Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Pašmanci grade vidikovce i odmorišta vrijedne 736 tisuća kuna

18.03.2021. 13:15


Općina Pašman u otvorenom postupku javne nabave izabrala je izvođača radova na projektu »Uspostava i uređenje poučnih staza, vidikovaca i ostale manje infrastrukture«, nakon što je u roku za dostavu pristigla jedna ponuda.
– Izabrani izvođač radova je Velkom plus d.o.o. iz Kalnika u Koprivničko-križevačkoj županiji s ponuđenom cijenom u iznosu od 588.850,00 kuna bez PDV-a, odnosno 736.062,50 kuna s PDV-om. Na temelju kriterija ekonomski najpovoljnije ponude, ponuda je ostvarila ukupno 100,00 bodova, kaže Krešimir Ćosić, pašmanski načelnik.
Projektom se uređuje staza, postojeći šumski put na lokaciji ‘’Bokolj’’, dok se odmorišta i vidikovci uspostavljaju i uređuju na sljedećim lokacijama: ‘’Lavanda’’, ‘’Bobića špilja’’, ‘’Smilje’’, ‘’Maslina’’ i ‘’Bokolj’’.


«Dalmatinski vrtovi’’,
Radovi uspostave vidikovaca i odmorišta uključuju pripremne i zemljane radove.
– Na spomenutim lokacijama predviđa se i izvođenje hortikulturnih radova s ciljem formiranja autohtonih ‘’Dalmatinskih vrtova’’, naglašava Ćosić.
Svi sadržaji služit će lokalnoj zajednici, kaže on, ali i posjetiteljima koji žele uživati u ljepotama otoka Pašmana s ciljem korištenja rekreacijskih i turističkih funkcija šume.
– Projektom se uspostavljaju i uređuju rekreativno-poučne staze, vidikovci i odmorišta na šumskom području s ciljem promicanja i korištenja rekreacijskih, zdravstvenih i turističkih funkcija šume što u konačnici doprinosi poboljšanju kvalitete života lokalnog stanovništva i posjetitelja otoka Pašmana, ističe Ćosić.
Shodno ugovoru o financiranju kojeg je Javna komunalna ustanova Otok Pašman 23. lipnja 2020. godine potpisala s Agencijom za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Općini Pašman dodijeljena su sredstva u iznosu od 732.740 kuna temeljem Programa ruralnog razvoja, Mjera 08 ‘’Ulaganje u razvoj šumskih područja i poboljšanje održivosti šuma, Operacija 8.5.2. ‘’Uspostava i uređenje poučnih staza, vidikovaca i ostale manje infrastrukture’’ uz 100 posto sufinanciranje.
– Na lokacijama ulaganja postavljaju se ploče raznih karaktera od drvenih elemenata poput: informacijske ploče, interpretacijske ploče, ploče dobrodošlice i orijentacijske ploče, navodi Ćosić.
Pripremni radovi za postavljanje ploča uključuju strojne iskope zemlje za izvedbu temeljne stope za vertikalnu signalizaciju te betoniranje temelja samaca.


Educirati i informirati posjetitelje
– Odmorišta i vidikovci bit će opremljeni s klupama, koševima za otpatke i stalcima za bicikle, na dvije lokacije je predviđeno postavljanje teleskopa, a na tri lokacije će se postaviti drvene pergole sa sjedećom garniturom. Postavljanju navedene opreme prethode betonski i armirano-betonski radovi za temelje samce, objašnjava Ćosić.
Sve predložene intervencije, kaže on, koriste prirodne i ekološki prihvatljive materijale kao što su kamen, beton, drvo.
– Osim promicanja rekreacijskih, zdravstvenih i turističkih funkcija šume, projektom se nastoji educirati i informirati posjetitelje o važnosti očuvanja ekosustava, zaštiti šuma, šumskim biljkama i životinjama, zaštiti i sprječavanju daljnje devastacije špilja otoka Pašmana te sprječavanju nastanka požara, poručio je Ćosić.
Protekle godine Općina Pašman ostvarila je sjajne turističke rezultate s obzirom na cjelokupnu situaciju, preko 90 posto dolaska i noćenja u odnosnu na prethodnu godinu.
– Pripremamo se za glavnu turističku sezonu kao da će biti rekordni broj turista, život mora ići dalje. Otok poznat po maslinovu ulju autentična je destinacija za miran, obiteljski odmor, ali i za robinzonski turizam, kaže Ćosić dodajući kako u strukturi pašmanskih gostiju prevladavaju domaći gosti i gosti iz Slovenije.