Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Zadarski studenti imaju razumijevanja i strpljenja za novonastalu situaciju

18.03.2021. 12:30


Unatoč dosta manjim brojkama, pandemija koronavirusa ne posustaje, a neke protuepidemijske mjere još su uvijek na snazi. Krajem studenog u sklopu uvođenja restriktivnih mjera, Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Ministarstvo znanosti i obrazovanja izdali su fakultetima preporuku za prelazak na online nastavu, osim onih studija koji podrazumijevaju izvođenje praktikuma, laboratorijskih vježbi i sl. Iako mjere lagano popuštaju, a školarci su se već odavno vratili u školske klupe, studenti i dalje čekaju potpuni povratak na neposrednu nastavu. Sveučilišta u Hrvatskoj još nemaju uputu o otvaranju pa tako ni zadarsko, rekla nam je u razgovoru rektorica Sveučilišta Dijana Vican.


​Od odjela do odjela
– Naše Sveučilište još nema uputu o otvaranju, a predavanja se odvijaju prema mogućnostima. Ona predavanja koja se mogu održati online održavaju se putem raznih aplikacija te studenti ne trebaju dolaziti, a u slučaju praksi i vježba koji zahtijevaju neposredni kontakt imamo i nastavu uživo. Tako je na primjer u slučaju Odjela za ekologiju, agronomiju i akvakulturu te Pomorskog odjela, rekla je rektorica Vican.
Također je napomenula kako su u tom slučaju grupe studenata manje, a poštuju se i sve epidemiološke mjere.
– Na Sveučilištu sve funkcionira prema mjerama Stožera, unutar institucije se komunicira na dnevnoj razini, pročelnici svih odjela imaju dobru internu komunikaciju te svima nastojimo olakšati ovaj period, kako našim studentima tako i profesorima, rekla je Vican.
Veljača je vrijeme ispitnih rokova, a svakako ova situacija može otežati polaganje i sam izlazak na ispit, posebice studentima koji nisu u Zadru, no Sveučilište je osiguralo i nekoliko mogućnosti za polaganja.


Fleksibilni studenti
– Što se tiče ispitnih rokova, ono što je bilo moguće polagati online studenti su polagali tako, a neki specifični predmeti koji to zahtijevaju održavali su ispite neposredno odnosno u živo, no i tu su se profesori organizirali te se studentima koji nisu mogli doći u Zadar ili na ispit iz bilo kojeg razloga omogućili studentima polaganje ispita online, rekla je rektorica.
Ipak, online nastava najviše je pogodila studente koji su se brzo morali prilagoditi cijeloj situaciji te se naučiti živjeti i raditi u novim okolnostima. Nekima je online nastava stvarnost već neko vrijeme, no ipak su svjesni svih mogućnosti pa to prihvaćaju.
Rektorica Vican naglasila je kako su zadarski studenti iznimno fleksibilni i strpljivi tijekom cijelog ovog vremena te im se na tomu i zahvalila.
– Imamo dosta upita kada će se stvari vratiti u normalu, pogotovo od studenata koji ne žive u Zadru pa se brinu oko stambenog pitanja, ali moram naglasiti kako su studenti razumni i shvaćaju da i Sveučilište čeka daljnje upute Stožera, a ne radimo po vlastitom nahođenju, rekla je Vican te je naglasila kako je situacija ozbiljna, ali zdravlje studenata i profesora je svima važno.




Čekaju povratak
I zadarski studenti podijeljeni su oko cijele situacije, većina se prilagodila novim okolnostima, ali nedostaje im normalan studentski život. Studentima koji ne žive u Zadru, ova je situaciju u jednu ruku olakšala studentski život jer nisu trebali putovati na predavanja, ali svakako jedva čekaju povratak u učionice, druženja ispred menze i normalne pauze između predavanja.