Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Otvoreni za suradnju sa svima koji žele surađivati na razvoju Zadra

18.05.2021. 07:42


Rezultati za Gradsko vijeće Zadra donijeli su HDZ-ovoj koalicijskoj listi najveći broj mandata, ali za formiranje buduće gradske vlasti nedostaje im tri vijećnika.


Tko ulazi u Gradsko vijeće?
S osvojenih 34,61 posto glasova dosadašnja vladajuća stranka u Gradu Zadru kao relativni pobjednik dobila je 11 mandata, pa tako u Gradsko vijeće ulaze kandidati Branko Dukić, Šime Erlić, Bruno Milin, Dario Nakić, Damir Burčul, Marija Petani, Mate Lukić, Duško Vuković, Davor Karlović, Marjana Bakmaz i Ante Kolega.
S SDP-ove koalicijske liste, koja je osvojila 24.02 posto glasova i osam mandata, u Gradsko vijeće ulaze Marko Vučetić, Daniel Radeta, Ante Rubeša, Irena Dragić, Marjana Botić, Nino Mrčela, Marko Pupić Bakrač i Danijela Vukoša, dok nezavisna lista Enija Meštrovića s osvojenih 21,85 posto daje sedmero vijećnika, a oni su Enio Meštrović, Drita Dunatov, Rino Rados, Anadia Kožul, Željko Krizman, Adela Frank i Vito Dovranić.
U Gradsko vijeće ulazi i Damir Biloglav iz Domovinskog pokreta, nositelj liste DP-a koja je osvojila 5,47 posto glasova birača.


Osvojili relativnu većinu
Rezultate HDZ-ove liste za Gradsko vijeće Zadra komentirao je Šime Erlić, predsjednik zadarskog Gradskog odbora HDZ-a koji i ovim putem izražava zahvalnost svim biračima koji su izašli na izbore i podržali HDZ-ovu listu za Gradsko vijeće i njihova kandidata za gradonačelnika Branka Dukića.
– Naša lista je ponovno dobila najveći broj glasova i relativnu većinu u Vijeću. Međutim, činjenica jest da nismo ostvarili rezultat za Gradsko vijeće od prije četiri godine, jer je evidentno kako je dio birača svoje povjerenje poklonio listi Enija Meštrovića, odnosno Ričarda, dok je SDP sa svojom koalicijom također pao prema broju osvojenih mandata, kaže Erlić i ističe da ovakva situacija otvara sve mogućnosti.
– Smatram da je sve otvoreno i da nakon potvrde mandata gradonačelniku Dukiću u drugom krugu imamo otvorene pozicije za pregovore i suradnju po pitanju razvoja grada i svega onoga što smo ponudili svojim izbornim programom, navodi predsjednik Gradskog odbora HDZ-a.
Iako je HDZ u odnosu na prošle izbore dobio sedam vijećnika manje, a lista Enija Meštrovića je sada osvojila toliki broj mandata, ukupan broj vijećnika u zadarskom Gradskom vijeću je u novome sazivu smanjen s 31 na 27, te je »pad« u broju mandata HDZ-ove koalicije manji negoli se na prvi pogled činilo.




Fokusirani na drugi krug
– Ako gledamo u relativnim brojkama, HDZ-ova lista je dobila 10 posto manje i tu vidimo da se dio glasova prelio ponajviše na listu Enija Meštrovića, dok je SDP s koalicijom ostao na istoj razini kao i prije četiri godine, kaže Erlić i navodi da u HDZ-u nisu previše iznenađeni uspjehom liste Enija Meštrovića.
– Ne mogu reći da nas je Enio iznenadio, jer smo znali da je on svojim nastupima i porukama zanimljiv biračkom tijelu. On je svojevrsni fenomen ovih izbora. Međutim, teško je bilo procijeniti koliko će se ta popularnost odraziti u broju mandata za Vijeće. Po sadašnjim rezultatima vidimo da je jedan značajan dio birača poklonio svoje povjerenje njemu što je za svaki respekt i zaslužuje iskrene čestitke, ističe Erlić, a na pitanje na koje stranke, odnosno liste računaju u formiranju gradske vlasti, kaže:
– Otvoreni smo za suradnju sa svima onima koji žele surađivati na razvoju Zadra u sljedeće četiri godine. To je najvažnije. Međutim, s obzirom na povijest ne-suradnje i velike razlike, ne vidimo mogućnost suradnje s SDP-om i njihovim koalicijskim partnerima, kaže Erlić i dodaje da su trenutačno fokusirani na drugi krug izbora za gradonačelnika koji je već za dva tjedna.
– Nakon toga vjerujem da konkretnije možemo krenuti s razgovorima za Gradsko vijeće Zadra, zaključuje Šime Erlić.