Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Obilježili 40 godina od mature

18.05.2019. 16:39
Obilježili 40 godina od mature


Nekadašnji maturanti Pomorske škole iz generacije 1979. obilježili su proteklog petka 40 godina od završetka srednjoškolskog obrazovanja. Susret bivših školskih kolega započeo je u dvorištu Pomorske škole, na tzv. oglednom satu, gdje se okupilo oko pedesetak bivših polaznika ove škole iz sva tri usmjerenja, odnosno svih pet razreda.
– Ima nas dva razreda nautičara, dva strojara i jedan riboprerađivača, a u tom su sve cure, kaže Zoran Mijolović i dodaje da se ova generacija maturanata okuplja svakih pet godina kako bi se prisjetili davnih školskih dana, ali i razmijenili današnje događaje i novosti. Mnogi su, kaže Mijolović, u čestom kontaktu jer su ostali živjeti u rodnom gradu, ali ima i onih koji su otišli izvan Zadra, pa i Hrvatske. Većina je i danas radno aktivna, no neki su u mirovini.
– Neki su otišli u inozemstvo, ima ih i u Americi, pa nisu u mogućnosti dolaziti redovito na ova naša druženja. Mnogi su na brodu, pa dođu svakih 15-20 godina, kaže još jedan od bivših učenika Pomorske škole iz ove generacije Danijel Kotlar, te dodaje da neki ove godine dolaze na okupljanje prvi put nakon mature. Pomorska škola, kaže još Kotlar, jedna je od škola koja otvara široke vidike jer posao pomorca zahtijeva znanje jezika i stalno usvajanje modernih tehnologija.
– Pomorci upoznaju svijet i uvijek se ravnaju prema istim pravilima i principima bez obzira u kojem sistemu žive. Uvijek imaju razvijen pozitivan odnos prema poslu i radu, kaže Kotlar. 
Od ovih bivših maturanata doznajemo još kako svaki ovakav susret koriste i za prisjećanje svojih preminulih školskih kolega, te svih pokojnih pomoraca kojima u čast svaki put, pa tako i ovaj, u more bace vijenac.
Na zajedničkoj večeri u restoranu Ankora ova generacija maturanata družila se uz ugodan razgovor i dobru spizu do kasnih sati.