Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Ana Lovrin: Po zakonu sam morala podnijeti zahtjev za mirovinu

17.01.2012. 23:00
Ana Lovrin: Po zakonu sam morala podnijeti zahtjev za mirovinu


S obzirom da imam uvjete za mirovinu, ja sam po zakonu nakon isteka mandata morala aktivirati mirovinu ili se prijaviti na Zavod za zapošljavanje i nisam imala pravo na šestomjesečnu isplatu pune, a potom šestomjesečnu isplatu polovice plaće, rekla je Lovrin


Zastupnica HDZ-a u Hrvatskom saboru Ana Lovrin, jedna od sedmero prozvanih da su prije izglasavanja zakona kojim će koalicijska vlast ukinuti povlaštene mirovine aktivirali kratkotrajne mirovine, a da bi potom ponovno sjeli u saborske klupe, odgovara kako je to morala učiniti ili se prijaviti na Zavod za zapošljavanje.
– Sukladno pozitivnom hrvatskom zakonu, zahtjev sam podnijela Zavodu za mirovinsko osiguranje što je moje pravo kao građanke. To sam mogla učiniti i prije četiri godine, ali nisam, jer sam tada imala saborski mandat osvojen na izborima, a sada nemam izborni mandat i do pred samo konstituiranje nisam znala hoću li ga imati. Sukladno zakonu, to sam od strane moje stranke saznala 24 sata prije konstituiranja. S obzirom da imam uvjete za mirovinu, 33 godine staža i 58 godina života, ja sam po zakonu morala nakon isteka mandata aktivirati mirovinu ili se prijaviti na Zavod za zapošljavanje i nisam imala pravo na šestomjesečnu isplatu pune i potom šestomjesečnu isplatu polovice plaće. Zahtjev za dolazak u mirovinu sam podnijela isključivo zato što nemam osvojeni mandata, nego zamjenski mandat što znači da zastupnik kojeg zamjenjujem može bilo kada svoj mandat aktivirati i ja tada odlazim u mirovinu. Da sam imala izvorni mandat, ne bih, ponavljam, za tim posegnula, kazala je Lovrin koja je u sedmi saziv Hrvatskog sabora ušla kao zamjenica Milana Jurkovića, inače župana Ličko-senjske županije.
Upitana komentirati činjenicu da je kratkotrajni odlazak u mirovinu saborskih zastupnika kojim im se jamči povlaštena mirovna u dijelu javnosti ocijenjen kao zakonit, ali ne i moralan, Lovrin je istaknula kako „nitko ne čini štetu time što koristi svoje zakonsko pravo”.
– Svaki građanin ove zemlje kada ide u mirovinu procjenjuje, prema pozitivnim propisima, koji mu je najpovoljniji trenutak odlaska u mirovinu. Nakon što od Zavoda za mirovinsko osiguranje dobije izračun što je za nju najpovoljnije, o tome svaka osoba razmišlja i to je svima savršeno normalno i moralno, zaključila je Lovrin.