Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Ocu monstrumu 30 godina zatvora!

18.03.2020. 14:20


Josip Rođak (55) jutros je na Županijskom sudu u Zadru nepravomoćnom presudom sudskog vijeća kojim je predsjedao sudac Ivan Marković, osuđen na jedinstvenu kaznu dugotrajnog zatvora u trajanju od 30 godina zbog kaznenog djela – pokušaja teškog ubojstva jer je 28. veljače prošle godine oko 6 sati ujutro bacio preko terase visine oko pet metara, jedno po jedno od svoje četvero malene djece u dobi od tri do sedam godina.
Odluka sudskog vijeća bila je jednoglasna, a Josip Rođak je za svako od svoje maloljetne djece dobio po osam godina, što mu je u konačnici zbrojeno kao jedinstvena kazna od 30 godina zatvora. Uz zatvorsku kaznu, Rođaku je izrečena i mjera obaveznog psihijatrijskog liječenja, a u pritvoru ostaje do pravomoćnosti presude.
Otac koji je svojim monstruoznim činom bez presedana, sablaznio i užasnuo hrvatsku javnost u sudnicu je jutros doveden s lisicama na rukama i u pratnji pravosudnih policajaca. Koliko se moglo vidjeti, presudu je saslušao savršeno mirno ne pokazajući ni najmanji znak bilo kakve emocije, kao da se cijela "priča" njega uopće ne tiče, a tako je iz sudnice i izašao, nazad u pritvorsku ćeliju iz koje do kraja života neće ugledati "svjetlo dana".
Kratko obrazlažući presudu samo u nazočnosti članova sudskog vijeća i novinara, sudac Marković je objasnio kako pukom srećom, ali i brzom intervencijom ekipe Hitne medicinske pomoći i kasnije liječnika u zadarskoj Općoj bolnici, nije došlo do najtragičnjih mogućih posljedica – smrti nedužne djece jer je dvoje starijih bilo jako teško ozlijeđeno i dugo se oporavljalo u bolnici, dok je dvoje mlađih srećom, bilo lakše – ozlijeđeno.


Zatvorska kazna i psihijatrijsko liječenje
– Josip Rođak je tijekom iznošenja obrane djelomično priznao djelo koje mu se stavljalo na teret, a i utvrđenim činjenicama nedvojbeno je dokazano da je on toga jutra jedno po jedno dijete bacio s balkona iako, nije utvrđeno kojim redoslijedom. Tijekom istrage nad njim je provedeno i opsežno psihijatrijsko vještačenje koji su proveli stručnjaci s klinike Vrapče, zajedno s kolegama i drugih struka te je kod njega utvrđena disocijalna struktura ličnosti s razvijenim psihoorganskim sindromom te je utvrđena i dijagnoza hidrocefalusa tzv. vodene glave što je dovelo do trajnog oštećenja spoznajnih i psihičkih funkcija.
U trenutku počinjenja kaznenog djela – teškog ubojstva u pokušaju, optuženi je bio – bitno smanjeno ubrojiv. U odnosu na svako dijete koje je tako bešćutno bacio preko balkona, smrt se izbjegla samo stjecajem sretnih okolnosti. Dakle, riječ je o pokušaju teškog ubojstva jer su u pitanju mala djeca – objasnio je pri obrazloženju presude, predsjednik sudskog vijeća Ivan Marković.
Podsjetimo, stravičan slučaj dogodio se na Pagu gdje je Josip sa svojom suprugom Katicom i nesretnom djecom živio u obiteljskoj kući, ali kao podstanar. Nakon što ih je pokušao ubiti, ušao je u kuću i hladno rekao supruzi da je ubio djecu te se potom sam išao prijaviti u policiju.