Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Na zapadu od 60 do 80 posto mladih prakticira neformalni seks

18.05.2019. 16:58
Na zapadu od 60 do 80 posto mladih prakticira neformalni seks


U petak je u Kneževoj palači, u sklopu Dana seksualnosti, izv. prof. dr. sc. Marina Nekić održala predavanje pod nazivom „Neformalna seksualna iskustva mladih: Kako izgleda hookups?“ 
Dane seksualnosti, koji se ove godine održavaju od 15. do 17. svibnja deveti put za redom, organizira Udruga studenata psihologije "Kasper", a kao i dosadašnjih godina tijekom ova tri dana organizirana su razna događanja vezana uz ovo područje.   
Na navedenom izlaganju posljednjega dana ove manifestacije, izv. prof. dr. sc. Marina Nekić, koja na zadarskom Odjelu psihologije, među ostalim, drži kolegij „Psihologija ljudske seksualnosti“, iznijela je neka zapadnoeuropska i sjevernoamerička istraživanja o hookupsu, kulturi koja potiče povremene seksualne susrete, odnosno seksualne veze za jednu noć ili povremene veze temeljene isključivo na fizičkom kontaktu bez uključivanja emocionalne komponente i dugotrajnije predanosti. 
– U Hrvatskoj ovakva istraživanja uglavnom nisu rađena, ali je pretpostavka da i mladi u Hrvatskoj slijede ovakve trendove. U zapadnom svijetu, prema istraživanjima, od 60 do 80 posto ispitanika imalo je barem jedno seksualno iskustvo vezano uz neformalne seksualne kontakte, koji ne moraju podrazumijevati isključivo snošaj već mogu biti i poljupci ili dr. fizički kontakti, kaže dr. sc. Marina Nekić koja na pitanje o negativnim posljedicama ovakvog ponašanja odgovora da hookups ima i pozitivne i negativne strane.
– Kao pozitivno ispitanici navode da se osjećaju atraktivnije, da su osnaženi i da im je takav odnos dao samopouzdanje, dok su negativne posljedice rizik za zdravlje, odnosno rizik od obolijevanja od spolno prenosivih bolesti, te neželjena trudnoća. Naime, dio onih koji prakticiraju hookups ne razmišlja o potrebi zaštite od bolesti i neželjene trudnoće, tim više što je ovakav oblik ponašanja nerijetko praćen alkoholom i uzimanjem droga, kaže predavačica, i naglašava da je kod onih kojima je to obrazac ponašanja važno osvijestiti da se ponašaju odgovorno prema svome zdravlju, kao i važnost osvješćivanja privole za bilo kakav fizički kontakt.