Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Požar slučajno izazvala dvojica mladića bengalkom

Autor: Suzana Bandić

17.02.2010. 23:00
Požar slučajno izazvala dvojica mladića bengalkom

Foto: Filip BRALA



U pretrazi broda u vlasništvu tvrtke Elicom iz Zagreba, 16-godišnjak i 19-godišnjak su slučajno pronašli bengalku koju su nespretnim rukovanjem aktivirali
Požar u Tankercomercovoj marini u središtu Zadra koji je izbio u utorak navečer, pet minuta prije 20 sati, prema prvim, neslužbenim informacijama izazvala su dvojica mladića u dobi od 16 i 19 godina i to sasvim slučajno.
Naime, kako saznajemo od izvora bliskog policiji, mladići su provalili u hangar u potrazi za slatkišima ili kakvim sličnim “sitnim plijenom”. U pretrazi broda u vlasništvu tvrtke Elicom iz Zagreba, slučajno su pronašli bengalku koja je inače sastavni dio opreme broda te su je nespretnim rukovanjem aktivirali.
Riječ je bila, kako saznajemo, o vrsti bengalke namijenjene podvodnoj uporabi, a koja se inače aktivira lomljenjem. Zatečeni u neplaniranoj i vrlo nezgodnoj situaciji mladići su u panici pokušali bengalku ugasiti, no kad se oglasio alarm za požar koji je detektirao dim, 16-godišnjak i njegov tri godine stariji prijatelj odbacili su bengalku i dali se u paničan bijeg.
Isti alarm na uzbunu je digao i dvojicu čuvara, stalnih zaposlenika u Tankercomercovoj marini, kao i profesionalnog zaštitara tvrtke Alfa security, koji su o požaru obavijestili policiju i vatrogasce.
Vlasnik zaštitarske tvrtke Alfa security Jere Perić, decidirano je odbacio špekulacije kako je riječ o podmetnutom požaru ili diverziji nezadovoljnih zaposlenika.
– Zaštitar Alfi profesionalno je obavio svoj posao, a osim što je pravovremeno obavijestio policiju i vatrogasce, čak je i s dvojicom Tankercomercovih čuvara ručnim vatrogasnim aparatima gasio požar do dolaska vatrogasaca. To je zasigurno usporilo širenje požara na okolne brodove i umanjilo štetu – rekao je Perić dodavši kako dvojica osumnjičenih o kojima ga je policija obavijestila nemaju nikakve veze s njegovim zaposlenicima.
Iz zadarske policije o okončanju očevida te njegovim nalazima jučer su se oglasili tek šturim priopćenjem u kojemu su, između ostaloga, naveli da točan uzrok požara još uvijek nije utvrđen.
– S mjesta događaja izuzeti su tragovi koji će se proslijediti na vještačenje u Centar za kriminalistička vještačenja Ivan Vučetić Zagreb. Požar je zahvatio dva plovila, jedno u vlasništvu zagrebačke tvrtke, a drugo u vlasništvu njemačkog državljanina. Materijalna šteta će se naknadno utvrditi – kazala je jučer Sandra Poljak Jurinčić, glasnogovornica PU zadarske napominjući kako su dvije osobe osumnjičene te da je kriminalističko istraživanje nad njima u tijeku.
Inače, kako saznajemo od Darija Jurina, predsjednika uprave Tankercomerca, svu nastalu štetu na brodu dugom oko osam metara te manjem gliseru, pokrit će se s policom osiguranja.