Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Kontrola skoka i dobra obrana vratile Sonik na pobjedničke staze

18.04.2021. 07:07


Nešto manje od mjesec dana Puntamičani su bili bez slasti pobjede u HT Premijer ligi, još od susreta protiv Hermesa 20. ožujka do prekjučerašnjeg trijumfa protiv Alkara. Sonik je u međuvremenu odmjerio snage s elitom domaće košarke te se kiksom može smatrati tek poraz u Dubravi kod Furnira kojim je zakomplicirana donedavno ugodna situacija u borbi za petu poziciju na ljestvici uoči početka doigravanja. Stoga je utakmica protiv sinjskog sastava crvenim flomasterom bila zaokružena u svlačionici momčadi iz Jazina kao izuzetno bitna za povratak na pobjedničke staze i dobivanje prijeko potrebnog impulsa samopouzdanja pred samu završnicu sezone. Igrači Damira Milačića još su se jednom pokazali kao tvrd zalogaj, no na koncu nisu imali rješenja za raspoložene Zadrane te su i treći put ove sezone parket napustili pognutih glava nakon obračuna sa Sonikom.


Pokazali karakter
– Bili smo svjesni da je Alkar izuzetno karakterna momčad i da ćemo morati svih 40 minuta naporno raditi kako bismo došli do pobjede. Posebno smo se pripremali da u neminovnim trenucima utakmice kada se stvari ne budu razvijale na željeni način ostanemo koncentrirani i poštujemo naš sustav i principe igre. Momci su to fenomenalno odradili. Znali smo da će gosti pokušati destruktivno djelovati mješavinom zone i čovjeka gdje su nas nakratko malo dekomodirali, ali brzo smo se stabilizirali i zahvaljujući karakteru, htijenju i momčadskom duhu došli do vrlo bitne pobjede – kazao je pomoćni trener zadarskog sastava Stipe Kuliš.
Najbolji dokaz momčadske igre i karaktera je 16 napadačkih skokova koji su Puntamičanima omogućili veliki broj drugih napada iz kojih su dolazili do prilika za lake poene, a pomogla je i dobra obrana nad Echolsom koji je, unatoč 22 poena bio nevidljiv u prijelomnim trenucima susreta.
– Ključno je bilo ne dopustiti Sinjanima da zagospodare reketom i zahvaljujući napadačkom skoku dođu do velikog broja drugih napada. Zaustavili smo Varencea i Kučana te smo na koncu pokazali veću želju i ostvarili premoć u reketu. Uz to, limitirali smo i kreaciju Echolsa iz »pick and roll« igre. Radi se o igraču kojeg nije moguće ostaviti na nula koševa, ali mijenjali smo igrače koje su ga čuvali, bili smo vrlo agresivni u obrani te smo ga uspjeli usporiti i učiniti ga nervoznim – otkrio je detalje pobjede pomoćni trener Sonik Puntamike.


Prekid negativnog niza
Domaćine je ponovno predvodio raspoloženi Tomislav Cvitković koji je utakmicu završio s 30 poena i devet skokova, pritom ubacivši i ključne koševe u prijelomnim trenucima dvoboja.
– Bili smo malo potonuli nakon četiri uzastopna poraza i kiksa u Dubravi te je bilo izuzetno bitno prekinuti negativan niz i doći do vrijedne pobjede u borbi za peto mjesto uoči doigravanja. Na koncu se ključnim pokazala kontrola skoka i čvrsta obrana na Echolsu, što nam je utrlo put do novih bodova – rekao je Cvitković.
Do kraja ligaškog dijela natjecanja košarkaši Sonika odigrat će još tri utakmice, a prvi izazov ih očekuje u utorak kada s početkom u 19 sati gostuju kod Splita na Gripama u odgođenom susretu 28. kola HT Premijer lige.




Milačić: Presudio je napadački skok
Nisu Sinjani bili bez šanse. Dva posjeda zaostatka tri minute prije kraja daleko su od riješene utakmice, ali gosti su se previše potrošili u prvom dijelu susreta da bi u završnici mogli ozbiljnije ugroziti zadarski sastav.
– Sonik je zasluženo pobijedio. Mi se trenutno borimo s kratkom rotacijom, pogotovo nakon loma kosti Brocića koji bi svojim prisustvom ipak malo rasteretio Echolsa, no ključ našeg poraza je veliki napadačkih skokova domaće momčadi. Imali smo nekoliko sjajnih obrana gdje smo samo trebali skupiti loptu, no ona bi svaki put završila u rukama Puntamičana – kazao je trener Alkara Damir Milačić.