouzdanima, alkohol kao pojačivač dobrog osjećaja i pijenje kako bi se uklopili u ekipu, kazala je Nekić dodajući kako su spomenuli i to da na hrvatskoj glazbenoj sceni ima dosta pjevača koji kroz svoje stihove veličaju alkohol i pijanstvo.
- Frontalni korteks, regija mozga, dio odgovoran za samoregulaciju, donošenje odluka i kontrolu ponašanja i impulsa, razvija se postupno do prve polovine 20-ih godina. Pijenje alkohola u adolescenciji utječe na mozak, prvenstveno na smanjenje određenih struktura za pamćenje i učenje, što je naročito primjetljivo kada tinejdžeri donose odluke one se više temelje na emocionalnom dijelu mozga koji je osjetljiv na nove stvari i trenutne nagrade. Zato mladi impulzivno reagiraju i ne misle o posljedicama, rezimirala je Nekić i podsjetila kako su najugroženiji oni mladi koji imaju neke od sljedećih karakteristika: prvi put su se opili već s 13 godina ili čak ranije, prvo piće su popili na nagovor roditelja i/ili rodbine ili zbog znatiželje, njihovi roditelji ne znaju i ne brinu o tome kako i s kim provode slobodno vrijeme, konzumiraju alkohol kao sredstvo za otklanjanje psihičke napetosti i za ublažavanje većih svakodnevnih problema s kojima se suočavaju, zaključila je Nekić.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno