Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

“Ne slažemo se sa smjenom kolege Joze Dragić”

18.02.2019. 09:56
“Ne slažemo se sa smjenom kolege Joze Dragić”


Udruga srednjoškolskih ravnatelja – ogranak Zadarske županije potaknuti nedavnim događanjima u Ekonomsko – birotehnikoj i trgovačkoj  školi u Zadru, uputila je Ministrici dopis koji u potpunosti prenosimo: 
"Na sastanku Ogranka srednjoškolskih ravnatelja Zadarske županije održanom u srijedu, 13. veljače 2019. godine ravnateljice i ravnatelji donijeli su jednoglasan zaključak koji slijedi,
PREDMET: Očitovanje na događanja u Ekonomsko – birotehničkoj i trgovačkoj školi u Zadru i na prijedlog prosvjetne inspekcije za smjenu Joze Dragića, ravnatelja Ekonomsko – birotehničke i trgovačke škole u Zadru
Poštovana Ministrice,
Ovim putem Vam se obraćamo uznemireni događanjima koja su se odvijala proteklog tjedna u Ekonomsko – birotehničkoj i trgovačkoj školi u Zadru, a koja su rezultirala prijedlogom prosvjetne inspekcije za smjenu Joze Dragića, ravnatelja Ekonomsko – birotehničke škole te našeg dugogodišnjeg kolege.
Prije svega, jasno i nedvosmisleno iskazujemo nultu stopu tolerancije prema bilo kojem obliku i vrsti nasilja , a pogotovo vršnjačkog. Škola je mjesto u kojem su odgoj i obrazovanje na prvom mjestu i temeljni smisao našeg rada.
Ne možemo se oteti dojmu da je kolega Jozo Dragić proglašen krivim prije nego li mu se ta krivnja dokazala te da su javni pritisci uvelike utjecali na to. Cijela situacija poprima razmjere neozbiljnog i neodgovornog pristupa važnom problemu koji postaje marginalan u odnosu na panično traženje krivca. Stvoreno je ozračje javnog straha koje nije dobro ni za jednog dionika društva, a posebice ne za djecu odnosno učenike i paradoksalno je misliti da se učenike upravo time želi zaštiti.
Pitamo se koga zaista zanimaju razlozi zbog kojih je došlo do spornog događaja, tko zaista promišlja o problemu , a tko brzopoteznim reakcijama i izjavama potiče neosjetljivost i destruktivne oblike ponašanja. Kad je riječ o školama pojedinci bez uporišta uzimaju sebi za pravo formirati mišljenje i stav javnosti, donositi sudove i procjene o stručnosti i ispravnosti postupaka profesora, stručnih suradnika i ravnatelja.
Svaki prosvjetni djelatnik vrlo dobro zna kako udarna vijest u večernjem dnevniku u kojoj je učenik /učenica glavni akter nikako neće doprinijeti boljem i produktivnijem načinu komunikacije s učenicima, ojačati preventivne programe niti ući u srž problema. Samo jasnom i kvalitetnom suradnjom svih čimbenika koji sudjeluju u odgoju i obrazovanju ( roditelji, obitelj, škola, ministarstvo i lokalna zajednica) možemo se nadati boljitku.
Ovako ostaju brojna otvorena pitanja koja je najlakše zanemariti i rješenje pronaći u smjeni jednog ravnatelja, ovog puta Joze Dragića, a sljedeći put nekog drugog ….
U konačnici nema pomaka ni pozitivnih rezultata.
Ministarstvo znanosti i obrazovanja do današnjeg dana nije propisalo za koje se prekršaje izriče koja mjera. Zakon o prosvjetnoj inspekciji nije ni funkcionalan niti transparentan. Ostavlja prostora za neke subjektivne procjene i neutralnom promatraču nudi dojam kako škole i MZO nisu ni u kakvoj sinergiji iako je to nužno i jedino moguće.
Putem medija saznajemo kako se Povjerenstvo za izradu Akcijskog plana za prevenciju nasilja u školama konačno formiralo i sastalo 28. siječnja ove godine. Svi prosvjetni djelatnici na čelu s ravnateljicama i ravnateljima i do sada su uvijek nastojali neumorno, sustavno i u svakoj situaciji, iznalazili najučinkovitija rješenja, pravilne procjene i ispravne odluke, vodeći se uvijek dobrobiti učenika kao neupitnom cilju.
Stoga, uvažena Ministrice, apeliramo na Vas da što hitnije izmijenite Zakon o prosvjetnoj inspekciji, ubrzate donošenje Akcijskog plana za prevenciju nasilja u školama i olakšate svima nama rad iz pozicije krovne institucije odgoja i obrazovanja , kako ne bismo bili prepušteni sami sebi i u konačnici sankcionirani ili pak smijenjeni bez jasnih i transparentnih kriterija.
Smatramo kako je reakcija na nemili događaj vršnjačkog sukoba koje se dogodilo u Ekonomsko – birotehničkoj školi Zadar tema o kojoj bi se dalo još puno raspravljati, ali je u ovom trenutku najbitnije uočiti propuste koji su učinjeni, a ne dopustiti da nespretne i nesmotrene izjave koje je ravnatelj Jozo Dragić izrekao bude temeljna vodilja u procesu smjene ravnatelja koji nakon više desetljeća predanog rada u školi sigurno nije zaslužio ovakav odlazak.
Udruga hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja- Ogranak Zadarske županije ne slaže se sa smjenom kolege Joze Dragić te Vas molimo Ministrice da uzme u obzir sve navedeno i još jednom temeljito analizirate prijedlog prosvjetne inspekcije.
Srdačan pozdrav!
Ogranak UHSR Zadarske županije 
Predsjednik
Rade Šimičević,
Blanka Pedišić, Tihomir Tomčić, Ranko Artuković, Svetko Perković, Davor Vidaković, Josip Peran, Ivica Kero, Ivana Jelinčić – Lasić, Jurica Ćurko, Tomislav Grbin, Marjana Bakmaz, Jelena Gulan, Diana Radić – Škara, don Ante Sorić, Silvana Bilan, Denis Prusac, Ivan Đula, Branka Karavida, Marija Pećirko