Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

GRIPA BLIZU VRHUNCA Epidemija kakve nije bilo već deset godina

18.01.2019. 09:53
GRIPA BLIZU VRHUNCA Epidemija kakve nije bilo već deset godina


Gripa je ove godine pokazala zube, upozoravaju liječnici iz Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević", gdje je od 30. prosinca do jučer primljeno 26 bolesnika s teškom upalom pluća izazvanom gripom, te jedan pacijent s bakterijskim meningitisom koji se također razvio zbog gripe. Svi pacijenti bili su ili se još uvijek nalaze na respiratorima, a 10 je bolesnika bilo na izvantjelesnoj oksigenaciji pomoću ECMO uređaja koji se primjenjuje kad respirator nije dovoljan za održanje životnih funkcija.
Prema informacijama iz Klinike, dosad je od upale pluća izazvane gripom kod njih preminula jedna pacijentica, koja je, kao i svi oboljeli, u dobnoj skupini od 40 do 60 godina. U Hrvatskoj je, kaže baza podataka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) ove zime od gripe umrlo ukupno sedam osoba, dvoje u dobi od 69 godina, dok dob ostalih preminulih još uvijek nije evidentirana.


Osam respiratora
Zbog epidemije gripe za subotu je sazvana konferencija za novinare u Klinici "Dr. Fran Mihaljević" s temom "Značajno povećanje broja bolesnika s teškom gripom i upalom pluća hospitaliziranih u Klinici". Najavljen je i dolazak ministra Milana Kujundžića te njegovog pomoćnika Vilija Beroša. On je jučer izjavio kako "nema mjesta panici".
– Ove je godine slika bolesti nešto teža, ali zdravstveni sustav se uspješno bori. Veći je broj bolesnika s komplikacijama, ali to nije nešto neuobičajeno – izjavio je Beroš za N1 televiziju. Ministarstvo je, kaže, osiguralo dodatnih osam respiratora, a Grad Zagreb novac za rad ambulanti opće prakse i tijekom subote popodne. U subotu će se u Zaraznoj održati i sastanak da bi se utvrdilo stanje na terenu. Zbog velikog opterećenja pacijentima s gripom, u bolnici su uveli dodatne smjene.
Prema riječima pročelnika Zavoda za intenzivnu medicinu, Marka Kutleše, takve epidemije nije bilo već deset godina, odnosno od 2009. godine kad je Hrvatsku zahvatila pandemija svinjske gripe. Njegov kolega infektolog Ivan Puljiz kaže pak kako nema govora o nekakvom opsadnom stanju u bolnici. "Sezona gripe u nešto je većem intenzitetu, radimo nešto većim kapacitetom, ali sve je pod nadzorom", veli Puljiz. 


Cijepljenje još moguće
U HZJZ-u potvrđuju da je statistika broja oboljelih jednaka onoj od lani, jedino se gripa pojavila nešto ranije.
– Do sada je u Hrvatskoj potvrđeno 8.468 slučajeva oboljelih od gripe. Broj oboljelih raste iz tjedna u tjedan, a krivulja rasta broja oboljelih gotovo je jednaka onoj od prošle i pretprošle godine, samo što se sve to događa tjedan dana ranije nego proteklih godina – tumači Bernard Kaić, voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti. Komplikacije gripe u HZJZ-u ne evidentiraju po tjednima, pa zapravo nema jasnih pokazatelja o težini ovogodišnje gripe, osim iskustava koja dosad imaju liječnici Klinike "Dr. Fran Mihaljević" i ostalih bolnica koje primaju oboljele.
Cijepljenje protiv gripe, ističu u bolnici, još je uvijek moguće, osim kod onih koji su se već razboljeli.




U Splitu umro 82-godišnjak
U splitskoj je bolnici od komplikacija uzrokovanih gripom umro 82-godišnji muškarac. Radi se o kroničnom  plućnom  i srčanom bolesniku koji je prije desetak dana doveden na kliniku životno ugrožen, no uz sve napore liječnika, ipak preminuo.
Može se govoriti o epidemiji s obzirom na to da je od kraja studenoga prošle godine, kad je u Splitsko-dalmatinskoj županiji registriran prvi slučaj gripe, do danas na Hitnom prijamu Klinike za infektologiju pregledano 766 bolesnika i hospitalizirano njih 94, među kojima i 12 djece, no svi su izliječeni i pušteni su kući, doznajemo od šefa Klinike za infektologiju dr. Borisa Lukšića.
Lukšić je također izvijestio da je ove godine među oboljelima od gripe najviše onih u srednjoj i starijoj životnoj dobi te da je na dnevnoj bazi na Hitnom prijamu Klinike za infektologiju pregledavaju duplo više bolesnika nego u istom razdoblju prošle godine pa se može zaključiti da u najvećoj dalmatinskoj županiji vlada epidemija širih razmjera.(Hina)


U Rijeci manje zaraženih, no broj se povećava
Epidemija gripe u Hrvatskoj je u uzlaznoj fazi, a u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, plato epidemije koji će trajati nekoliko tjedana očekuju tijekom narednih tri do četiri tjedna, nakon čega će broj oboljelih postupno padati. U Primorsko-goranskoj županiji u posljednjem tjednu prijavljeno je 128 novih slučajeva gripe dok je od početka ove sezone gripe prijavljeno sveukupno 170 zaraženih.
– PGŽ još uvijek ima nižu incidenciju gripe u odnosu na druge županije, no broj slučajeva se ipak povećava o čemu svjedoči i posljednji tjedan. Za očekivati je da će pojavnost rasti u predstojećim tjednima. Među potvrđenim slučajevima i dalje najviše slučajeva gripe tipa A, podtip H1N1, kaže dr. Danijela Lakošeljac iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ.
Najveći broj slučajeva gripe zabilježen je u  Brodsko-posavskoj županiji, Gradu Zagrebu i Zagrebačkoj županiji te Splitsko-dalmatinskoj županiji. (B. Č.)