Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

»Bikovi« ukroćeni u 20 minuta

18.05.2021. 06:46


Košarkaši Zadra napravili su prvi korak ka plasmanu u finale doigravanja hrvatskog prvenstva. Igrači Veljka Mršića sinoć su na domaćem parketu svladali Goricu rezultatom 89:73 te će u četvrtak imati priliku dvokorakom dovršiti posao. Gosti su u Krešin dom stigli bez centarskog para Ljubičić-Baković, te bez već duže vremena ozlijeđenog Ivana Batura, no svim nedaćama unatoč na samom otvaranju su pružili solidan otpor favoriziranim Zadranima. Agresivna obrana s mnoštvom preuzimanja i nije stvarala tolike probleme momcima u bijelim dresovima koliko je raspoložen bio Karlo Uljarević koji je u prvoj četvrtini ubacio sva četiri šuta koja je uputio prema domaćem obruču, pa su »Bikovi« sve do osme minute ozbiljno puhali za vratom Mršićevim trupama (21:18). Bilo je za pretpostaviti da desetkovana Gorica ne može dugo izdržati u takvom ritmu, što se i pokazalo točnim u samoj završnici prve dionice kada su Mavra i Bursać vezali sedam poena i odveli svoju momčad na dvoznamenkastu prednost. Zadar je prilično tečno igrao u napadu, što zorno oslikava samo jedna izgubljena lopta u prvih deset minuta, dok je trener Sesar u izostanku dvojice najboljih visokih igrača bio prisiljen eksperimentirati te je iz napada u napad postajalo sve jasnije da su »Bikovi« u polufinale ušli s prevelikim hendikepom da bi mogli ozbiljnije ugroziti momčad kvalitete Zadra.


Izvrsna druga dionica
Gorica se držala do početka druge dionice kada su Mazalin i Mašić primakli svoju momčad na šest poena zaostatka, no nije trebalo dugo čekati da Zadrani prebace iz treće u četvrtu brzinu i krenu u veliki nalet. Sve je krenulo ukradenom loptom ukradenom loptom Martina Junakovića koju je Vuković atraktivnim zakucavanjem pretočio u 30:22, da bi završilo šest minuta kasnije kada je visoki Riječanin tricom odveo Zadar na visokih plus 24. U tom je razdoblju Gorica ubacila tek jedan poen, a sretni dobitnik je bio Ivan Majcunić s linije slobodnih bacanja. Izvrsna obrana Mršićeve momčadi u potpunosti je ukrotila »Bikove« koji su do odlaska na veliki odmor ubacili još samo jednu tricu pa se u svlačionice otišlo s 28 poena zalihe na domaćem kontu (54:26). Bilo je to vjerojatno ponajbolje poluvrijeme Zadra u hrvatskom prvenstvu, okrunjeno s 26 poena iz reketa, 21 iz kontre, sedam trica i samo dvije izgubljene lopte. Kada su Jordano i Onuaku s novih šest koševa otvorili nastavak, činilo se da gostima prijeti prava rezultatska katastrofa, no da utakmica ne ode u tom smjeru pobrinuli su se Mazalin i Uljarević koji su mini-serijom 0:7 natjerali trenera Mršića na minutu odmora. Bilo je primjetno da su Zadrani podigli nogu s gasa i ubacili u nižu brzinu, što je Gorica iskoristila da uspostavi terensku ravnotežu i treću četvrtinu završi u plusu. Taman kada »Bikovi« počeli pokazivati da ih se s pravom smatra pridruženim članom velike trojke hrvatske košarke, za nove bore na čelu Josipa Sesara pobrinula se ozljeda Lovre Mazalina koji se u s bolnom grimasom na licu uhvatio za leđa i preselio na klupu, bez ikakve naznake da se do kraja susreta vrati na parket.


Neočekivana drama
U posljednjih deset minuta ušlo se s 24 poena prednosti domaćeg sastava (70:46), pa je priliku dobila rezervna petorka Zadra koja je prilično »laissez-faire« shvatila svoj posao što su gosti iskoristili da učas otope zaostatak i suprotno svim očekivanjima unesu nervozu u zadarske redove. Redom su, jedan za drugim, pogađali Mašić, Majcunić i Kalajžić i primakli svoju momčad na samo minus 14 (72:58). Samo, jer su Zadrani tek desetak minuta ranije imali ogromna 34 poena prednosti, pa je Veljko Mršić na parket morao vratiti Onuakua i Mavru ne bi li ponovno uspostavio kontrolu nad događanjima na parketu. Na koncu je nalet Gorice zaustavio Kodi Justice te se gosti niti u jednom trenutku nisi spustili na jednoznamenkasti zaostatak, no pad koji se dogodio u drugom poluvremenu zasigurno će zabrinuti splitskog stručnjaka čiji su igrači dobivenu utakmicu velikom »crnom rupom« pretvorili u nepotrebnu nervozu koju je dodatno »začinila« ozljeda Aleksandra Bursaća koji je u jednom sudaru s Kalajžićem ozlijedio desnu nadlakticu. Nije to lijepo izgledalo, no prema prvim informacijama ne bi trebalo biti prevelikih posljedica. Četvoricu dvoznamenkastih u pobjedničkim redovima predvodio je kapetan Dominik Mavra s 20 koševa, dok su najefikasniji kod Gorice bili Majcunić i Uljarević s po 12 poena.




ZADAR 89 – GORICA 73


(28:18, 26:8, 16:20, 19:27)
ZADAR – Dvorana Krešimir Ćosić. Bez gledatelja. Suci: Denis Hadžić, Josip Jurčević i Bojan Kruljac.
ZADAR: Justice 11, Palokaj 10, Bursać 6, Mavra 10, Onuaku 11, Carter 9, Jordano 6, Brala, Vuković 11, Junaković 3, Planinić 2, Kraljević. Trener: Veljko Mršić.
GORICA: Kalajžić 11, Savić 10, Pavlović 4, Mazalin 10, Uljarević 12, Majcunić 12, Mašić 5, Sokol, Baković, Kapusta 9. Trener: Josip Sesar.
Šut za dva: Zadar 28-38 (73%); Gorica 14-27 (51%).
Šut za tri: Zadar 8-23 (34%); Gorica 12-30 (40%).
Slobodna bacanja: Zadar 9-12 (75%); Gorica 9-14 (64%).
Skokovi: Zadar 35 (30+5); Gorica 25 (21+4).