Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Upućene riječi ohrabrenja i utjehe cijelom vjerničkom puku

19.02.2020. 07:30


Prigodom pastirskog pohoda šibenskog biskupa Tomislava Rogića župi Sv. Mihovila Lišane u nedjelju, 16. veljače, biskup je održao dvije svete mise u crkvi sv. Kate u Vukšiću i crkvi sv. Nikole Tavelića u Lišanima. Biskupa su u Vukšiću pred crkvom sv. Kate srdačno dočekali vjernici i župnik fra Božo Mandarić te su ugodno porazgovarali o svakodnevnom životu mještana Vukšića. Na misi je bilo mnoštvo vjernika, među kojima krizmanici, prvopričesnici i učenici sa svojim nastavnicima. Svečano misno slavlje u punoj crkvi sv. Kate, uljepšao je mješoviti crkveni zbor s čuvenim starodrevnim napjevima koji su oduševili biskupa Rogića, kao i činjenica čuvanja te stoljetne crkvene kulturne baštine.


Vrelo duhovnih zvanja
U svečarskom zanosu nakon mise svi su zajedno otišli na groblje kod župne crkve sv. Mihovila, gdje je biskup kod centralnog križa dao odrješenje za sve pokojne koji počivaju na groblju. Zatim je biskup razgledao župnu crkvu sv. Mihovila, a fra Božo ga je upoznao o starim običajima koji su bili u župi vezani za ovu crkvu. Biskup je u pratnji župnika fra Bože Mandarića svoj svečarski pastirski pohod nastavio u Lišanima, gdje je pred velikim mnoštvom nazočnih vjernika održao svečanu misu u crkvi sv. Nikole Tavelića. Na svetoj misi su također pribivali brojni krizmanici, prvopričesnici i učenici sa svojim nastavnicima. Poslije svete mise cijeli vjernički puk otišao je na Lišansko groblje Kolona u kojem se nalazi grobna kapela sv. Jere, gdje je biskup kod centralnog križa dao odrješenje za sve pokojne koji počivaju na groblju. U popodnevnim satima u crkvi sv. Nikole Tavelića u Lišanima, biskup se susreo s vjeroučiteljima, župskim crkvenim pjevačima, predstavnicima Franjevačkog crkvenog svjetovnog reda OFS i načelnikom Općine Lišane Ostrovičke Ivicom Musićem. Razgovaralo se općenito o prilikama u našem društvu, Župi, demografiji te konkretnim pastoralnim aktivnostima. Župa sv. Mihovila Lišane poznata je od davnina kao »vrelo« duhovnih zvanja iz kojeg je poteklo 7 svećenika i 14 časnih sestara.


Obnova crkava
Župa sveukupno ima sedam crkava, koje su tijekom Domovinskog rata većinom porušene i spaljene. U pratnji župnika fra Bože Mandarića, biskup je obišao crkvu sv. Ante Pustinjaka u Buliću i crkvu sv. Ante Padovanskog u Ostrovici. Pet crkava su u veoma dobrom stanju i sve su izgrađene u cijelosti ili obnovljene nakon Domovinskog rata. Stara crkva sv. Kate u Vukšiću i crkva sv. Jere u Lišanima nisu još obnovljene.
Župi sv. Mihovila Lišane pripadaju Vukšić, Lišane Ostrovičke, Bulić, Prović i Ostrovica.
Cijeli pastirski pohod bio je obilježen radosnim susretima i srdačnim razgovorima. Biskup je ohrabrio vjernički puk da ustraju u vjeri prema Isusu Kristu, katoličkoj crkvi, svojoj dragoj domovini Hrvatskoj i izrazio im svoju pastirsku blizinu te veliku zahvalnost na srdačnom dočeku. Fra Božo Mandarić veličanstveno je organizirao doček biskupa i animirao vjernike, koji su došli u velikom broju na svete mise u Vukšiću i Lišanima. Vjernici Vukšića, Lišana i Bulića uručili su biskupu prigodne poklone kao znak zahvale i sjećanja za njegov pastirski pohod. Na kraju euharistijskog slavlja fra Božo Mandarić zahvalio se biskupu za njegov pastirski pohod, kao i na riječima ohrabrenja i utjehe, koje je uputio cijelom vjerničkom puku župe sv. Mihovila Lišane.
Marko LEDENKO- MANE