Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Pobožni Briševljani na Brdu ukazanja

Autor: Velimir Brkić

17.04.2008. 22:00
Pobožni Briševljani na Brdu ukazanja


Međugorje je ispovjedaonica svijeta. Kroz njega su prošli milijuni ljudi, tamo se obraćaju Bogu, doživljavaju Boga, čine životne ispovijedi, idu na sakramente. Hodočašće je zaista bilo pun pogodak, kaže Mladen Ćustić
U organizaciji KUD-a Kanica iz Briševa pedeset pet Briševljana hodočastilo je u marijansko svetište u Međugorju. Ovo svetište u jugoistočnom dijelu Bosne i Hercegovine, u blizini grada Čitluka, popularnost duguje ukazanjima Djevice Marije koja se ovdje od 24. lipnja 1981. godine počela redovito ukazivati skupini djece. Uz Lourdes i Fatimu, Međugorje je najpoznatije svetište na svijetu u kojem je mnogo hodočasnika pronašlo izgubljenu vjeru, mir, poniznost i povezanost s Bogom.
Duhovna nota – Autobus, vožnja i dosta dalek put skratio se uz molitvu, pjesmu, razgovor, razmišljanja, govori Mladen Ćustić, predsjednik KUD-a Kanica, dodajući da je među 55 Briševljana bilo i onih koji su prvi put hodočastili u Međugorje, što je ovom hodočašću dalo posebnu vjersku, duhovnu notu.– Hodočastivši prvi put u Svetište Kraljice Mira u Međugorju govorili su o dubokim, iskrenim i osobnim iskustvima ovog fenomena, kaže Ćustić. Pri dolasku u Međugorje svečano se ušlo u svetište te su posjetili statuu Krista uskrsloga. Svi su se u molitvi uputili prema Brdu ukazanja, mjestu prvih Gospinih ukazanja na brdu Crnici, nekoliko stotina metara iznad zaseoka Podbrda. Brdo ukazanja predstavlja jedno od tri povlaštena mjesta hodočasničkog okupljanja u Međugorju. Ostala dva su Križevac i župna crkva Sv. Jakova te prostor oko nje.– Od kuća do samog mjesta ukazanja vodi strma pješačka staza što su je milijuni hodočasnika, koji su do sada posjetili to mjesto, proširili i toliko utrli da se i izdaleka vidi. Brojni hodočasnici, od kojih su mnogi rođeni i odrasli na ravnom asfaltu, često u neprikladnoj odjeći ili čak bosonogi i na koljenima, penju se po oštrom kamenju do mjesta prvih Gospinih ukazanja, prepun dojmova prepričava Ćustić.
Brdo ukazanja Na putu prema mjestu ukazanja postavljen je veliki drveni križ bez raspetoga Isusa, kojim je označeno mjesto gdje je Gospa trećeg dana ukazanja, 26. lipnja 1981., preko Marije Pavlović prvi put pozvala na mir.– Samo mjesto ukazanja je velik prazan prostor u kamenjaru, promjera stotinu i više metara, posve utrto nogama milijuna hodočasnika, bez ijedne travke između stijena, gotovo bez grumenčića zemlje ili kamenčića. Na mjestu što su ga vidioci označili kao samo mjesto na kojem im se ukazivala Gospa, podignut je visoki križ, usađen u gomilu nabacana kamenja. I samo je nešto uistinu izvanredno moglo privući na to mjesto toliko veliki broj ljudi, rekao je Ćustić, napominjujući da su prema Brdu ukazanja i na samom povratku susreli brojne pojedince i skupine u molitvi, pjesmi, u dubokom razmišljanju i tišini.Briševljani su bili na svetoj misi, a pri povratku i na večernjoj pobožnosti krunice.– Međugorje je ispovjedaonica svijeta. Kroz njega su prošli milijuni ljudi, tamo se obraćaju Bogu, doživljavaju Boga, čine životne ispovijedi, idu na sakramente. Hodočašće je zaista bilo pun pogodak, zaključio je Mladen Ćustić, najavljujući sljedeći izlet briševačkih čuvara narodne baštine u Mariju Bistricu i Trakošćan.