Počeli radovi na rekonstrukciji križanja na zaobilaznici

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Nova regulacija prometa - nove poteškoće za vozače
Ulica Hrvatskog sabora ljeti grca od automobila, a ovo je raskrižje bilo mjesto na kojem bi se čekalo i po 20 minuta na strmoj uzbrdici. To se planira riješiti »T raskrižjem« s lijevim skretačima i semaforima. Trakovi priveza će se denivelirati radi smanjivanja nagiba na križanju. Prema ugovorenom roku, na to će trebati pričekati godinu dana
Vedran SITNICA
Zatvoren Put Biliga, dok Hrvatskim saborom promet zasad teče neometano

Počeli su radovi na rekonstrukciji križanja Puta biliga i Ulice Hrvatskog sabora na Bilom brigu, prometne crne točke grada. Rušenjem zidova na parkiralištu uz cestu gdje će se proširiti buduća prometnica i ograđivanjem radi nove regulacije prometa, radovi su počeli prije dva dana, a na teren je stigla i teška mehanizacija.

Vozači se tek privikavaju na ideju o dugoočekivanoj rekonstrukciji pa još uvijek spretno izbjegavaju znakove kojima je ograđeno gradilište, ali to neće još dugo moći. Prvog dana radova je veći obuhvat bio ograđen, ali radi bolje komunikacije prometa neki su pravci ipak ostali otvoreni dok radovi ne uznapreduju.
Izgradnja je podijeljena u dvije faze i to na način da se pri izvedbi radova u prvoj izvode radovi samo na Putu Biliga bez zadiranja u prostor državne ceste, dok bi se u drugoj fazi izvodili radovi na kompletnom području zahvata.

Kako doznajemo od Tamare Đurijanček, glasnogovornice Hrvatskih cesta, investitora na projektu, za vrijeme izvođenja radova prve faze promet dijelom ulice Put Biliga će biti obustavljen, dok će se promet državnom cestom odvijati bez ograničenja.

- U drugoj fazi će, osim obustavljanja prometa na Putu Biliga, doći i do izmjene regulacije prometa na državnoj cesti na način da će se promet odvijati naizmjenično uz regulaciju semaforima. Projektom nije predviđeno otvaranje raskrižja u turističkoj sezoni, ali ukoliko dinamika izvođenja radova bude zadovoljavajuća, nastojat ćemo privremeno obustaviti radove i pustiti u promet kompletno raskrižje, kazala je Đurijanček.

Cilj projekta je, kako dodaje Đurijanček, povećati sigurnost prometa i svih sudionika u prometu te povećati protočnost prometa na državnoj cesti DC306.
- Rekonstrukcijom će se dobiti semaforizirano raskrižje koje će olakšati uključivanje vozila iz ulice Put Biliga na državnu cestu, kao i skretanje vozila s državne cesta iz smjera istoka u ulicu Put Biliga. Projektom je definirana i izgradnja pješačkih prijelaza u zoni raskrižja kao i izgradnja nogostupa. Osim toga, obuhvaćena je i rekonstrukcija i dogradnja postojećih infrastrukturnih objekata: vodovoda, odvodnje oborinskih i fekalnih otpadnih voda, javne rasvjete, niskonaponske i srednjenaponske mreže te telekomunikacijske mreže, ističe Đurijanček.

Uz Aglomeraciju i preuređenje Tuđmanove ulice, novi radovi su donijeli i nove gužve i poteškoće za vozače u gradu. Ali kako kažu, strpljen - spašen.
Ulica Hrvatskog sabora, takozvana zaobilaznica grada, ljeti grca od automobila, a ovo je raskrižje bilo mjesto na kojem bi se čekalo i po 20 minuta na strmoj uzbrdici. To se planira riješiti »T raskrižjem« s lijevim skretačima i semaforima. Trakovi priveza će se denivelirati radi smanjivanja nagiba na križanju. Prema ugovorenom roku, na to će trebati pričekati godinu dana.

S obzirom da je Ulica Hrvatskog sabora državna cesta (DC 306), investitor su Hrvatske ceste i to na temelju sporazuma s Gradom Zadrom.
Vrijednost radova je 6,4 milijuna kuna bez PDV-a, a izvođač radova je zajednica gospodarskih subjekata koju čine tvrtke Kruševo-put d.o.o., Ingra d.d. Zagreb i Mežnar građevinske usluge Duga Resa. Ugovor o nadzoru sklopljen je sa zajednicom gospodarskih subjekata Civil engineering consultancy d.o.o. i Terestrika d.o.o. po cijeni od 257 tisuća kuna bez PDV-a.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno