Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Ministarstvo zaprimilo 12 prijava za oznaku »Hrvatski otočni proizvod«

18.02.2021. 17:10


Sve je više proizvoda u našoj županiji koji dobivaju oznaku izvornosti i kvalitete, a nakon zadnjeg natječaja Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije zasigurno će ih biti još više. Naime, Ministarstvo je početkom godine objavilo Javni poziv za dodjelu oznake »Hrvatski otočni proizvod« navodeći i precizne uvjete kojih tvrtke i obiteljska poljoprivredna gospodarstva moraju ispunjavati kako bi dobile markicu koja jamči kvalitetu i autohtonost proizvoda.
S obzirom da je natječaj okončan te da u Udruzi poslovni klaster »Hrvatski otočni proizvod« saznajemo da je bilo i prijava iz naše županije, provjerili smo koliko se naših OPG-ovaca zapravo prijavilo na natječaj te koje uvjete traže da bi nekom proizvodu dodijelili ovu oznaku.
U Ministarstvu nam kažu kako su iz Zadarske županije zaprimili 12 prijava, a iako je natječaj okončan rezultati će se znati početkom ožujka nakon što stručnjaci analiziraju sve proizvode. Što se tiče uvjeta kojih proizvođači trebaju zadovoljiti za dobivanje oznake »Hrvatski otočni proizvod«, napominju kako stručno mišljenje o zadovoljavanju uvjeta i kriterija stjecanja prava na uporabu oznake donose neovisne stručne komisije za hranu, pića i kemijske proizvode te za proizvode s područja primijenjene umjetnosti i dizajna te za nematerijalnu baštinu.


Čeka se ocjena stručne komisije
– Oznaka »Hrvatski otočni proizvod« može se dodijeliti tradicionalnim i inovativnim proizvodima koje proizvode otočni proizvođači, dodjeljuje se godišnje, u vidu plakete i makete, proizvođačima koji imaju sjedište tvrtke na otocima i koji nominirane proizvode izrađuju na otocima. Stručno mišljenje o zadovoljavanju uvjeta i kriterija stjecanja prava na uporabu oznake donose neovisne stručne komisije. Prijedlog odluke o dodjeli oznake »Hrvatski otočni proizvod« donosi Savjet projekta, a konačnu odluku ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije. Ministarstvo s nositeljima oznake sklapa ugovor o pravu uporabe oznake »Hrvatski otočni proizvod«, navode u Ministarstvu.
S obzirom na nadaleko poznatu kvalitetu otočnih proizvoda Zadarske županije izvjesno je kako će i zadnji natječaj Minsitarstva donijeti oznaku »HOP« još nekim OPG-ovcima s naših otoka. Naime, ovu markicu ukupno ima 971 domaći proizvod s čak 24 otoka, a iz naše županije to su Pag, Dugi otok, Ugljan, Pašman, Iž, Olib, Rava i Silba. O značaju ove markice govori i podatak da je u cijeloj Hrvatskoj ima 297 proizvođača, među kojima 26 ekoproizvođača, 28 proizvođača s oznakom zemljopisnog podrijetla te osam proizvođača s oznakom izvornosti.


Ugovor na tri godine
Naime, ova se oznaka godišnje dodjeljuje proizvođačima sa sjedištem tvrtke na otocima, ali i koji svoje proizvode i izrađuju isključivo na otocima. U Ministarstvu još saznajemo kako se s nositeljima oznake »Hrvatski otočni proizvod« ugovor sklapa na tri godine te da je oznaka registrirana u Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo kao jamstveni žig. Ovaj je podatak izuzetno važan članovima Udruge poslovnog klastera jer im jamči zaštićenost njihovog proizvoda.
Predsjednica Udruge, Josipa Barčić, tako naglašava je natječaj Ministarstva regionanog razvoja iznimno važan otočnim proizvođačima jer im omogućuje još bolju promociju njihovih proizvoda budući da markica donosi i bolji plasman na tržištu, osobito inozemnom.
– Za kandidate je važno da tvrtka, obrt ili obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo budu registrirani na otoku i da proizvod zadovoljava kriterije naznačene u natječaju. Ovom prilikom moram napomenuti jedan veliki problem koji se nama otočnim proizvođačima nameće, a to je analiza proizvoda koja nam je najveći trošak, pogotovo kada su u pitanju kozmetički i prehrambeni proizvodi. S Ministarstvom regionalnog razvoja svojedobno smo dogovorili kako će oni sufinancirati te troškove, ali zakon kojim bi to bilo regulirano, na žalost, još nije stupio na snagu, zaključuje čelnica klastera Hrvatski otočni proizvod.
 




PROIZVOĐAČI S OSAM ZADARSKIH OTOKA
Markicu hrvatskog otočnog proizvoda ukupno ima 971 domaći proizvod s čak 24 otoka, a iz naše županije to su Pag, Dugi otok, Ugljan, Pašman, Iž, Olib, Rava i Silba