Otkriven Colićev »Skriveni svijet«

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
U Znanstvenoj knjižnici otvorena izložba akademskog grafičara
Ono što se može uočiti u svim Dinovim radovima, bilo starim, bilo novim, je linija od koje se ne odvaja i koja se uvijek isprepliće i stvara, kako figurativne, tako i apstraktne motive. Njegova djela su svojevrsne interpretacije prostora koji je oko nas, a koje Dino prikazuje linijama koje stvaraju svoj maleni, unutarnji svijet unutar same slike, zaključila je Stošić
Vedran SITNICA
Jelena Stošić, Dino Colić i Marijana Senkić - Klapan

U izložbenoj dvorani Znanstvene knjižnice Zadar u srijedu navečer je otvorena izložba zadarskog akademskog grafičara Dina Colića pod nazivom »Skriveni svijet«. Colić je Akademiju likovne umjetnosti završio u klasi profesora Igora Dragičevića i magistirirao na sveučilištu u Mostaru u Širokom Brijegu. Iza sebe ima već nekoliko zapaženih grupnih izložbi i sudjelovanje na dvije umjetničke kolonije.

V.d. ravnateljice Znanstvene knjižnice Zadar Marijana Senkić - Klapan kratko je kazala kako je Colić iskren i jedinstven umjetnik, kojem su vrata knjižnice uvijek otvorena.
- Naša se institucija trudi biti potpora mladim umjetnicima na njihovom putu umjetničkog ostvarenja i napretka u karijeri, poručila je Senkić - Klapan.

Colića krasi iznimna znatiželja i otvorenost, stoga često zapaža ono što mnogima ostaje neotkriveno. Briše granice između figurativnog i apstraktnog, grafike, crteža i slike, pa i skulpture. Prilazi svemu bez imalo predrasuda i ničemu ne daje ime, već promatra. Osnovni element njegova rada je linija koja slobodno vijuga i stvara manje svjetove unutar kompleksnog svijeta slike. Gledajući Dinove crteže promatrač nema drugog izbora nego pratiti put njihova skretanja i pri tom otkrivati jedan potpuno novi svijet skriven većini. Dino na dvodimenzionalnoj plohi slike sintetizira slojevitost svijeta, a iz tih slojeva polako izranjaju stilizirani likovi. Dino sve elemente pejzaža uspijeva uklopiti u jedno naglašavajući prije svega nijanse, slojeve i dubine motiva. Njegovi radovi prikazuju krajolik zadarskog kraja iz kojeg tiho izranjaju životinje, ali istovremeno i upozorenja o krhkoj ravnoteži između čovjeka i prirode kojoj prijeti urušavanje.

Profesorica Jelena Stošić kazala je kako ju je Colić znatiželjom i golemom energijom osvojio već kao učenik Škole za primijenjenu umjetnost i dizajn.
- Uvijek je s jedinstvenom dozom iskrenosti promatrao svijet i suočavao se s njegovim izazovima, a danas ga kao umjetnik, tim istim emocijama interpretira. Ono što se može uočiti u svim Dinovim radovima, bilo starim, bilo novim, je linija od koje se ne odvaja i koja se uvijek isprepliće i stvara kako figurativne, tako i apstraktne motive. Njegova djela su svojevrsne interpretacije prostora koji je oko nas, a koje Dino prikazuje linijama koje stvaraju svoj maleni, unutarnji svijet unutar same slike. Njegove kompozicije treba ležerno promatrati, jer se upravo tada mogu uočiti drveća, cvijeće i životinje, koje nastanjuju skriveni svijet njegove umjetnosti, koji treba štititi i njegovati, zaključila je Stošić.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)