Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Ne objavljujte na društvenim mrežama dugotrajno odsustvo iz stana ili kuće

18.02.2019. 12:12
Ne objavljujte na društvenim mrežama dugotrajno odsustvo iz stana ili kuće


Zadarska policija nedavno je zabilježila prijavu jednog pokušaja provale u stan na Smiljevcu. Vijest ne bi bila toliko zanimljiva da u isto  vrijeme, u istom ulazu, prema navodima stanara, nije zabilježen još jedan pokušaj provale. Zapravo, bili su to amaterski pokušaji jer su svi stanovi opremljeni protuprovalnim vratima, pa se potencijalni lopov našao u čudu te morao odustati od svoje "rabote". No, sitnica u cijeloj priči, bila je odgovor na pitanje kako je lopov uopće mogao ući u zgradu i bez rekacije stanara, pokušati opljačkati čak dva stana. Jednostavno, netko je od stanara, najvjerojatnije onaj kojem se nije dalo svaki put tipkati sigurnosni PIN, blokirao automatsku bravu te su lopovu bila otvorena vrata za ulaz u kasnim noćnim satima. Štoviše, ovakvo ponašanje nije izuzetak pa smo o prevenciji kaznenih djela ovakve vrste porazgovarali s Ivanom Marić, policijskom službenicom PU zadarske, zaduženom za prevenciju. 
Dobar susjed, siguran dom!
– PU zadarska provodi preventivne mjere i programe u svrhu suzbijanja krađa i provala te prijevara usmjerenih ka ciljanim skupinama. Pokušavamo povećati razinu samozaštitnog ponašanja građana i turista. Želimo ih potaknuti da razmisle jesu li oni napravili nešto što je provalniku olakšalo posao. Jednostavno, da zaključavaju prozore i vrata. Posebno je bitno da ne ostavljaju poruke na društvenim mrežama kojima objavljuju svoje dugotrajnije odsustvo iz stana ili kuće. Ono što želimo jest da i komunikacija među građanima u našim kvartovima bude bolja kako bi vrijedila ona uzrečica: ”Dobar susjed, siguran dom!”, istaknula je Ivana Marić.
No, i Marić priznaje da su građani otuđeni. Postoje zgrade u Zadru u kojima sustanari uopće ne poznaju jedni druge, pa tu pada ona ljudska da kad odeš iz stana na duže vrijeme, zamoliš susjeda da na stan pripazi. 
Osobito pred turističku sezonu, policajci obilaze predstavnike stanara, te mjesne odbore kako bi ih upozorili na ovu vrstu kriminaliteta. Na godišnjoj razini, 40 posto kaznenih djela ove vrste dogodi se upravo u četiri mjeseca turističke sezone. 
– Ne možemo istaknuti bilo koji zadarski kvart koji se posebno ističe po ovakvim kaznenim djelima. No, možemo reći da je primijećeno da se dobar dio obiteljskih kuća uopće ne zaključava, a dio ostavlja balkonska vrata otvorena. Kriminalci često znaju ulaziti u takve kuće pretvarajući se da samo traže nekog poznatog. Tu osobito pazimo na građane starije životne dobi koji često postaju žrtve prijevara, ističe Marić.
Edukacija, brošure, krah "kvartovskog policajca"
Ipak, ti oblici kriminaliteta, iako su često tema medijskih natpisa, još uvijek nisu zabrinjavajući. Mada na zadarskom području nema organiziranih grupa kojima su cilj provale u kuće i stanove te organizirane prijevare starijih i napose usamljenih ljudi, primijećeno je tijekom turističke sezone da postoje grupe koje "operiraju" redom. Od Istre pa sve do dubrovačkog primorja. 
– Sigurnost je važna kao element turističke ponude pri odabiru turističke destinacije, pa se ovom problemu kroz projekt „Sigurnost u turizmu Zadarske županije“ daje  multidisciplinarni pristup. Očekuje se da će se edukacijama i savjetovanjem privatnih iznajmljivača, zaposlenih u turističkim zajednicama i drugih predstavnika ciljanih skupina, učinak preventivnih aktivnosti  višestruko multiplicirati kroz prijenos informacija s iznajmljivača na njihove goste. Projekt se provodi na području cijele županije, a u svrhu bolje razmjene savjeta o samozaštitnom ponašanju, proteklih godina tiskane su brošure „Siguran odmor“ ne samo na hrvatskom, engleskom, njemačkom i talijanskom jeziku, nego u posljednje vrijeme i na kineskom i korejskom zbog sve većeg broja turista koji stižu iz tih krajeva. 
Nažalost, projekt kvartovski policajac doživio je krah jer nema dovoljno policajaca. Nedostatak radne snage, loša politika zapošljavanja odrazila se i u sigurnosnom sustavu. Stoga je sve važniji sudjelovanje građana u sustavu prevencije, napose imovinskih kaznenih djela. Ipak, najvažniji podatak koji ističu u Odjelu za prevenciju kriminaliteta, jeste taj da ovakvi zločini, nemaju obilježje situacije koja je zabrinjavajuća. 


 


 




Savjeti o samozaštiti od imovinskih kaznenih djela


U PU zadarskoj ističu nekoliko savjeta vezanih uz samozaštitu od imovinskih kaznenih djela. Kod krađa i provala ne treba zaboraviti kako lopovi promatraju vaše navike. Koristeći vašu nepažnju dovoljno im je samo nekoliko minuta da se neprimijećeni „ušuljaju" u kuću i ukradu vrijedne predmete i novac. Zato se preporučuje zaključavanje ulaznih vrata, bez obzira na to koliko dugo ćete biti odsutni. Sjetite se i otvorenog prozora ili balkonskih vrata jer na obiteljskim kućama česte mete lopova su prozori, velike staklene površine na vratima i sl., pa treba ugraditi i dodatnu zaštitu.


– Budite dodatno oprezni ako stvarate buku koja onemogućava da čujete posjetitelje (uključen usisavač, mikser, sušilo za kosu, glasno slušanje glazbe …) ili ste u udaljenim dijelovima kuće ili dvorišta (tavan, podrum, vrt …). Ne ostavljajte tik uz kuću predmete koji omogućavaju lakše penjanje, poput ljestava ili sanduka. U stanove se najčešće provaljuje kroz ulazna vrata, pa se osigurajte "špijunkom" kroz koju ćete moći promotriti posjetitelja te dobrom bravom i čvrstim zasunom za djelomično otvaranje vrata. Ako vam je neka osoba sumnjiva, zatražite da pokaže službenu ispravu i nazovite instituciju ili poduzeće koje navodno zastupa, naglašavaju u PI zadarskoj. 


Kada napuštate svoj dom na duže vrijeme, dodaju zadarski policajci, novac i dragocjenosti ne ostavljate u stanu, već ih pohranite na sigurno mjesto (trezori ili na čuvanje kod osoba od povjerenja). Posebno nemojte ostavljati novac i dragocjenosti u posudama na kuhinjskim policama, pod jastukom, među rubljem i sl. Lopovi znaju gdje ih treba tražiti. Nagomilana pošta u poštanskom sandučići upozorit će provalnika da ste odsutni. Ostavite ključ od stana osobi od povjerenja koja će biti u mogućnosti češće ga obići i prazniti poštanski sandučić. Adresu na kojoj boravite i broj telefona na koji vas se može dobiti kada ste na putu ostavite osobi od povjerenja. Ne zaboravite uključiti alarmni sustav ako ga posjedujete. No, najbolje ne pričajte svima da nekuda putujete, a pogotovo ne ostavljajte takve poruke na telefonskoj sekretarici ili na društvenim mrežama.