Spoj krša i mora

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Autor: 
izlozba_petricioli
Mile MARIĆ
Autor je svojim fotografijama nastojao prenijeti svu ljepotu jedinstvenog fenomena

U Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Benkovac gradonačelnik Željko Katuša otvorio je izložbu "Morem preplavljen krš", autora Donata Petriciolia dipl. ing. biol. Ovom prilikom gradonačelnik je uputio zahvalu predstavnicima Matice zadrana, a napose samom autoru izložbe, te njegovoj sestri Mirni, istaknuvši kako je izložba svojim fotografijama obogatila Dane Grada Benkovca, a ljepota hrvatske obale, podvodnih fotografija koje posjetitelju izložbe donose plavetnilo morskih dubina, preplavljenih špilja, zanimljivih podataka uz pojedine slike, ali i miris i plavetnilo morskih dubina. Spoj krša i mora svoju skladnost pronašao je u izložbi.

Mirna Petricioli, autorova sestra, naglasila je kako hrvatska obala krije pravo malo bogatstvo, jedinstveno u svijetu kad je riječ o skrivenom kršu u morskim dubinama. Naime, nakon posljednjeg ledenog doba i otapanja leda Jadransko more se podiglo stotinjak metara, pa je ispod morske površine ostao veliki dio krške obale i na njemu stotine krških fenomena. Tako su nekadašnji ponori postali vrulje, a špilje i jame naselili su morski organizmi. Mnoštvo takvih oblika može se naći i u Zadarskoj županiji. A upravo je autor svojim fotografijama nastojao prenijeti svu ljepotu jedinstvenog fenomena, među kojima su jednim dijelom ili potpuno morem preplavljene špilje. Brojne su fotografije hladnomorskih jama, ahnialnih jama, morskih jezera.

O Matici Zadrana govorio je njezin predsjednik Ivan Babić koji je ovom prilikom uručio prigodne poklone za Gradsku knjižnicu Benkovac. U zabavnom dijelu programa nastupili su članovi glazbene sekcije (gitara i klavijature) KUD-a Branimir Benkovac.

Donat Petricioli rođen je u Zadru 1960. godine, gdje je pohađao osnovnu i srednju školu. More i njegov živi svijet Od mladosti su u središtu njegovog interesa. Zato se odlučio na studij biologije na Prirodoslovno matematičkom fakultetu u Zagrebu. Autonomnim ronjenjem bavi se od 1984. godine kada je nabavio svoj prvi podmorski aparat. U sklopu svojih podmorskih istraživanja najviše ga impresionira morem preplavljen krš, izvanredna prirodna vrijednost hrvatske obale.

Matica zadrana je za izložbu tiskala pozivnice, plakate i katalog uz grafičku obradu Morisa Nakića. Sama izložba ostaje otvorena do 10. srpnja, uz slobodan ulaz. Već prvog dana izložbu je posjetilo više od 70 posjetitelja.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno