Dugi otok je lani nadmašio 2019.

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
S kojim novinama će desetinacije u Zadarskoj županiji dočekati turiste ove sezone (3)
Otok čudesne prirodne ljepote, koji je lani za 3% preskočio broj noćenja iz 2019. godine, u ovu godinu ulazi s očekivanjem rekonstrukcije luke u Salima, Grpaščak centrom u Telašćici, Vilom Nai 3.3 u Žmanu., i nizom atraktivnih manifestacija
HTZ
HTZ je kao i u mnogim drugim akcijama u sadašnjoj akciji ranog bukinga na tržištu NJemačke posegnuo za neodoljivim slikama s Dugog otoka

Nastavljajući predstavljati novine s kojim ovdašnje lokacije dočekuju novu turističku sezonu na osvrt na Dugi otok usmjerava nas činjenica da je nakon velikog lučkog zahvata u Tkonu u Salima označeno i najavljeno temeljito rekonstruiranje luke. Dugi otok svakako jedan od najčudesnijih na Jadranu sa lepezom prirodnih i stečenih ljepota ovdašnji je biser čiji potencijal ni izdaleka nije iskorišten.

Sa 3% više noćenja nego 2019.

Ipak tamo su prema podacima turističke zajednice Dugog otoka i riječima direktorice Ivane Čarić:
- Lani imali 1 posto više gostiju i 3 posto više noćenja nego 2019. godine. Naravno da se ove godine nadamo nastaviti rast, ako se i svi drugi uvjeti koji su van naše moći poslože, kazuje, a ovdje treba reći da su u Općini Sali istaknuti kao najprocjepljeniji u Hrvatskoj. Prema Turističkoj zajednici Zadarske županije kandidirali su i dobili potpore za čak pet mnifestacija koje slave aktivni odmor, užitak u prirodi i tradicijama.No uz navedene manifestacije idu i s novim.
Nastavljaju se manifestacije, od legedardnih Saljskih užanca, preko Dugi otok Traila, pa Triatlona Dugi otok, 2. Dugi otok moto toura, do Dugootočkih dana ljekovitog bilja.
- Gdje se može dogoditi određeni vremenski pomak neke od manifestacija zbog epidemioloških i organizacijskih razloga ali svakako će se provesti, a ostajemo vjerni aktivnom odmoru i outdoor aktivnostima i njegovanju naših vrijednosti i tradicija, a čemu pridružujemo manifestaciju vezanu uz ribarstvo i život od mora - Festival mora i soli, ističe Čarić.
Spomenimo da su lani obilježili ribarsku tradiciju na tragu prvog pisanog spomena ribarstva u Hrvata vezanog uz Telašćicu i benediktinski samostan u Zadru iz 10. stoljeća. Datumi otkrivaju trud da se sezona protegne na pred i posezonu uz njegovanje suradnje s nizom klubova i druga okrenutih aktivnom i adrenalinskom odmoru. Uz aktivni odmor i upoznavanje prelijepih krajobraza od gotovo 50 km dugog otoka, tradicija fešta i feštica vezana je uz sva naša mjesta a Saljske užance u tom su već spomen tradicije od preko 50 godina. Traju tri dana i u sklopu nje se održavaju razne prezentacije narodnih običaja, tradicionalne ‘Trke tovarov’, Tovareća mužika ima već kultni status, a mještani sudjeluju i u gastro-natjecanjma koja oduševljavaju ljubitelje mediteranske kuhinje (kuhanje i biranje najboljeg brudeta, pečenje tuna, srdela i ostalih plodova mora).

Gradilište luke

Luka Sali od 15. studenog zatvorena za pomorski promet zbog kapitalne izgradnje lukobrana u vrijednosti od 90 milijuna kuna, s gradnjom 141 metara dugog lukobrana i produbljenjem gaza a čiji bi radovi trebali potrajati do konca 2023.. Sali koje su već postale prepoznatljivo nautičko središte čekaju vidjeti što će se događati s radovima kroz tri ljetna mjeseca. Inače Zaglav preuzima pomorski promet odakle za Sali osiguravaju autobusni prijevoz. Od ukupne vrijednosti projekta 85% sufinancira iz EU fondova, a 15% sufinancira Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.Z

Otok atrakcija

Čak 11 otočkih i ribarskih mjesta i nezahvaćenost masovnim turizmom, uz 43 km izduženog otoka, osim slavne Telašćice i magičnog spleta uvala Pantere. Čune, i nenadmašnog Sakaruna uz svjetionik Veli Rat, nudi mnoštvo malih skrivenih uvala i plaža »samo za sebe«. poput slavljene Brbinjščice,Velog žala.. Pećine su drugi mnogima neznani dragulj otoka poput špilje Golubinke tek za uveslati kajakom ili uplivati u beskraj boja ili znanije Strašne peći...

Vila Nai 3.3. i neki drugi gosti

Lani je pred sezonu Dugi otok dobio jedan od najluksuznijih hotela na svijetu - Vilu-hotel Nai 3.3. uz stoljetni maslinik afirmiranih maslinara Morovića, a koji je projektirao akademik Nikola Bašić. Čak ga je i magazin Forbes najavio s ‘jedinstvenim konceptom na temelju kontinuiranoga kontakta s prirodom’. Hotel izgrađen po kriterijima i uvršten u popis »The Leading Hotels of the World« nešto je novo na Dugom otoku:
- To nas je otvorilo i prema jednoj sasvim novoj kategoriji svjetskih luksuzih putnika, i nastojimo maksimalno surađivati i podržati djelovanje objekta zbog čijeg smo otvaranja jako sretni, kazuje nam direktorica Čarić.

Potpore TZ Zadarske županije za TZO Sali

Potpore događanjima

TZ Općine Sali - Triatlon Dugi otok 16.-17-09. 2022.- 15.000 kn
TZ Općine Sali - 2. Dugi ook moto tour 29.09.-02-10.2022. - 15.000 kn
TZ Općine Sali - Dugootočki dani ljekovitog bilja - 21.05.28.05. 2022. - 15.000 kn
TZ Općine Sali - Dugi otok Trail - 19-03- 2022.
TZ Općine Sali - Saljske užanice 11.-14-08.2022. - 15.000 kn

Razvojni projekti turističkih proizvoda 2022.

TZ Sali Informacijski centar (info kiosk) - 20.000 kn

Potpora DMK

Adamo Sali Prezentacija tradicije Dugog otoka (ribolov i maslinarstvo) - 20.000 kuna

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno