Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Za referendum još 100 tisuća potpisa

Autor: Zorana Deljanin

17.06.2010. 22:00
Za referendum još 100 tisuća potpisa

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Sindikalisti su kritizirali vlast jer opstruiraju referendum, a oporbu zbog odustajanja od ustavne izmjene odredbe o referendumu
Sindikalne središnjice prikupile su do sada 79 posto od 450 tisuća potpisa potrebnih za raspisivanje referenduma o izmjenama Zakona o radu. To znači da im nedostaje još oko 100 tisuća potpisa, te su na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Šibeniku sindikalisti Ozren Matijašević i Vilim Ribić uputili apel građanima da se bez obzira na godišnje odmore i spajanje neradnih dana pridruže akciji i potpišu peticiju protiv izmjena ZOR-a kojim Vlada želi sasjeći sustav kolektivnih ugovora.
– Vladajući i njihovi trabanti svakodnevno obezvrijeđuju i vrijeđaju hrvatske građane. Ja ih molim da tako nastave i dalje jer će u konačnici odaziv građana na potpisivanje peticije biti veći – kazao je Ozren Matijašević, koordinator sindikalnih središnjica.
Sindikalisti su jučer žestoko kritizirali i vlast i oporbu. Prve jer ne podržavaju, pače, upiru kako bi opstruirali referendum, dok ih je oporba neugodno iznenadila odustajanjem od ustavne izmjene odredbe o referendumu.
– Ako uz političke stranke referendum mogu provesti samo sindikati koji imaju organiziranu mrežu u cijeloj Hrvatskoj, i to uz nenormalni napor, onda se otvara stvarno pitanje nije li pravo građana na referendum zapravo nemoguće i neostvarivo pravo. Stoga nas tim više razočarava diskusija u Saboru, osobito SDP-a, koji je jučer odustajući od zahtjeva za smanjenje broja potpisa potrebnih za referendum okrenuo leđa građanima i demokraciji – istaknuo je Vilim Ribić.
Predsjednika Sabora Luku Bebića sindikalisti su još jednom pozvali da ne stavlja prijedlog izmjena ZOR-a u raspravu dok traje prikupljanje potpisa za referendum jer će to smatrati agresijom na demokraciju, a Ribić je poručio da će sindikati nakon zaustavljanja izmjena ZOR-a krenuti i u borbu za promjene odredbi zakona o referendumu.


 SEVER: DO 23. LIPNJA NEMA PREGOVORA


Sindikalne središnjice neće se odazvati pozivu premijerke Jadranke Kosor na pregovore dok ne završi prikupljanje potpisa za referendum o izmjenama Zakona o radu (ZOR) jer ih na to obvezuje odluka Svesindikalnog sabora. Na Svesindikalnom saboru održanom 14. lipnja aklamacijom je podržana odluka da sindikalni čelnici ne idu na pregovore s Vladom do kraja akcije prikupljanja potpisa 23. lipnja, kazao je redsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever, odgovarajući na poziv premijerke da se vrate za pregovarački stol.