Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

U Zadru nikad više zahtjeva za kategorizaciju smještajnih objekata

17.04.2017. 22:00
U Zadru nikad više zahtjeva za kategorizaciju smještajnih objekata


Na terenu smo svakodnevno po cijele dane, utvrđujemo ispunjavaju li podnositelji zahtjeva minimalne uvjete na temelju kojih im izdajemo rješenja, saznajemo od Vesne Colić, voditeljice Odjela za ugostiteljstvo i turizam Ureda državne uprave u Zadru
Da je turizam i dalje najprosperitetnija grana zadarskog gospodarstva pokazuju podaci Državnog ureda u Zadru i Turističke zajednice Grada Zadra. Prema posljednim podacima Odjel za ugostiteljstvo i turizam Ureda državne uprave u Zadarskoj županiji zaprimio je 1.007 zahtjeva za kategorizaciju objekata u kojima se pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu za sljedeću sezonu. Iako su među zahtjevima i oni za primjerice prenamjenu soba u apartmane, prekategorizaciju i slično, u najvećem broju zahtjevi se odnose na izdavanje novih Rješenja tj. Odobrenja za pružanje ugostiteljskih usluga smještaja. Povećanje je to u odnosu na prijašnje godine, pa čak i na 2014. koja je bila udarna godina. Kako saznajemo iz Odjela, usporedno do 1. travnja ove godine zaprimili su 887 zahtjeva, 2016. ta brojka je bila na 760 zahtjeva, 2015. bilo je 485 zahtjeva te 2014. godine 691 zahtjev. To je samo ono što stigne do pisarnice, a koliki je stvarni interes svjedoče brojni upiti građana, dok mnogi budu i odbijeni jer ne ispunjavaju minimalne uvjete.
– Na terenu smo svakodnevno po cijele dane, utvrđujemo ispunjavaju li podnositelji zahtjeva minimalne uvjete na temelju kojih im izdajemo rješenja, saznajemo od Vesne Colić, voditeljice Odjela za ugostiteljstvo i turizam.
Iz ovih podataka jasno je da bi se doista mogle ostvariti najave ministra turizma Garija Cappellija o 10-postotnom rastu i sezoni svih sezona.
Zadarska županija, prema podacima Ureda državne uprave u Zadarskoj županiji godišnje raste za otprilike 5.000 kreveta, a na Zadar kao najveći grad i turističko središte županije otpada velik dio tog kolača. Prema podacima Turističke zajednice grada Zadra na području njenog djelovanja u privatnom smještaju ukupno je registrirano 17.514 postelja, od čega 13.212 stalnih i 4.302 pomoćne postelje. TZ grada Zadra u ukupnim kapacitetima po vrsti smještaja bilježi ukupno 2.789 apartmana, 486 soba u domaćinstvu, 760 studio apartmana i 123 kuće za odmor.
– U privatnom smještaju u 2016. godini bilježimo porast broja postelja od 24%, naspram 2015. godine, a za 2017. ćemo imati potpunu informaciju tek krajem sezone, jer se broj kategoriziranih postelja mijenja iz dana u dan, a po dosadašnjem iskustvu najveći broj će ih se kategorizirati u predstojeća dva mjeseca, kažu iz gradske turističke zajednice.
Na jednoj od najpopularnijih platformi za oglašavanje usluga u turizmu i rezervacije, Booking.comu na području Zadra oglašeno je 1.692 apartmana. Svi oni kategorizirani su i ocjenjivani po vrlo visokim kriterijima od samih gostiju, a najbolji zadarski iznajmljivač prema Booking.comu, bivši košarkaš Denis Pleslić, koji iznajmljuje u staroj gradskoj jezgri, kaže kako nema problema s popunjavanjem apartmana.
– Kad krene letjeti Ryanair, kreće i sezona, a to vam je otprilike krajem ožujka. Buking je jako dobar, iako kad imaš dobre recenzije, to nije problem. Ali konkurencija je velika i treba se, recimo to tako, izboriti za goste, a ne samo čekati. Bitna je kvaliteta ponude, treba uložiti i držati na razini i na temelju toga dobiješ rang i goste, kaže Pleslić.
Zahvaljujući internetu Pleslićevo tržište je doslovno cijeli svijet, a dolaze mu obitelji s djecom, mladi parovi, stariji parovi, društva prijatelja… U prosjeku u Zadru ostaju dan-dva, rijetko tri i potom idu dalje.
– To su urbani gosti, često niti ne dođu iz Zračne luke Zadar. Slete u Zagrebu, unajme automobil i zatim se upute prema jugu, svugdje ostanu dan-dva i potom odlete iz Dubrovnika kući, pojašnjava jedan od najboljih zadarskih iznajmljivača.
Bukingom su zadovoljni i u Udruzi iznajmljivača privatnog smještaja Zadar čiji predsjednik Daniel Radeta kaže kako je popunjenost apartmana njihovih članova za sada vrlo dobra.
– Nadamo se da će se tako i nastaviti, s tim da se može primijetiti kako je buking ove godine krenuo nešto ranije nego inače pa smo možda u ovom trenutku čak i malo nespremno dočekali taj malo veći buking što se tiče događanja u organizaciji turističke zajednice, zaključio je Radeta.
Direktor Turističke zajednica grada Zadra Ante Rados kaže kako je privatni smještaj tijekom posljednjih nekoliko godina doživio transformaciju na svjetskom turističkom tržištu iz tradicionalne, dobro poznate forme na našim prostorima, sve do iznimno atraktivnih novih i inovativnih rješenja koja su prepoznatljiva i konkurentna na tržištu.
– Više je razloga tom procesu, poput otvaranja ovog segmenta tržišta putem globalnih online platformi, preko intenziviranja dolazaka gostiju tijekom cijele godine u gradu Zadru, a posebno za vrijeme trajanja letova na zadarsku zračnu luku, sve do senzibiliziranja i brzog prilagođavanja privatnih iznajmljivača na najnovije trendove u poslovanju. Trend povećanja broja kapaciteta privatnog smještaja bio je zaista izrazit tijekom posljednjih četiri do pet godina i on još traje, doduše ipak u nešto manjem omjeru nego dosad. Gledajući iz perspektive slobodnog tržišta to znači da još uvijek ima prostora za daljnji porast i opravdanost ulaganja, kaže Rados napominjući kako je dobro da se povećanjem konkurencije povećava i kvaliteta smještaja i usluge te se na taj način kreirala situacija u kojoj je privatni smještaj svojom agilnošću i kvalitetom velikim dijelom konkurentan hotelskom, a u nekim dijelovima i tržišnim nišama čak ga i nadmašuje.