Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

3 C°

Porast oboljelih u Starigradu zbirni je rezultat višednevnih testova

18.03.2021. 11:15


Redakcija Zadarskog lista jučer je zaprimila dopis iz Starigrada u kojemu se navodi kako je u zadnjih 48 sati u toj općini otkriveno preko 25 pozitivnih osoba te da je »stanje zabrinjavajuće«. U dopisu se i navodi kako su »cijele obitelji zaražene«, ali da se ne provode nužne epidemiološke mjere i u trgovine ulazi bez maske, ugostiteljski objeki poslužuju hranu i piće u zatvorenim prostorima, a ima i privatnih druženja.
U dopisu se upozorava i na to da se nastava u tamošnjoj osnovnoj školi i dalje odvija normalno unatoč tome što svaki razred ima minimalno jednog ili dvoje zaraženih učenika. S obzirom da je i Županijski stožer u svojemu priopćenju naveo kako se na području Starigrada bilježi nešto veći broj oboljelih te da se uglavnom radi o roditeljima učenika i braći i sestrama koji pohađaju srednju školu, u Općini Starigrad i Županijskom stožeru provjerili smo kakva je zapravo situacija.
No, ono što ipak daje najbolji uvid u stvarno stanje na području ove općine podaci su Stožera koji se objavljuju na dnevnoj bazi. Oni, pak, kažu kako je situacija u toj općini znatno bolja nego u dijelu ostalih općina te u ovom trenutku imaju 46 pozitivnih na covid-19.


Brzi AG testovi
Međutim, ovdje treba napomenuti još jednu bitnu stavku koja je utjecala na veću brojku zaraženih, a ta je da je ovo stanje rezultat testiranja brzim AG testovima u ambulanti opće obiteljske medicine, napominje načelnik Županijskog stožera Šime Vicković. U dogovoru sa Županijskim stožerom Općina je stoga donijela odluku o prijelazu na online nastavu, s obzirom da je nekoliko učenika razvilo simptome koji mogu biti prouzročeni virusom covida-19, a određena im je i samoizolacija.
– Na području općine Starigrad došlo je do povećanja broja pozitivnih nakon što ih je brzim testovima testirala njihova liječnica opće prakse, međutim nisu odmah dostavili popis pozitivnih, nego su to učinili jučer, zbog čega se pokazalo ovo naglo povećanje. U razgovoru s epidemiologom i Stožerom civilne zaštite Općine Starigrad zaključili smo da je riječ uglavnom o obiteljskim kontaktima te smo u dogovoru s ravnateljicom škole donijeli odluku o prelasku na C model nastave u trajanju od dva tjedna prateći daljnji razvoj situacije. Nema, dakle, nikakve panike, poručuje Vicković.
Što pak o svemu kažu u Općini Starigrad?


Nisu provodili testiranja
Naime, i sam načelnik Općine, Krste Ramić zarazio se koronom i upravo je izišao iz samoizolacije. I on ističe kako je situacija sve samo ne alarmantna jer je riječ o zbirnoj dostavi podataka za dva dana, a ne o većem porastu zaraženih.
– Riječ je o tome da se testiranja kod nas nisu provodila te je ovih 12 novooboljelih zapravo zbirni rezultat testiranja za najmanje dva dana. Prošlog smo tjedna imali jako mali broj zaraženih i ove brojke pokazuju da je samo riječ o blagom povećanju i to unutar obiteljskih kontakata. Ovo nam se sada čini velik porast zato što smo dosad imali svega jedno do dvoje oboljelih dnevno, ali i to govori da zaista nije riječ o velikom povećanju. Zbog preventivnih smo razloga ipak odlučili da viši razredi prijeđe na C model nastave i to već od danas, kaže načelnik Općine, dodajući kako je situacija u dječjem vrtiću također dobra jer imaju samo jedno dijete u izolaciji.
– Ali ne zato što je to dijete zaraženo, nisu zaraženi ni njegovi roditelji, već zato što su oni bili kontakt zaraženog. Situacija, dakle, nije alarmantna te koristim i ovu priliku pozvati naše mještane i posjetitelje neka se pridžavaju svih mjera protiv koronavirusa. Naš Stožer provodi redovite kontrole rada kafića i ostalih objekata upozoravajući ih neka se drže svih propisanih mjera, poručuje načelnik Starigrada.