Projektom Inherit želi se produljiti turistička sezona

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Potrebno je očuvanje i valoriziranje kulturne baštine u priobalju
Projekt »Inherit – Inheritura« oznaka za Zadarsku županiju predstavljen je jučer u Ninu u organizaciji Ministarstva turizma i sporta. Na projektu Inherit sudjeluje ukupno 15 partnera iz 10 zemalja Mediterana
Toni PERINIĆ
Morana Bačić i Ana Marija Vukčević

U Domu kulture u Ninu jučer je održano predstavljanje projekta »Inherit – Inheritura« oznaka za Zadarsku županiju u organizaciji Ministarstva turizma i sporta. Riječ je o projektu posvećenom očuvanju i valorizaciji kulturne baštine u obalnim i priobalnim MED destinacijama.

Vrijednost projekta na razini Europske unije iznosi više od 42 milijuna kuna, od čega se 85 posto financira iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a 15 posto iz nacionalne komponente. Ukupni proračun Ministarstva turizma i sporta Republike Hrvatske za ovaj projekt iznosi 2.556.600 kuna.

Na projektu Inherit sudjeluje ukupno 15 partnera iz 10 zemalja Mediterana, vodeći partner je regija Peloponez u Grčkoj, a u Republici Hrvatskoj je, uz Ministarstvo turizma i sporta, partner projekta i Institut za poljoprivredu i turizam iz Poreča. Projekt je započeo s realizacijom krajem 2018. godine, a završetak se očekuje 31. siječnja iduće godine.
Voditeljica projekta Inherita Ana Marija Vukčević pojašnjava kako projektom nastoje produljiti turističku sezonu te podići ljestvicu kvalitete usluge, uz očuvanje prirodne baštine.
- Projekt Inherit u sklopu programa Interreg Mediteran, u kojem sudjeluje Ministarstvo turizma i sporta, zapravo je strategija održivog turizma za očuvanje i valorizaciju prirodne baštine obale i morskog područja Sredozemlja. Projektom se želi produljiti turistička sezona i preusmjeriti turiste s prekapacitiranih područja prema onim manje posjećenim destinacijama, a koje su bogate prirodnim vrijednostima, rekla je Vukčević te dodala kako su prirodna područja u Hrvatskoj, ali i cijelom Mediteranu premalo valorizirana.
- Projektom također želimo valorizirati prirodne vrijednosti u jedan tzv. »bottom up« pristup od dolje prema gore uz suradnju svih dionika. Hrvatska i cijeli Mediteran obiluju takvim područjima koja su premalo valorizirana i poznata, kako turistima tako i lokalnom stanovništvu, kazala je Vukčević.

Kratka izlaganja u svrhu upoznavanja predstavnika ministarstva s bogatom, prirodnom baštinom Nina i njegove okolice održale su direktorica Turističke zajednice Grada Nina Marija Dejanović te Morana Bačić, stručna voditeljica u županijskoj ustanovi Natura Jadera.

- Za ovaj projekt važno je ispuniti neke parametre po pitanju obalnog i morskog okoliša, slatkovodnih ekosustava, šuma, stjenovitih nalazišta i špilja, što Nin i okolica ispunjavaju. Važno je napomenuti kako je Turistička zajednica Grada Nina već ranije prepoznala važnost valorizacije prirodne baštine te s nama već dugi niz godina sudjeluju na raznim projektima, istaknula je Bačić.

Treba reći kako zaštićena područja pružaju široku lepezu okolišnih, socijalnih i ekonomskih koristi ljudima i lokalnim zajednicama.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)

Komentari

Slika korisnika IvanMarković
Sjajno svjedočanstvo, moje ime je Ivan Marković. Imam dobre vijesti za sve zajmoprimce, poslovne ljude, državne radnike, studente, itd.. Imajte na umu da je ovo sjajno vrijeme za dobivanje zajma, uzmite božićni zajam po kamatnoj stopi od 3%. Otplata počinje tri mjeseca nakon što ste sigurno primili zajam, želim iskoristiti ovu sjajnu priliku da se zahvalim đakonu Frankie Vladimiru. Dobila sam zajam od nje prošli mjesec da platim svoje račune za kraj godine, kao majka, savjetovat ću svakome kome treba zajam da se obrati đakonu Franku Vladimiru za dobro djelo koje je učinila u mom životu. Ovo su njezini kontakt podaci putem WhatsAppa: (+ 13475741807) putem e-maila: vladimirafinancijskiinvestitor@yahoo.com