Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

PREUSMJERENA SREDSTVA Most preko Kotarke ispao iz ovogodišnjeg proračuna Hrvatskih voda

18.01.2021. 14:55


Na području Općine Sveti Filip i Jakov završen je opsežan i financijski značajan projekt, uređenje korita i uklanjanje vegetacije na rijeci Kotarki te na kanalima Borelovac i Lemešac. Planirana investicija Hrvatskih voda s izgradnjom mosta na lokalitetu Široko iznosit će ukupno preko 5,1 milijun kuna.
– Veliko finale ovog izuzetno značajnog projekta trebalo je biti ovog ljeta otvaranjem impozantnog mosta preko Kotarke, otkriva Zoran Pelicarić – Peco, načelnik Općine Sv. Filip i Jakov.


Hrvatske vode 1.600.000, a Općina 400.000 kn
Međutim, most je zbog koronekrize bio dobrano »uzdrman«, dok ga je u potpunosti »srušio« razorni potres na Banovini.
– Izgradnja mosta prvenstveno zbog razornog potresa i moguće opasnosti od poplava na području pogođenom potresima nije ušao u ovogodišnji proračun Hrvatskih voda. Preusmjerena su sredstva gdje je sada zaista potrebnije, uz dana obećanja da će most preko rijeke Kotarke ući u proračun Hrvatskih voda u sljedećom proračunskom razdoblju, naglašava Pelicarić dodajući kako vrijednost projekta izgradnje mosta iznosi oko dva milijuna kuna. Hrvatske vode bi, kako ističe načelnik, sudjelovale s 1,6 milijuna kuna, a Općina s oko 400.000 kuna.
Most na lokaciji Široko bit će dug 15 metara, a u nastavku oba kraja mosta proširit će se i probiti putevi prema Raštanima Gornjim i prema Sikovu.


Put će se skratiti na jedan kilometar
– Most bi prvenstveno trebao spojiti ljude jer će se moći prijeći pješke, biciklom i motornim vozilima. A umjesto šest kilometara put od Lužina i Zrilića, odnosno od Raštana Gornjih do Sikova smanjit će se na samo jedan kilometar, kaže Pelicarić.
Ukupna investicija Hrvatskih voda iznosi preko pet milijuna kuna. Za čišćenje korita i okoliša Kotarke uloženo je 2,15 milijun kuna, a lateralnih kanala jedan milijun kuna, te čak dva milijuna kuna za izgradnju mosta preko Kotarke.
– Hrvatske vode izvodile su radove na uklanjanju vegetacije, nanosa i naplavina te inundacijskog pojasa na rijeci Kotarki te na kanalima Borelovica i Lemešac od kanalske mreže Vranskog polja i trenutačno do Lužina u Raštanima Gornjim, kaže Pelicarić dodajući kako briga o vodama znači brigu o čistoći i dostupnosti voda, zaštitu svih općinskih žitelja od poplava, te brigu o zdravlju i ljepoti naših voda.




Zahvala Hrvatskim vodama
– Za potrebe tehničkog održavanja, uz korita i kanale bujičnih tokova izradio se inundacijski pojas zemljišta uz vodotoke minimalne širine od tri metra od ruba čestice javnog vodnog dobra i vodnog dobra gornjeg ruba korita Kotarke i kanala, odnosno ruba čestice javnog vodnog dobra. Trasa bujičnog toka svojim rješenjem prilagođena je koritu, kaže Pelicarić.
Radovi na Kotarki rezultat su dobre suradnje Općine Sv. Filip i Jakov i Hrvatskih voda koje su i dosad na općinskom području odradile zahvate na uređenjima vodotoka rijeke Kotarke potoka i lateralnih kanala koji su za velikih kiša i bujica plavili okolna područja, naročito za katastrofalne poplave u rujnu 2017. godine.
– Zahvalio bih se još jednom Hrvatskim vodama na razumijevanju i suradnji koja je rezultirala uređenjem rijeke Kotarke i pripadajućih lateralnih kanala. Suradnja se nastavlja na dobrobit općinskih žitelja, poručuje Pelicarić.