Besplatno odlaganje preko 40 vrsta otpada

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika martinazd
Novigrad dobio reciklažno dvorište vrijedno 2,6 milijuna kuna
Upravljanje reciklažnim dvorištem povjereno je komunalnoj tvrtki Čistoća Zadar, a općinski žitelji moći će odlagati preko 40 vrsta otpada i to potpuno besplatno, kazao je Joso Klapan, načelnik Novigrada
Velimir BRKIĆ
Moderno reciklažno dvorište na ulazu u Novigrad iz Paljuva

U skučenom prostoru Općinske vijećnice Općine Novigrad jučer je održana završna konferencija projekta »Izgradnja i opremanje reciklažnog dvorišta za Općinu Novigrad (Novigrad, Paljuv, Pridraga)« koje je izgrađeno na lokaciji Badanj uz županijsku cestu Ž6022 iz pravca Paljuva, nekoliko stotina metara od raskrižja ceste Novigrad -Pridraga i novigradskog groblja.

Bespovratna sredstva 2,2 milijuna kn

- Ukupna vrijednost projekta je 2.592.353 kuna pri čemu bespovratna EU sredstva iznose 2.203.500 kuna što predstavlja 85 posto ukupno prihvatljivih troškova projekta, kazao je na predstavljanju projekta Joso Klapan, novigradski načelnik u šestom mandatu.
Između ostalih na predstavljanju projekta su bili i nadzorni inženjer Josip Babeli iz tvrtke Idassacommerce, inženjer Elvis Smoljan, šef gradilišta izvođača radova Cestogradnja d.o.o. iz Zelengrada te Edi Perović, direktor Hart Perović d.o.o. za savjetovanje u svezi s poslovanjem i upravljanjem, koji je upravljao projektom i administracijom.
- Zahvaljujući svim dionicima na primjerenom i stručnom radu reciklažno dvorište je bez ikakvih problema prošlo tehnički prijam. Podnijeli smo zahtjev za izdavanje kućnog broja te će za građanstvo biti otvoreno za 15-ak dana, prvog tjedna u ožujku, najavio je Klapan dodavši kako će se u reciklažnom dvorištu zaposliti jedan djelatnik.
Europska unija je sufinancirala projekt iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020., Prioritena os 6 - Zaštita okoliša i održivost resursa, Investicijski prioritet 6i - Ulaganje u sektor otpada kako bi se ispunili zahtjevi pravne stečevine Unije u području okoliša i zadovoljile potrebe koje su utvrdile države članice za ulaganjem koje nadilazi te zahtjeve, Specifični cilj 6i I - Smanjena količina otpada koji se odlaže na odlagališta.

Zbogom divljem odlagalištu

- Upravljanje reciklažnim dvorištem povjereno je komunalnoj tvrtki Čistoća Zadar, a općinski žitelji moći će odlagati preko 40 vrsta otpada i to potpuno besplatno, poručio je Klapan naglasivši kako su izgradnjom reciklažnog dvorišta te informativno-obrazovnim aktivnostima potaknuli građane na odvojeno odlaganje otpada i ukazivanje na potrebu smanjivanja količine otpada.
- Recikliranjem će se osigurati očuvanje ljudskog zdravlja, očuvanje prirode i smanjenje potražnje za prirodnim sirovinama, smanjiti onečišćenost zraka, vode i tla, uštedjeti energija te smanjiti deponijski prostor. Na taj način osigurat će se kvalitetniji život za sve, poručio je Klapan.
Reciklažno dvorište se nalazi na površini od 2.789 metara četvornih i ima sve potrebne sadržaje sukladno visokim europskim ekološkim standardima i to na mjestu bivšeg divljeg odlagališta smeća.
- Projekt doprinosi promicanju načela dobrog upravljanja te podiže svijest i civilizacijski doseg društva, zaključio je Klapan.

Edi Perović: Centar u Biljanima 10 godina ispred Zagreba

Centar za gospodarenje otpadom u Biljanima Donjim bit će treći otvoreni centar u Hrvatskoj, a bili smo na šestom ili sedmom mjestu. Primjerice, Zagreb je deset godina iza nas po pitanju uspostave cjelovitog, učinkovitog sustava za gospodarenje otpadom. Projekt u Biljanima Donjim je od strateškog značaja za Zadarsku županiju i bit će prekretnica na području naprednog prikupljanja i obrađivanja otpada u Hrvatskoj, ali i u cijeloj regiji. Na 46 hektara će se dobiti postrojenje s najboljom raspoloživom tehnologijom, poručio je Edi Perović, direktor tvrtke Hart Perović d.o.o.

Ocjena: 
Nije još ocijenjeno