Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Slovenci savjetovali Pažane kako povući sredstva iz fondova EU

17.01.2012. 23:00
Slovenci savjetovali Pažane kako povući sredstva iz fondova EU


Organizirali smo ovo predavanje jer Občina Podčetrtek ima veliko iskustvo u ostvarivanju projekata uz potporu fondova EU te je u tome jedna od najuspješnijih općina u Sloveniji. Naši gosti su se odazvali pozivu kako bi nam pomogli u pripremi projekata i dobivanju sredstava iz fondova EU, kazao je gradonačelnik Paga Ante Fabijanić


U organizaciji gradske uprave Paga i Občine Podčetrtek iz Slovenije u Gradskoj vijećnici u Pagu je za predstavnike otočnih tvrtki, gradskih institucija i udruga u kulturi održano predavanje na temu fondova Europske unije. O iskustvima s fondovima EU-a govorili su Peter Misija, župan Občine Podčetrtek, Zdravko Počivalšek, predsjednik Turističke zajednice Slovenije i Darko Šelekar, direktor tvrtke „Terme Olimia” i predsjednik Turističke gostinske komore Slovenije.
Put prema uspjehu
– Organizirali smo ovo predavanje jer Občina Podčetrtek ima veliko iskustvo u ostvarivanju projekata uz potporu fondova Europske Unije te je u tome jedna od najuspješnijih općina u Sloveniji. Naši gosti su se odazvali pozivu kako bi nam pomogli u pripremi projekata i dobivanju sredstava iz fondova Europske Unije i na tome im zahvaljujemo, rekao je gradonačelnik Paga Ante Fabijanić.
Peter Misija je rekao da Občina Podčetrtek ima 3.400 stanovnika, a za vrijeme turističke sezone, koja traje cijelu godinu, ostvari 365.000 noćenja. Na dobivanju sredstava iz fondova EU Občina Podčetrtek je počela raditi 2005. godine, a prva sredstva je dobila 2006. godine.
– U to vrijeme smo imali nesređenu komunalnu infrastrukturu i na tome smo prvo počeli raditi. Radili smo projektnu dokumentaciju za ceste i dobili smo sredstva za njihovu izgradnju. Nastavili smo raditi projekte cesta, biciklističkih staza i projekte za sportsku infrastrukturu. I poduzetnici su shvatili da mogu dobiti znatna sredstava, prije svega ‘Terme Olimia’. Brzo smo pripremali projekte s građevinskom dozvolom jer nam je cilj bio dobiti što više sredstava iz fondova Europske Unije, a što manje trošiti iz našeg proračuna. Za izradu projekata potrebno je puno raditi i surađivati. Naš grad je mali, ali svi smo mi kao jedna nogometna momčad i svi pucamo u jedan gol. Ne zabijamo sebi autogolove. To je put prema uspjehu, rekao je Peter Misija.
Misija je naveo da Občina Podčetrtek surađuje s nekoliko općina u Hrvatskoj.
U projektima i čipka
– Trenutačno surađujemo s Lepoglavom na projektu lepoglavske čipke i u taj projekt ćemo pokušati uključiti i pašku čipku, rekao je Misija.
Zdravko Počivalšek je naveo kako se turizam u Občini Podčetrtek počeo razvijati pedesetih godina prošlog stoljeća na izvoru tople vode. Uz pomoć sredstava uz fondova EU radilo se na izgradnji infrastrukture i u turizmu. Zahvaljujući tome Občina Podčetrtek ima tisuću noćenja dnevno i to cijelu godinu. Naveo je kako oko 40 posto turističkog prihoda Slovenije ostvaruju sela i male općine kao što je Podčetrtek. Počivalšek je rekao kako oko pedeset posto turista odluku o posjeti nekog mjesta donosi na temelju ponude i zbog toga u Občini Podčetrtek, osmišljaju što će turisti raditi cijeli dan jer turisti više ne dolaze samo zbog izvora tople vode.
– Mi živimo uz granicu s Hrvatskom i jedva čekamo da ta granica padne jer tada će se lakše raditi i živjeti i s jedne i s druge strane sadašnje šengenske granice, rekao je Počivalšek.
Uz pomoć sredstava EU-a u Občini Podčetrtek je izgrađen novi hotel vrijedan 11 milijuna eura, wellness centar vrijedan 13 milijuna eura i obnovljen je hotel, u što je uloženo 1,5 milijuna eura. Wellness centar Občine Podčetrtek je nominiran za ulazak na listu deset najljepših u svijetu. Počivalšek je rekao kako je tvrtka „Terme Olimia” vlasnik i „Termi Tuhelj” u Hrvatskoj koje imaju vrlo velik potencijal jer se nalaze samo osam kilometra od autoceste i blizu su Zagreba. „Terme Olimia” u „Termama Tuhelj” grade novi hotel.
– Turizam u Sredozemlju će se morati mijenjati i morat će se upotpunjavati ponuda jer nove generacije turista traže nove sadržaje, rekao je Počivalšek.
Duško Dragičević, direktor Komunalnog društva Pag, rekao je kako Komunalno društvo ima gotova četiri projekta vrijedna 40 milijuna kuna.
– Za te projekte je sređena i imovinskopravna dokumentacija i kandidirat ćemo ih za sredstva iz fondova Europske Unije, rekao ja Dragičević.
Gradonačelnik Ante Fabijanić je rekao da Pag ima nekoliko infrastrukturnih projekata te projekata s područja kulture i zaštite spomeničke baštine koje će kandidirati za sredstva iz fondova EU.