U zadarsku lučku infrastrukturu ulaže se 250 milijuna kuna

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Za razvoj se novac izdvaja iz EU fondova, s državne i lokalne razine
U petak u Zadar dolaze ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković i državni tajnik Josip Bilaver koji će uručiti 18 ugovora za lučku infrastrukturu i sanaciju pomorskog dobra. Sredstva su osigurana preko dva javna poziva resornog Ministarstva
Zadarska županija
Davor Škibola (drugi slijeva) i Božidar Longin (drugi zdesna) na gradilištu 45 milijuna kuna vrijedne luke Tkon

Novih 15 milijuna kuna stiže za projekte u Zadarskoj županiji. Naime, u petak u Zadar dolaze ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković i državni tajnik Josip Bilaver koji će uručiti 18 ugovora za lučku infrastrukturu i sanaciju pomorskog dobra.
Grad Zadar primjerice, dobit će sredstva za čak tri projekta, od čega dva na otoku Ižu te za sanaciju urušenog dijela obale u Foši. Ministarstvo će sufinancirati i projekte u gradu Ninu te otočnim i priobalnim općinama Jasenice, Kolan, Novigrad, Pakoštane, Pašman, Povljana, Preko, Privlaka, Starigrad i Sukošan.
- Veseli me nastavak provedbe ovakvih projekata koje Vlada RH i Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture provode na našoj obali. To su projekti koji izravno utječu na poboljšanje života domaćeg stanovništva, povećavaju sigurnost plovidbe, podižu kvalitetu sadržaja i vizure naših mjesta, što svakako doprinosi povećanju prihoda od turizma. Ovakve projekte ćemo podržavati i ubuduće, najavio je državni tajnik Bilaver.
Sredstva su osigurana preko dva javna poziva resornog Ministarstva. Jedan poziv je bio za sufinanciranje sanacije i rekonstrukcije pomorskog dobra u općoj uporabi, odnosno šetnica, riva i gatova, a drugi za sufinanciranje projekata županijskih lučkih uprava za uređenje luka i lučica. Upravo je iz Zadarske županije pristiglo najviše prijava, što svjedoči da su naši gradovi i općine te Županijska lučka uprava imale kvalitetno prijavljene projekte.
- U suradnji s našim osnivačem, Zadarskom županijom, nastavljamo s projektima sanacije luka po cijeloj županiji. Samo u zadnje četiri godine u projekte sanacije i rekonstrukcije luka uložili smo 122 milijuna kuna. Uz Županiju, treba svakako istaknuti i odličnu suradnju s resornim ministarstvom koje nam pruža financijsku potporu u mnogim projektima. Zajedničkim djelovanjem trudimo se podići kvalitetu lučke infrastrukture na zadovoljstvo naših stanovnika, istaknuo je Davor Škibola, ravnatelj Županijske lučke uprave Zadar koja provodi i izgradnju nove trajektne luke Tkon te dogradnju luke Sali, što su projekti u vrijedosti više od 120 milijuna kuna, koji će biti sufinancirani europskim sredstvima preko Operativnog programa konkurentnost i kohezija. 

Longin: Ovi projekti se prvenstveno realiziraju zbog naših stanovnika

- Riječ je o nastavku kontinuiranog ulaganja u izgradnju i sanaciju luka na našem području. Ovo je još jedan pokazatelj odlične suradnje s Vladom RH, ali jednako tako aktivnog rada lokalne i regionalne samouprave u pripremi kvalitetnih, dobro osmišljenih i funkcionalnih projekata. U Zadarskoj županiji provode se projekti vrijedni više od tri milijarde kuna. To je rekordan investicijski ciklus i zalog sigurne budućnosti naših stanovnika, jer se ovi projekti i realiziraju prvenstveno radi njih, poručio je Božidar Longin, župan Zadarske županije.

Dobitnici sredstva Ministarstva ŽLU Zadar

• Uređenje obalnog pojas luke Drage-Dugovača – 5.000.000,00 kuna

• Sanacija i rekonstrukcija obalnog zida i zapadnog gata luke Čeprljanda na otoku Ugljanu – 1.000.000,00 kuna
• Sanacija glavnog mula u luci Privlaka – 1.000.000,00 kuna
• Uređenje dijela obalnog pojasa Luke Sukošan – 3.400.000,00 kuna
Ukupno – 10.400.000,00 kuna
Gradovi i općine
• Općina Preko – Uređenje plaže Jugo-sanacija pomorskog dobra – 400.000,00 kuna
• Općina Novigrad – Uređenje glavne plaže u Novigradu II. Faza – 400.000,00 kuna
• Općina Kolan – Uređenje šetnice uz more Gajac-Mandre – 300.000,00 kuna
• Općina Starigrad – Uređenje i sanacija pomorskog dobra u općoj upotrebi – 400.000,00 kuna
• Općina Pašman – Uređenje i sanacija pomorskog dobra Dobropoljana – 400.000,00 kuna
• Općina Povljana – Projekt uređenja plaže Perilo i Obatnica sa izgradnjom šetnice i potpornim zidovima– 250.000,00 kuna
• Općina Povljana – Projekt sanacije pokosa, gradnje šetnice i uređenja plaže na parceli pomorskog dobra – 150.000,00 kuna
• Općina Jasenice – Sanacija plaža u naseljima Maslenica, Rovanjska i Modrič – 400.000,00 kuna
• Grad Nin – Sanacija obale Prodorica – 300.000,00 kuna
• Općina Sukošan – Sanacija obale kralja Petra Krešimira IV (Barbir) – 400.000,00 kuna
• Grad Zadar – Sanacija obale Foša u Zadru – 400.000,00 kuna
• Grad Zadar – Sanacija i rekonstrukcija dijela rive u uvali Komoševa na otoku Ižu – 200.000,00 kuna
• Grad Zadar – Sanacija šetnice u mjestu Veli Iž – 200.000,00 kuna
• Općina Pakoštane – Plaža Janice u Pakoštanima – 250.000,00 kuna
Ukupno – 4.450.000,00 kuna
Zadarska županija sveukupno – 14.850.000,00 kuna

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno