Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Spoj tradicije i modernih tehnologija kao recept za dobro vjenčanje

19.01.2020. 12:00


Ukoliko uskoro planirate vjenčanje imate mogućnost još danas tijekom cijeloga dana posjetiti Arsenal gdje se ovoga vikenda održava 13. Festival vjenčanja u organizaciji Udruženja obrtnika Zadar. Budući mladenci tako na jednom mjestu mogu naći sve što im je potrebno za organiziranje vjenčanja iz snova.
Bilo da im treba fotograf, catering, slatstice ili ono najvažnije, vjenčanica, na festivalu svatko može naći nešto po svome »guštu«.
-Meni je zakazano vjenčanje tek 1. svibnja 2021. godine pa sam došla vidjeti čega sve ovdje ima jer, moram priznati, nisam pojma imala o koliko stvari moram voditi računa prilikom organizacije vjenčanja, rekla nam je Petra Bradaš koja je jučer prošetala festivalom u potrazi za inspiracijom, savjetima, ali i kontaktima.
Istaknula je kako je na festival došla vidjeti što se sve nudi od cvijeća, pozivnica, hrane te smatra kako je ponuda zasta dobra.


Izbora i previše
– Moram prinati kako me ovako raznovrsna ponuda čak i zbunila jer ima previše izbora, kroz smijeh će Petra koja nam dodaje kako je dvoranu rezervirala u studenom prošle godine, dakle godinu i pol dana unaprijed od planiranog vjenčanja.
A da bi se budući mladenci lakše snašli prilikom planiranja, kako se to kaže, najvažnijeg dana u životu, brinu se brojni fotografi, zlatari, slastičari, kuhari, frizeri kao i kreatori vjenčanica.
– Prvi dan 13. Festivala je protekao fantastično uz veliki odaziv građana, posebno ciljane skupine – mladenaca. Posjetiteljima se sviđa novi koncept festivala gdje su mogli naći sve potrebno za organizaciju vjenčanja, ali i pogledati retrospektivnu izložbu s najupečatljivijim vjenčanicama i detaljima prethodnih festivala, rekla nam je Antonija Perković, jedna od organizatora Festivala vjenčanja.


»Mladenci najčešće odabiru modele u kojem mlade često biraju prstenje s nekim cirkonom, dok se mladoženje odlučuju na jednostavnije modele
Djon Gojani




U zadnjih nekoliko godina mnogi mladenci odlučuju se na ukrašavanje sale balonima, pa je tako među mnogobrojnim izlagačima bila i gospođa Dušica Akrap iz tvrtke Metabaloni shop.
– Jako smo zadovoljni jer je velika potražnja za balonima kao dekoracijama sala, a najčešće mladenci traže tzv. balonsku eksploziju. O složenosti dekoracije ovisi i koliko nam vremena treba, a o svemu se dogovaramo s mladencima, rekla je gospođa Akrap.
Djon Gojani iz zlatarne Kristijan prvi je put na festivalu i jedan je od mnogobrojnih zadarskih zlatara koji su donijeli najljepše vjenčane prstenove kako bi ih ponudili mladencima koji će njihovom razmjenom zapečatiti sam čin vjenčanja i označiti početak zajedničkog života.


Nakit i vjenčanice
– Mladenci najčešće odabiru modele u kojem mlade često biraju prstenje s nekim cirkonom, dok se mladoženje odlučuju na jednostavnije modele, rekao nam je Gojani.
Iako je vjenčanje događaj koji se rijetko zaboravlja, potrebno je angažirati i fotografa, a nerijetko i snimatelja kako bi to sve ovjekovječili. Na festivalu su mladenci također mogli vidjeti raznoliku i bogatu ponudu foto studija, a mi smo porazgovarali s FIlipom Bralom iz Lambert grafike.
– Mi mladencima nudimo usluge fotografiranja vjenčanja i shootinga te izradu promomaterijala i bookova, te sve ostalo vezano uz vjenčanja. Također, u ponudi imamo ručno izrađene drvene kutije u koje su izrađene za vjenčani book, rekao nam je Brala.


"Također u zadnje vrijeme su u trendu vjenčanice u stilu Meghan Markle tako da se i takve dosta traže
Ana Milin Šestan


​Jedna od najvažnijih stvari na vjenčanju je svakako vjenčanica. Razgovarali smo s Anom Milin Šestan, vlasnicom wed studija Ana Milin, koja ne samo da nudi vjenčanice, već nudi i usluge cjelokupne organizacije vjenčanja, uređenja dvorane cvijećem te sve ostalo što je potrebno.
– Mi nudimo vjenčanice vlastitog dizajna i proizvodnje, odnosno mi i mlada dogovorimo kakvu vjenčanicu želi te ju mi sašijemo ili ona može odabrati neku iz naše proizvodnje. Mi imamo poseban dizajn vjenčanica i zadnjih godinu-dvije nudimo jednostavnije vjenčanice jer imamo takav stil i takve nam mladenke dolaze. Također u zadnje vrijeme su u trendu vjenčanice u stilu Meghan Markle tako da se i takve dosta traže, rekla nam je Ana Milin Šestan dodavši kako, što se tiče svijeća, mladenci u Zadru uvijek vole klasiku.


U modi rustikalne torte
​I kao što uzrečica kaže »šećer na kraju« tako smo mi torte i vjenčane slastice ostavili za kraj. Na festivalu je bilo nekoliko različitih štandova brojnih slastičara koji su predstavili najljepše i najukusnije torte, ali i sitne kolače.
– Ovo nam je osma godina da smo na vjenčanju gdje predstavljamo torte i kolače koje radimo po narudžbi. Ovih godina u trendu su rustikalne torte, a o ukusima se uvijek dogovaramo s mladencima. Sama veličina torte ovisi o broju uzvanika, rekla nam je gospođa Marica Plavšin iz Tortice.
Tijekom našeg boravka u Arsenalu Tamara Šoletić je u showroomu cijelo vrijeme razgovarala s izlagačima koji su predstavljali svoje usluge i proizvode. Također, ove godine uvedena je još jedna novost – video-revija vjenčanica, odnosno manekenke nisu šetale po pisti već su modeli snimljeni i posjetitelji su ih mogli vidjeti na videozidu.


VIDEO REVIJA
Ove godine uvedena je još jedna novost – video-revija vjenčanica, odnosno manekenke nisu šetale po pisti već su modeli snimljeni i posjetitelji su ih mogli vidjeti na videozidu