Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Dječja mašta pretočena u umjetničko djelo

Autor: Vanja Mirčeta

17.04.2013. 22:00
Dječja mašta pretočena u umjetničko djelo

Foto: Ivan JAMIČIĆ



To su djeca koja imaju posve zdrave braću i sestre koje vide jednako kao sebe. Njima ogledalo ne iskrivljuje sliku svijeta kako nama iskrivljuje jer smo civilizacijski odredili razne estetske standarde i mjerila. Čak mogu reći da toj djeci pomalo i zavidim jer su ona, ukoliko ih ništa ne boli, zapravo jako sretni i veseli ljudi, kazala je slikarica Silvijana Dražović


Jedanaest slikara  odazvalo se 7. Likovnoj koloniji koja je započela danas u  Osnovnoj školi Voštarnica  Zadar koja trenutno ima 73  učenika u dobi od 7 do 21  godine od kojih su 35 iz  grada Zadra te 38 iz 30 različitih mjesta u Zadarskoj  županiji. Na dvodnevnoj radionici sudjeluje 11 zadarskih slikara koji školi svake  godine doniraju slike, stvaraju ih dva dana na radionici  ili slikaju zajedno s djecom.  Slikalo se posvuda u školi,  neki samostalno, a drugi interaktivno potičući i samu  djecu da otkriju svoje umjetničke potencijale u sklopu  posebnih radionica. Jednu  takvu kao i svih ovih godina  priredila je i poznata zadarska umjetnica Silvijana  Dražović čiji veliki broj radova krasi zidove ove škole.
– Od samih početaka sudjelujem u Likovnoj koloniji.  Naime, nekada sam i ja radila u direktnoj interakciji s  djecom, ali onda sam vidjela  da drugi to rade puno bolje  od mene te sam im prepustila  taj dio u kojemu ti drugi djeci  mogu ponuditi puno više.  Odazivanje ovoj akciji punih  sedam godina je onaj dio  humanosti koji nosim u sebi.  Nemam nikakvih interesa u  ovome radu kojim priuštim  veselje ovoj djeci. Oduvijek  sam osjećala jednu posebnu  vrstu osjetljivosti prema manje moćnima od nas. Kako ja  inače njegujem bajkovitost u  svom radu onda vidim da  djeca sjajno prihvaćaju i mene i moj rad, kazala je  Dražović.
Ove godine radi jednu od  najvećih slika do sada s motivom mornara, a njene brojne vesele slike krase zidove  ove škole, a jednog dana kada škola konačno preseli u  centar Mocire upravo njene  slike će u hladnu arhitekturu  nove zgrade unijeti poznati  veseli duh polaznika i djelatnika ove škole.
– Prošle godine sam radila  seriju od sedam dječjih glavica koje imaju malo obilježja dječice s Down sindromom, a djeca su ih sjajno  prihvatila, pa čak im dala i  imena. To su djeca koja imaju posve zdrave braću i sestre koje vide jednako kao  sebe. Njima ogledalo ne iskrivljuje sliku svijeta kako  nama iskrivljuje jer smo civilizacijski odredili razne estetske standarde i mjerila.  Čak mogu reći da toj djeci  pomalo i zavidim jer su ona,  ukoliko ih ništa ne boli, zapravo jako sretni i veseli ljudi, kazala je Dražović.
Na prethodnih šest Likovnih kolonija sudjelovalo je  ukupno 37 različitih slikara,  a ovoj posljednjoj sedmoj  odazvali su se Mićo Jakelić,  Lella Sambunjak, Silvijana  Dražović, Ines Jurin, Zoran  Debelić, Boris Žuža, Margit  Magyeri Zupčić, Mate Ljubičić, Tomislav Košta, Dragan Jelavić te Dijana Marić  iz Splita.