Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Već nekoliko razreda uključeno u humanitarnu akciju Marijinih obroka

18.02.2021. 16:54


U Osnovnoj školi Zadarski otoci krajem siječnja i početkom veljače 2021. godine razvila se i pokrenula mala ideja o već poznatoj humanitarnoj organizaciji Marijini obroci, naravno, uz dopuštenje gospodina ravnatelja Davora Barića. U ovu humanitarnu akciju uključeno je nekoliko razreda: 3.d, 4.a, 4.b, 5.c i 6.b. Vedrana Kevrić, voditeljica zadarske podružnice Marijinih obroka i volonterka, prezentirala je učenicima prigodan dokumentarni film i organizirala tombolu za učenike.
Marijini obroci dio su međunarodnog humanitarnog projekta Mary’s Meals koji za samo 132 kn može nahraniti jedno dijete tijekom cijele školske godine. Nama nije puno, a dijete u najsiromašnijim zemljama svijeta imalo bi obroke cijelu godinu; osigurano obrazovanje i hranu na istome mjestu. Skupljanjem novca promijenili bismo živote gladne i siromašne djece u Africi, Ekvadoru, Indiji,…


Skupljanje dobrovoljnih priloga
Kako ističu na stranicama OŠ Zadarski otoci, učenici u razredu, naravno uz suglasnost roditelja, skupljali bi dobrovoljne priloge.
– Svaki mjesec po jedan učenik (prema abecednom redu) bio bi blagajnik razreda. Blagajnik bi skupljao novac učenika svoga razreda prema mogućnostima i želji pojedinog učenika – kunu, dvije, pet ili deset kuna dnevno, tjedno ili mjesečno. Roditelj razrednog blagajnika uplatio bi prikupljeni iznos u banci ili pošti na račun Marijinih obroka. Uplaćeni račun pokazao bi se svim roditeljima u WhatsApp grupi. Sve bi bilo transparentno, vidljivo i jednostavno. Sljedeći mjesec novi učenik imao bi čast postati blagajnik. Tako ovu humanitarnu akciju nastavljamo dok se svi učenici ne izredaju kao blagajnici. To bi dobro djelo ljubavi trajalo dugo. To bi bila mala djela ljubavi djece iz Zadra. Djeca bi pomagala drugoj djeci koja su u potrebi. Učenici bi se učili pomaganju, odricanju, humanosti i dobroti za svakog čovjeka. Svaki čovjek je važan. Pridruživanjem i ostalih razreda val dobrote bio bi veći. Ako nam se pridruže i ostale škole u Hrvatskoj, val dobrote bit će još veći i jači, stoji na stranicama škole.
Tekst o dobrotvornoj akciji završavaju citatom Svete Majke Terezije: »Ako ne možete nahraniti stotinu ljudi, nahranite jednog čovjeka.«


Ohrabrenje u doba korizme
Ovu akciju nisu slučajno najavili na samom pragu korizme.
– U današnje vrijeme konzumerizma, hedonizma, u svijetu sebičnosti i oholosti teško je odgajati i podučavati djecu skromnosti, dobroti, milosrđu, poniznosti i ostalim krepostima. Roditelji i odgajatelji (i učitelji!) trebali bi osposobiti i ohrabriti dijete kako bi napredovalo u mudrosti, jakosti te požrtvovnosti za drugog. Projekt Marijini obroci nazvan je po Mariji, Isusovoj majci, koja je svoje dijete odgajala u siromaštvu, poslušnosti i ljubavi. Poučimo li djecu da pri svakom darivanju srce postaje bolje i veće, na pravom smo putu. Ona će tada manje razvijati ja, moje i svoj egoizam. Često vidimo da čovjek što više ima, prazniji je. Tek s pomaganjem i davanjem čovjek postaje Čovjek. To smo se u Hrvatskoj uvjerili i upravo nakon potresa u Petrinji, Sisku i Glini, stoji na stranicama OŠ Zadarski otoci.