Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

TALENTIRANE NAZOROVKE »Slikar s pejzažem na štafelaju« Petre Bugarija i »Perla mora« Eme Rašin na međunarodnoj izložbi

18.05.2020. 11:41


Radovi dviju zadarskih gimnazijalki, u velikoj konkurenciji pristiglih radova iz cijelog svijeta, odabrani su za ovogodišnju Međunarodnu izložbu dječje likovne umjetnosti Lidice u Republici Češkoj, za koju svake godine konkurira više od dvadeset tisuća radova. Tako će se na ovogodišnjoj 48. po redu međunarodnoj izložbi u mjestu Lidice pokraj Praga, naći i radovi učenica zadarske Gimnazije Vladimira Nazora Petre Bugarija iz 3. e razreda i Eme Rašin iz 2. d.


Ovogodišnja tema krajolik
Međunarodna izložba dječje likovne umjetnosti, koju organizira Memorijalni centar Lidice, održava se u spomen na ubijenu djecu u navedenom češkom mjestu tijekom Drugoga svjetskog rata, ali i na svu djecu žrtve ratnih stradanja. Pravo sudjelovanja na ovoj izložbi imaju djeca od 4 do 16 godina, a tema izložbe svake godine određuje se u suradnji s UNESCO-om.
S obzirom da je Generalna skupština UN-a 2020. godinu proglasila međunarodnom godinom zdravlja biljaka, izložba je ove godine posvećena temi krajolika.
– Ove godine na natječaj je pristiglo ukupno 22.216 likovnih radova iz 78 zemalja svijeta, a za izložbu ih je odabrano 1.403 iz 76 zemalja. Od 533 likovna rada iz Republike Hrvatske iz 69 odgojno-obrazovnih ustanova, za izložbu ih je odabrano 17 iz 8 odgojno-obrazovnih ustanova, među kojima i dva rada naših učenica, kaže profesorica likovne umjetnosti u Gimnaziji Vladimira Nazora Ivanka Radulić koja je ove godine na navedeni natječaj poslala dvadesetak radova svojih učenika.
Ovo je već druga godina za redom u kojoj su radovi učenika ove zadarske gimnazije odabrani za izložbu dječje likovne umjetnosti Lidice. Naime, prošle godine s temom »kemija« za izložbu je odabran rad učenice Petre Bugarija koja se tada predstavila radom izrađenim od žice pod nazivom »Iz tame u svjetlo«, a rad su činile dvije ljudske figurice u kojem jedna predaje drugoj vatru. Kako je ove godine tema izložbe »krajolik«, Petra je izradila žičanu skulpturu pod nazivom »Slikar s pejzažem na štafelaju« koja je ponovno oduševila žiri.
– Sretna sam što je i ove godine moj rad odabran u tako velikoj konkurenciji i što će se naći na izložbi zajedno s najuspješnijim likovnim radovima iz cijelog svijeta, kaže Petra koja je izražavanje svoje umjetničke kreativnosti pronašla u žičanom materijalu s kojim svojim darom stvara prava umjetnička djela, koja su prepoznata i na međunarodnoj razini.


Sviđa joj se grafički dizajn
Drugi odabrani rad iz Gimnazije Vladimira Nazora slikarsko je djelo učenice Eme Rašin koja će se tako na izložbi u češkim Lidicama predstaviti pastelom pod nazivom »Perla mora«.
– Jako sam zadovoljna što će i moj rad biti izložen. Iako to nisam očekivala, ipak sam se u sebi nadala jer sam u sliku uložila dosta truda. Ovo mi puno znači i motivira me da nastavim dalje i još napredujem. Uvijek dajem maksimum u izradi svojih radova i provedem puno dana slikajući jednu sliku, kaže Ema i dodaje da se slikanjem i crtanjem bavi otkad zna za sebe i da je u ranome djetinjstvu voljela crtati i biti kreativna.
– Drago mi je što u gimnaziji koju pohađam imam prilike sudjelovati na likovnim natjecanjima što me dodatno potiče da se nastavim baviti slikanjem, kaže ova nadarena gimnazijalka koja je prošle školske godine osvojila 1. mjesto na županijskoj razini u kategoriji likovnog izričaja na natječaju »Slobodan od ovisnosti, rasturam u umjetnosti« povodom obilježavanja Mjeseca borbe protiv ovisnosti.
Iako, kaže Ema, ima još vremena za razmišljanje o budućem studiju, otkriva da joj se sviđa grafički dizajn, te razmišlja i o studiranju u Francuskoj.
Za razliku od prijašnjih godina kada je žiri za odabir radova činilo 30-ak likovnih pedagoga i umjetnika iz Češke, ali i drugih zemalja poput SAD-a, Kine, Rusije, Letonije i Bugarske, ove je godine zbog pandemije uzrokovane Covidom 19, žiri za odabir radova bio sastavljen od petnaestak čeških pedagoga i likovnih umjetnika. Upravo zbog trenutne situacije ovogodišnja izložba bit će produžena do 31. siječnja 2021.
Svečanost uručenja nagrada i priznanja za hrvatske učenike održat će se koncem ove godine u Hrvatskom školskom muzeju u Zagrebu u suradnji s Veleposlanstvom Republike Češke.
 




U spomen na svu djecu žrtve rata


Međunarodna izložba dječje likovne umjetnosti, koju organizira Memorijalni centar Lidice, održava se u spomen na ubijenu djecu u navedenom češkom mjestu tijekom Drugoga svjetskog rata, ali i na svu djecu žrtve ratnih stradanja. Pravo sudjelovanja na ovoj izložbi imaju djeca od 4 do 16 godina, a tema izložbe svake godine određuje se u suradnji s UNESCO-om