Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

“U mom mandatu nismo nabavili niti jedan novi auto, znamo što su nam prioriteti!”

18.04.2019. 13:59
“U mom mandatu  nismo nabavili  niti jedan novi  auto, znamo što  su nam prioriteti!”


Želim da naša Županija bude funkcionalna i u službi  čovjeka. Ova zgrada u kojoj smo mi, nije naša i mi njome ne  možemo gospodariti, ona je u vlasništvu države. O njoj će  odlučivati jedinice lokalne samouprave. Trudim se da u mom mandatu, Županija dobije svoje prostore i da sve bude na jednom mjestu. Sve ustanove i uredi u jednom krugu s pakiralištem od oko 300,  400 mjesta da ljudima bude lakše – poručio je župan Božidar Longin s jutros održanog Kolegija župana, najavljujući pri tom dolazak  upravo ministra državne imovine Gorana Marića, s kojim će u utorak potpisati sporazum o darovanju nekretnine kojim će se sjedište  Županije te županijskih ustanova, preseliti u zgradu inspekcija na  Voštarnici.
Osim toga država će Zadarskoj županiji darovati dvije zemljišne  čestice. Jedna će riješti višegodišnji problem nedostatka pravog i  primjerenog azila za životinje, a druga se odnosi na zemljište i nekretninu u Zemuniku za izgradnju Poljoprivredno-edukacijskog  centra. Župan je najavio i Svečanu sjednicu Županijske skupštine  koja će se ove godine održati u Gaženici.


Izvješća o radu županijskih ustanova u prošloj godini
Na dnevnom redu jutrošnjeg Kolegija, bila je 21 točka, od kojih  se nekoliko odnosilo na izvješća o radu županijskih ustanova u   prošloj godini, pa je tako ravnatelj Zavoda za prostorno uređenje  Stjepan Gverić govorio o aktivnostima koje su provedene u prošloj  godini, a koje su vezane uz izrade i pripreme prostornih planova,  poput primjerice, dopune prostornog plana za Općinu Bibinje, rad  na prostornom planu Parka prirode Velebit. Izdano je mišljenje za  13 gradskih i općinskih planova.
Osim toga, kako se moglo čuti na  Kolegiju, Zadarska  županija dat će Zavodu za hitnu medicinu Zadarske županije, suglasnost za nabavku još dvaju medicinska vozila izvanbolničke hitne medicinske službe, što će uz 11 vozila koja su već ugovorena i  stižu najkasnije u rujnu, značajno pomladiti vozni park ove ustanove.
– Zavod ima 70-tak vozila, od toga 40 za potrebe saniteta, no riječ  je većinom o starim vozilima koje je zbilja potrebno zamijeniti – izvjestila je Franka Krajinović pomoćnica pročelnika Upravnog odjela  za zdravstvo, socijalnu skrb, udruge i mlade dodajući, kako je vrijednost vozila ukupno 1,08 milijuna kuna s PDV-om, pa suglasnost  mora dati Županijska skupština, dok je župan Longin naglasio kako  je vozni park u jako lošem stanju i da treba ići u kupnju novih vozila.


Potpore poljoprivredi i agroturizmu, sufinanciranje  enegretske obnove obiteljkih kuća, turizmu…
– U mom mandatu još nismo nabavili niti jedan osobni automobil, iako nema županije u Hrvatskoj s ovakvim voznim parkom. I  naš je vozni park katastrofalan, ali sebe smo stavili na zadnje mjesto, važnije nam je opremiti službe koje su najpotrebnije – rekao je  župan Longin.
Pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu,ribarstvo,vodno gospodarstvo, ruralni i otočni razvoj Daniel Segarić govorio je o potporama za koje je resorno Ministarstvo dalo suglasnost odnosno, pozitivno mišljenje, a riječ je o poticajima za ulaganja u poljoprivredu  i agroturizam. Lani je dodjeljeno 250 potpora, a pročelnik Segarić  je najavio kako krajem sljedećega tjedna ide javni poziv za ovu godinu te će iz proračuna za tu namjenu, biti izdvojeno oko milijun  kuna kroz devet mjeseci.
Još jedan javni poziv kreće krajem sljedećeg tjedna, a to je onaj  za sufinanciranje enregetske obnove obiteljskih kuća na području  Zadarske županije po principu "najbrži prst". Naime, oni koji zadovaljavaju kriterije, dobit će novce redom zaprimanja odnosno, slanja zahtjeva.
Lovro Jurišić pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, turizam, infrastruktutu i EU fondove izvjestio je i kako je završen natječaj za potpore organizaciji događaja u turizmu.
– Bilo je 77 prijavitelja. Komisija je sačinila rang listu i "prošlo" je  55 prijedloga projekata. Sveukupno je za tu namjenu iz proračuna  izdvojeno 400 tisuća kuna, a iznos potpore se kreće u rasponu od  tri, pa do 25 tisuća kuna – rekao je pročelnik Jurišić.