Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Pitanje skrbi riješiti „stanovanjem uz podršku“

18.05.2019. 16:33
Pitanje skrbi riješiti „stanovanjem uz podršku“


Zadarska Udruga osoba s intelektualnim teškoćama „Svjetlo“ jučer je na Narodnom trgu organizirala glazbeno-degustacijsku priredbu povodom Nacionalnog dana osoba s intelektualnim teškoćama, koji se svake godine obilježava 16. svibnja. Ovaj dan obilježava se u Hrvatskoj odlukom Sabora od 2017. godine s ciljem upoznavanja šire javnosti s problemima osoba s intelektualnim teškoćama, osobito kako bi se smanjile predrasude i diskriminacija koji su još uvijek prisutni prema ovoj populaciji građana, te kako bi se ukazalo na potrebu razvoja održive mreže dostupnih socijalnih usluga i programa u Hrvatskoj, u skladu s Konvencijom o pravima osoba s invaliditetom.


– Naša udruga često organizira ovakve manifestacije kojima želimo skrenuti pozornost javnosti na probleme osoba s intelektualnim teškoćama, a posebno na nepostojanje skrbi izvan obitelji, kaže predsjednica Udruge osoba s intelektualnim teškoćama „Svjetlo“ Irena Palčić, a dugogodišnja članica ove udruge Lepa Filipi naglašava kako za ove osobe zapravo ništa nije riješeno, unatoč brojnim obećanjima o stacionaru i dnevnom boravku.


– Intencija je da se problem skrbi osoba s intelektualnim teškoćama riješi na način da nakon smrti svojih roditelja, odnosno skrbnika, ostanu živjeti u vlastitom domu, a da im se osigura poludnevni boravak u centru gdje bi mogli zadovoljiti sve svoje potrebe i aktivnosti, kaže Lepa Filipi, dodajući da bi se modelom „stanovanja uz podršku“ na najbolji način moglo riješiti pitanje skrbi o ovoj populaciji građana, prema kojoj su u javnosti nažalost i dalje prisutne brojne predrasude i diskriminacija.




Na štandovima, koje su ovom prigodom postavili organizatori, građanima su se nudili kolači i druge slastice, te pekarski proizvodi i sokovi, ali i raznovrsne ukrasne rukotvorine koje su izradili članovi udruge „Svjetlo“, odnosno članovi njihova kluba Tim. Doniranim sredstvima građana unaprijedit će se rad ove udruge.


Navedimo i kako su u glazbeno-scenskom programu, koji je vodila glumica Tamara Šoletić, nastupili Ivica Sikirić – Ićo i Klapa Bibinje, Grupa Deadline, klapa Aria Starigrad, klapa Condura Croatia, Dječji zbor Libertići, Anita Rozata Nikić, Vili Kalmeta & Grupa More, Ive Županović, Danko Trupinić, Pacific bullets i Vinko Baković – Rusty.