Nova ribarnica osigurat će prepoznatljivost općine Kali kao najribarskijeg područja na Jadranu

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Kod rotora u uvali Batalaža postavit će se montažni objekt
Montažna ribarnica se planira postaviti pored novog prometnog kružnog toka (rotora) u uvali Batalaža u Kalima, izgrađenog 2021. godine. S obzirom da se predviđena lokacija za postavljanje ribarnice nalazi neposredno uz morsku obalu i luku otvorenu za javni promet uvale Batalaža, ovim projektom utjecat će se na prepoznatljivost Općine Kali kao najribarskijeg područja na Jadranu, ističe Petar Kolega, voditelj projekta
Općina Kali
Predviđena lokacija za postavljanje ribarnice nalazi se neposredno uz morsku obalu

Temeljem prijave na LAGUR natječaj u okviru mjere 3. »Skraćivanje lanca opskrbe, plasman ribe i proizvoda ribarstva i akvakulture te jačanje pozicije ribarskog sektora«, mještani Kali uskoro će dobiti novu i suvremenu ribarnicu. Odobreni intenzitet javne potpore iznosi 100 posto od ukupnih prihvatljivih troškova za projekt »Nabava i postavljanje montažne ribarnice u Kalima«, koji uključuje nabavu montažnog objekta, kioska gotove konstrukcije, tlocrtne površine do 15 metara kvadratnih i postavljanje na lokaciji kod novog rotora u uvali Batalaža.
Voditelj projekta Petar Kolega navodi kako postojeća ribarnica posjeduje minimalne tehničke opremu i uvjete, dok će se otvaranjem nove postići svi potrebni faktori za očuvanje kvalitete proizvoda.

Odobren iznos potpore od 294.983,66 kuna

- Općini Kali je krajem 2021. godine odobren iznos potpore od 294.983,66 kuna za nabavku i postavljanje montažne ribarnice u Kalima, unutar natječaja kojeg je proveo LAGUR Plodovi mora. Postojeća, stara ribarnica na trgu Marnjiva u Kalima posjeduje minimalnu tehničku opremu za prodaju ribe, bez prodajnog pulta od inox čelika, bez frižidera, ledomata ili rashladne komore te je od izuzetne važnosti nabava i postavljanje nove montažne ribarnice koja bi uključivala rashladnu opremu za čuvanje ribe na niskoj temperaturi, objašnjava Kolega i dodaje kako će ribarnica biti postavljena neposredno uz morsku luku.
- Montažna ribarnica planira se postaviti pored novog prometnog kružnog toka (rotora) u uvali Batalaža u Kalima, izgrađenog 2021. godine. S obzirom da se predviđena lokacija za postavljanje ribarnice nalazi neposredno uz morsku obalu i luku otvorenu za javni promet uvale Batalaža, ovim projektom utjecat će se na prepoznatljivost Općine Kali kao najribarskijeg područja na Jadranu, ističe Kolega.
Ribarnicu u Kalima koristit će registrirani obrtnici i lokalni ribari koji će od komunalnog poduzeća tražiti poludnevni najam objekta za prodaju ribe, a nabavljenom montažnom ribarnicom upravljat će općinsko komunalno poduzeće.

Smanjit će se crno tržište prodaje ribe

- Dugoročna svrha projekta »Nabava i postavljanje montažne ribarnice u Kalima« je povećanje dostupnosti svježe lokalne ribe i proizvoda ribarstva i akvakulture na području Općine Kali te pronalaženje novih modela i kanala suradnje u svrhu povezivanja ribara s kupcima. Provedba projekta doprinijet će zaštiti zdravlja i sigurnosti potrošača i smanjiti crno tržište prodaje ribe. Na taj način povećat će se konzumacija lokalne svježe ribe, ne samo od mještana već i gostiju i turista, govori nam Kolega, viši stručni suradnik u Jedinstvenom upravnom odjelu Općini Kali.
Lokalna akcijska grupa u ribarstvu (LAGUR) »Plodovi mora« osnovana je kako bi preuzela kontrolu nad budućnošću svog područja te dala potporu integriranom lokalnom razvoju jedinica lokalne samouprave utemeljenoj na lokalnoj razvojnoj strategiji u ribarstvu, prilagođenoj lokalnoj situaciji. Za dugoročni cilj ima povećanje zaposlenosti i teritorijalne kohezije putem promicanja gospodarskog rasta, društvene uključenosti, stvaranja radnih mjesta i pružanja podrške pri zapošljavanju i mobilnosti radne snage u obalnim i kontinentalnim zajednicama koje ovise o ribolovu i akvakulturi, uključujući diversifikaciju aktivnosti u ribarstvu te prema ostalim sektorima pomorskog gospodarstva.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno