Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Dječji vrtić “težak” 11 milijuna kuna, razminiranje 80 milijuna kuna, vjetropark 110 milijuna kuna

19.01.2020. 09:00


Prije 27 godina, 22. siječnja 1993. godine, započela je jedna od najuspješnijih oslobodilačkih operacija HV-a, operacija Maslenica, koja je okrenula dotadašnji tijek Domovinskog rata. U povodu akcije Općina Jasenice od 2011. godine obilježava Dan općine, prethodno je to bilo 30. rujna, na blagdan svetog Jeronima.
Na početak proslave je stigao i hrvatski premijer Andrej Plenković koji je u Općinskoj vijećnici održao radni sastanak s domaćinima te potom odgovarao na pitanja novinara. Program se nastavio polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod središnjeg križa na Novom groblju. Potom je kod zaseoka Bobija u rad pušten Vjetropark Jasenice I. Veliki trenutak za općinske žitelje bio je potpisivanje ugovora za Gradnju dječjeg vrtića Ljubičica.
Svečana sjednica Općinskog vijeća održana je pred velikim brojem gostiju i uzvanika, spomenimo samo oko 30 nazočnih gradonačelnika i načelnika iz cijele Lijepe Naše. Nakon uvodnog slova predsjednika Vijeća Šime Marune, načelnik Martin Barčević napravio je inventuru jednogodišnjeg rada.
– Bez djece nema prosperiteta, pa nastojimo financijski pomoći koliko možemo. Općina poduzima mjere za poboljšanje nataliteta, pa tako za prvo dijete daje 5.000 kuna, za drugo deset, a treće 35.000 kuna. Sa 370.000 kuna sufinanciramo smještaj djece u vrtiće. U 100-postotnom iznosu učenicima financiramo za radni pribor. Financijski pomažemo studentima, sufinanciramo prijevoz učenika i pomažemo na razne druge načine, rekao je saborski zastupnik Baričević, predsjednik Zajednice općina RH.


Zahvale načelniku Baričeviću
Za uređenje plaža u Maslenici i Rovanjskoj utrošeno je 600.000 kuna, za početak radova na II. fazi i hortikulturno uređenje groblja 856.000 kuna, izgradnju javne rasvjete 250.000 kuna, potpornog zida u Ulici put Bunarića 420.000 kuna, projektnu dokumentaciju za dječji vrtić 138.000 kuna, projekt Bake i djedovi 55.000 kuna, jednokratne pomoći 50.000 kuna, Crveni križ 20.000 kuna, DVD Jasenice 350.000 kuna, BK Sveto brdo 15.000 kuna, KUD Vila Velebita 25.000 kuna itd.
– Ulagalo se u infrastrukturu, plaže, javnu rasvjetu, groblje i sve drugo što je bitno za naše mještane. Obnovljena je u velikoj mjeri crkva sv. Frane u Podpragu zahvaljujući našem župniku don Anti Deliću, naglasio je Baričević dodavši kako je protekle godine ostvareno 200.000 noćenja.
Dopredsjednik Udruge općina Republike Hrvatske, Zlatko Fumić, načelnik Brinja, zahvalio je načelniku Baričeviću što se bori za decentralizaciju sredstava što je od velike važnosti za općine. Potom su govorili načelnici Brinja, Petrijevaca, Sv. Petra u Šumi i drugi. Svi su imali samo riječi pohvale za načelnika Baričevića. U prigodnom obraćanju državna tajnica Marija Pletikosić, izaslanica predsjednika Vlade RH, istaknula je kontinuirano ulaganje u infrastrukturu dječjih vrtića, naglasivši da se diljem Zadarske županije izgradilo, gradi, obnavlja ili nadograđuje oko 30 dječjih vrtića, a u Hrvatskoj oko 500.
– Želimo omogućiti obiteljima, roditeljima, da njihova djeca vrtićke dobi budu smještena, ne samo na čuvanje, nego na jedan kreativan razvoj u skladu s najmodernijim standardima, kako ovdje u Općini Jasenice tako i na prostoru cijele države, istaknula je Pletikosić.


Lijepo je otići, još ljepše vratiti se
Nazočnima se uime Gordana Jadrokovića, predsjednika Hrvatskog sabora, obratila Saborska zastupnica Grozdana Perić.
– Lijepo otići, ali još ljepše vratiti se u županiju iz koje potječemo i vidjeti koliko toga se napravilo, naglasila je Perić čestitavši Martinu Baričeviću na svemu pozitivnom što je napravio za ovaj kraj.
– Akcija Maslenica dala je moral svim hrvatskim braniteljima i građanima te otvorila vrata do konačne pobjede. U ovom kraju života ima oduvijek jer ovdašnji čovjek je baš zbog toga, ponekad i surove okoline, morao biti čvrst i otporan. Dokazali su to i naši branitelji prije 27 godina ovdje na kamenjaru, a vjerujem da dokazuju svakodnevno i ovdašnji žitelji koji su ostali na ognjištima predaka i pokušavaju živjeti sretnim i kvalitetnim životom. Na svima nama, Općini, Županiji i Vladi RH, jest da im u tome pomognemo, poručio je Longin koji je govorio i o turističkim rekordima, velikoj zaposlenosti, intenzivnoj infrastrukturnoj gradnji, izdvajanju 3.000.000 kuna za novorođenu djecu i dr.
Program je vodio kninski pjesnik Ante Nadomir Šutra koji je i recitirao jednu od svojih pjesama.




 


Andrej Plenković: Unutarstranački izbori dodatna vrijednost pred parlamentarne izbore
Na početku obilježavanja Dana općine Jasenice u društvu s Davorom Božinovićom, potpredsjednikom Vlade RH i ministrom unutarnjih poslova, na putu prema jugu Dalmacije nazočio je i Andrej Plenković, predsjednik Vlade RH i HDZ-a. Dočekao ga je načelnik Martin Baričević, zadarski župan Božidar Longin, prvi zadarski HDZ-ovac Božidar Kalmeta, saborska zastupnica Grozdana Perić, državna tajnica Marija Pletikosić i drugi.
Nakon što se osvrnuo na akciju Maslenica, zahvalio svima koji su u njoj sudjelovali te istaknuo odlučnost ove Vlade u iskazivanju poštovanja prema nasljeđu Domovinskom rata, odgovarao je na novinarska pitanjima o skorašnjim unutarstranačkim izborima u HDZ-u.
– Ono što HDZ odlikuje je to što je demokratska stranka i na izborima koji slijede, svi koji žele sudjelovati, naravno da će to moći. Trebamo se nadmetati idejama, programima i vizijama, a neki od nas mogu pokazati određene rezultate. Dakle, ja očekujem da će taj cijeli unutarstranački demokratski proces nama biti dodana vrijednost za jačanje i snaženje pred parlamentarne izbore, kazao je Plenković te je nastavio:
– To je bit takvih političkih utakmica jer je HDZ najsnažniji kada je jedinstven. To smo pokazali i 2016. i nezavidne situacija, kada smo se skupili i dobili ponovno povjerenje. Mislim da je to jedini ispravni put s kojim treba ići, poručio je Plenković.
Premijer Plenković pohvalio je rad načelnika Baričevića, koji je u šestom mandatu te istaknuo da se općina dobro razvija.


Započela gradnja dječjeg vrtića
Martin Baričević je prije svečane sjednice Općinsko vijeća s građevinskom tvrtkom MDK Građevinar d.o.o. Dubrovčan kod Velikog Trgovišća, popisao ugovor za gradnju Dječjeg vrtića Ljubičica u vrijednosti od 10.902.508 kuna. Sufinanciran je putem EU fonda i iz općinskog proračuna.
Vrtić se gradi u Maslenici, između Općinske uprave i Osnovne škole Petra Zoranića. Imat će jedne jasličke i dvije vrtićke jedinice i moći će primiti 52 djeteta. Neto površina iznosi 870 metara četvornih, a pored sanitarija, garderobe, uprave, kuhinje i tehničkog dijela s kotlovnice imat će i dječje igralište.


Razminiranje gotovo krajem jeseni
Na području Općine Jasenice dogodilo se devet minskih incidenata u kojima je sedam osoba smrtno stradalo, a njih devet je zadobilo teške ozljede. Razminiranje je započelo 2002. godine i do sad je razminirano 2,7 kilometara četvornih što je koštalo oko 30 milijuna kuna.
Trenutačno stanje minsko sumnjivog prostora iznosi 7,13 kilometara četvornih i obilježeno je sa 354 oznake minske opasnosti. Sve preostale minske sumnjive površine su projektirane za sredstva EU kroz osam dijelova projekta. Radovi su započeli na svim projektnim cjelinama. Završetak razminiranja na prostoru ove podvelebitske općine očekuje se do kraja jeseni, a to znači konačan završetak razminiranja. Procjena troškova razminiranja iznosi 80 milijuna, što u konačnici znači da će u Općini Jasenice razminiranje u konačnici koštati čak 110 milijuna kuna.


Otvorena vjetroelektrana za 6.000 kućanstava
Prigodnim programom otvorena je vjetroelektrana Jasenice I. Vrijednost projekta je 15 milijuna eura, a investitor je Interenergo grupa Ljubljana preko svoje tvrtke Vjetropark Jasenice d.o.o. Podignuto je pet turbina njemačke tvrtke Enercon ukupne snage 10 MW. Planirana godišnja proizvodnja je 21,5 GWh što će biti dostatno za 6.000 kućanstva.
– Ovim projektom uspješno se revitalizirala degradiran industrijski prostor. Gradit će se i polje solarnih elektrana predviđene snage pet MW. Općina Jasenice insistira da se bazeni lužine bivše Tvornice glinice saniranju, a premijer Plenković nas je danas uvjerio da će to biti napravljeno. Na radnom sastanku je dao potporu i drugim našim projektima, objavio je Baričević.


Modrić darovao Baričeviću autobiografsku knjigu
Na kraju sjednice Općinskog vijeća Stipe Modrić, otac našeg najboljeg nogometaša Luke Modrića, uručio je načelniku Barićeviću autobiografsku knjigu "Moja igra", koju je Luka napisao zajedno s istaknutim sportskim novinarom i prijateljem Robertom Matteonijem. Knjiga je s posvetom. Dobro je znano kako je Modrić porijeklom iz ovog kraja.
Potom je hrvatski branitelj i pjesnik Ante Nadomir Tadić Šutra načelniku Baričeviću i predsjedniku OV-a Maruni darovao je svoju 11. knjigu "Stožina".