U Salima i Pašmanu porastao broj stanovnika

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Popis stanovništva na otocima Zadarskog arhipelaga donekle razbio popularne mitove o depopulaciji tog dijela županije
Imamo saznanja da kod nekih stanovnika popisivači uopće nisu bili te je i iz toga očito da stanje nije stvarno i da negdje postoji problem u popisivanju, upozorava načelnik Preka Jure Brižić
Općina Sali povećala je broj stanovnika za 4,5 posto

Najveći strah za broj stanovnika vladao je na otocima, obzirom da se uvijek priča o otočnom egzodusu, a prema podatcima Državnog zavoda za statistiku, otočne općine zadarskog arhipelaga izgubile su nešto manje od 2 posto stanovništva. U Općinama Pašman, Tkon, Kukljica, Kali, Preko i Sali danas živi oko deset i pol tisuća stanovnika, raspoređenih u preko trideset naselja. Najveća otočna jedinica lokalne samouprave u Zadarskoj županiji je Općina Preko sa 3577 stanovnika i gubitkom od 6 posto u odnosu na 2011. godinu, dok je najmanja županijska i otočna Općina Kukljica u deset godina izgubila zabrinjavajućih deset posto stanovništva, danas ih je tek 645. Općina Kali broji 1981 stanovnika, sa gubitkom nešto manjim od 5 posto, dok Općina Tkon ima 749 stanovnika i gubitak od oko dva posto.

Ozbiljne demografske mjere

Međutim, zabilježeni su i pozitivni trendovi u dvije otočne općine. U Općini Sali, kojoj pripada dvanaest naselja, danas ima 1772 stanovnika, što je 74 više nego 2011. godine (oko četiri i pol posto), dok Općina Pašman sa 2144 žitelja bilježi povećanje od 62 novih stanovnika (oko tri posto). Načelnik Općine Sali, Zoran Morović smatra kako su njihove demografske mjere polučile dobre rezultate.
- Naša Općina prepoznata je po najizdašnijim demografskim mjerama u Hrvatskoj te izdvajanjima za novorođenčad koje iznose 60 tisuća kuna po djetetu. Djece je iz godine u godinu sve više u školi, a između ostalog imamo nekoliko obitelji koje su se doselile na područje naše Općine što pokazuje kako smo sa svom potrebnom infrastrukturom i uvjetima poželjni za život. Također, vjerujem kako bi bolja prometna povezanost još više doprinjela većem broju stanovnika, navodi Morović, dok njegov kolega iz Općine Pašman, načelnik Krešimir Ćosić ne krije zadovoljstvo navedenim brojkama.
- Zadovoljni smo i sretni što naša Općina bilježi porast broja stanovnika. Brojni su faktori utjecali na to, a posebno želim istaknuti naknade za novorođenčad – za prvo dijete izdvajamo 12 tisuća kuna, za drugo 24, treće 36, četvrto 60, a za peto rekordnih 100 tisuća kuna. Vrtić nam je pun, a uskoro ćemo otvoriti jaslice u naselju Banj. Od malih nogu, kroz sufinanciranje pribora za školu, stipendije i sufinanciranje prijevoza pomažemo našim mještanima, a ne zanemarujemo ni potrebe umirovljenika, govori nam Ćosić.

Sumnja u vjerodostojnost popisa

Ipak, nisu svi zadovoljni načinom i rezultatima provedenog popisa. Načelnik Općine Preko, Jure Brižić upozorava na činjenicu kako u nekim kućanstvima u njihovoj općini popisivači uopće nisu bili i kako je na popisu za lokalne izbore bilo 4017 birača, to jest ljudi starijih od 18 godina.
- Rezultati popisa stanovništva pokazuju da na području Općine Preko ima 3577 stanovnika, međutim s obzirom na podatke s kojima raspolažemo, očekivali smo zapravo da će nas biti više nego prije deset godina, a budući da ima puno nelogičnosti nismo sigurni pokazuje li popis stanovništva zapravo stvarno stanje. Naime, znamo da je na popisu birača na lokalnim izborima bilo registrirano 4017 birača, a to su samo punoljetne osobe, što znači kad se još pridodaju svi do 18 godine života, taj broj je još veći. Pored toga, u našoj evidenciji za komunalnu naknadu za domicilno stanovništvo imamo 1500 rješenja, što znači da ima i toliko kućanstava. Ako uzmemo da u svakom kućanstvu ima u prosjeku tri člana, ili nešto manje od tri, opet dolazimo do većeg broja. Također, imamo i saznanja da kod nekih stanovnika popisivači uopće nisu bili te je i iz toga očito da stanje nije stvarno i da negdje postoji problem u popisivanju, govori nam načelnik Brižić koji također smatra kako bi trebalo napraviti reviziju jer, prema njegovim riječima, negdje postoji problem i upitno je pokazuju li brojke s popisa stanovništva realno stanje na terenu.
- Kako je moguće da ima ovoliko nelogičnosti te čemu zapravo služi OIB, pita se za kraj načelnik Općine Preko, Jure Brižić.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno