Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Dvije premijere te pregršt predstava

18.06.2019. 14:21
Dvije premijere te pregršt predstava


Jubilarno, 25. Zadarsko kazališno ljeto održat će se od 28. lipnja do 1. kolovoza i to na četiri lokacije. Kazalište Moruzgva i Ludens teatar otvorit će manifestaciju s predstavom "Brodolomke", u režiji Krešimira Dolenčića, 28. lipnja s početkom u 21 sat u Kazalištu lutaka Zadar. Slijedi još jedna u nizu izvedbi predstave "Tarzan", 2. srpnja s početkom u 21.30 u HNK Zadar. "Nikomu pravo", naslov je predstave nastale u produkciji Kazališta lutaka Zadar, a igrat će 5. srpnja u 21.30 sati u Kazalištu lutaka Zadar. Kazalište Virovitica dolazi na Zadarsko kazališno ljeto s predstavom "Seksi rublje", a igrat će 8. srpnja u 21.30 u Lapidariju Narodnog muzeja.
"Alisa i bijeli zec" naslov je dramsko-plesne predstave premijeru koje ćemo moći pogledati u četvrtak 11. srpnja. Dramaturgiju i režiju potpisuju Marija Šarić Ban i Sanja Petrovski.
Petrovski je podsjetila kako je Zadarski plesni ansambl od prvih dana sudionik Zadarskog kazališnog ljeta s desetak izvedenih plesnih predstava.
– Pomičemo granice i ljestvica postaje sve viša i viša, jer nas je to dovelo do profesionalizacija plesne scene i decentralizacije iste u Hrvatskoj. Sudjelovanje u kazališnim predstavama za mene je značajnije nego sudjelovati na plesnim festivalima, jer ta umiješanost plesa i klasičnog teatra na jednom festivalu donosi publiku koju mi educiramo. Zadar je jedan od značajnijih plesnih centara u Hrvatskoj, a to smo dokazali  ne samo suradnjom s kazalištem, nego i produkcijama koje radimo, kazala je Sanja Petrovski na jučer održanoj konferenciji za novinare.
Marija Šarić Ban je kazala kako se ove godine kao dobra ideja nametnula Alisa, koja ne prati tradicionalne, etno teme kojima se inače bave, već je smještena u budućnost, u svijet pop seta i ikonografije nadrealizma i umjetnosti 21. stoljeća.
Druga premijera koja nas očekuje na ovogodišnjem Zadarskom kazališnom ljetu je "Kabanica", u organizaciji Drame plus i HNK Zadar, a u režiji Vinka Radovčića.
– Glumci dolaze u ponedjeljak, njih šest, Lovro Ivanković, Toma Medvešek, Luka Barešić, Domagoj Nižić, Deni Sanković i  Matino Antunović. Imali smo audiciju u travnju na koju se javilo puno glumaca, a za ovaj projekt ćemo angažirati njih šestoricu. Neki su vezani za Zadar. Kabanica je zahtjevan zadatak, prvi put u Hrvatskoj da se postavlja Gogolj.  Uz ruski realizam uključiti ćemo neke druge elemente neoavangarde, kazao je Vinko Radovčići koji potpisuje režiju.
U sklopu Zadarskog kazališnog ljeta održat će se Zadar jazz&blues festival od 24. do 26. srpnja.
– Nastavljamo s dosadašnjom praksom jazz i blues festivala. Dolaze nam probrana imena, primjerice Eric Bibb legenda blues glazbe. Dosad smo imali dosta publike, više od 50 posto su stranci, kazao je Renato Švorinić, ravnatelj HNK Zadar. Glazbeni dio Zadarskog kazališnog ljeta od početka podržava Turistička zajednica grada Zadra.
– Na nama je da prepoznamo ovakva događanja, ja ću sa svojim timom pokušati maksimum izvući financijska sredstva da festival raste iz godine u godinu, kazao je Mario Paleka, direktor Turističke zajednice grada Zadra.