Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Županija planira izgradnju hospicija na Babindubu!

18.02.2019. 13:47
Županija planira  izgradnju  hospicija na  Babindubu!


Želimo biti dobri gospodari, ali želimo gospodariti svojom imovinom. Želimo do kraja godine imati i svoju zgrade Županije. Mislim da ne treba posebno niti naglašavati koliko ćemo na taj  način uštedjeti za najam prostora naših ustanova – zaključio je zadarski župan Božidar Longin nakon što je na jučerašnjem Kolegiju  župana, pročelnik Upravnog odjela za javnu nabavu i upravljanje  imovinom Nikica Miletić podnio izvješće odnosno, Prijedlog plana  upravljanja i raspolaganja nekretninama u vlasništvu Zadarske  županije za ovu, tekuću godinu. Ono što je svakako najznačajnije to  je najava izrade idejnog rješenja za izgradnju hospicija koji će se  graditi na lokaciji Babindub.
– Radimo na izradi registra nekretnina čiji je osnivač ili vlasnik  Zadarska županija upravo iz razloga što želimo biti – dobar gospodar. Ali, prije toga moramo imati "čiste papire" i riješiti imovinskopravne odnose. Godišnje izdavajamo oko 1,6 milijuna kuna za  najam poslovnih prostora – objasnio je resorni pročelnik Nikica Miletić.
Prihodi ŽUC-a rastu
Bilo je riječi o godišnjem planu i programu rada i plana razvoja  luka i financijskog plana Županijske lučke uprave za ovu godinu,  što je Zadarskoj kao "morskoj" županiji,  vrlo značajno. O tom je na  jučerašnjem Kolegiju izvješće podnio ravantelj ŽUC-a Davor Škibola koji je naglasio kako je prihod veći za osam posto, a to podrazumjeva prihode od lučkih pristojbi, lučke naknade, koncesije… 
– Prihodi ŽLU Zadar su veći osam posto nego prošle godine i rastu. Od lučkih pristojbi planiramo uprihoditi oko 8,2 milijuna kuna,  što je rezultat sve bolje uređenosti luka i ugovora koji se zbog toga  potpisuju. Za dva mjeseca na Istu će biti završen posao oko lukobrana čime će se poboljšati infrastruktura i sigurnost za dolaske  većih jahti, stavili smo solarnu rasvjetu u našu najveću luku u Salima, a očekujmo uskoro i potpis ugovora za opskrbu gorivom u Zaglavu i luci Kosirača na Istu – naglasio je Škibola.
Najavio je mnoga ulaganja, kao što je ulaganje u luku Sali na Dugom otoku, potom u Zaglavu, Istu, Tkonu na otoku Pašmanu…
Županija će kreditirati poduzetništvo i obrtništvo
– Našli smo izvođača za luku u Tkonu, a to je tvrtka Kali-Gradnja.  Također, potpisali smo Ugovor s Gradom Zadrom za rekonstrukciju  uvale Jazine. U planu je i sanacija i rekonstrukcija uvale Bregdetti.  Radit će se u uvali Žalić na otoku Silbi, luci Pakoštane, Pagu, Lukoranu i Mrljanama – rekao je među ostalim ravantelj ŽUC-a Davor  Škibola.
O projektu CHESTNUT Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA izvjestio je Lovro Jurišić pročelnik Upravnog odjela za  gopodarstvo, turizam i EU fondove koji je objasnio kako je u pitanju javna nabava za sustav javnih bicikala koji će koštati oko 300 tisuća kuna s PDV-om, a Županija planira ove godine kreditirati poduzetništvo i obrtništvo putem subvencioniranja kamate kredita u  Zadarskoj županiji s početnim subvencijama od 2 do 4 posto. Također, prema riječima pročelnika Jurišića još uvijek je otvoren natječaj i traje završno s 11. ožujkom za dodjelu potpora događanjima  u turizmu na području Županije u ovoj godini.


 


 




 


Dan Županije 24. travnja?


Na jučerašnjem Kolegiju, župan Božidar Longin obavijestio je novinare kako će se  Dan županije, koji "pada" u Velikom tjednu, obilježiti nakon njega, vjerojatno 24.  travnja. Do tada će se održati dvije županijske skupštine – jedna radna 6. ožujka i  druga na kojoj će se raspravljati o županijskim laureatima. Natječaj za predlaganje  javnih priznanja otvoren je do 1. ožujka.


Također, predstavio je i novu, privremenu pročelnicu njegova ureda, a riječ je o dipl. pravnici Katarini Miletić koja je na to mjesto došla umjesto Marine Vuković Dujmović. Ona je podsjećamo, prešla na mjesto ravnateljice županijske agencije ZADRA  NOVA na koje je natječajem izabrana, pred kraj prošle godine.