Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

ARBANAŠKI ATELJE »Re-kreativci« žele potaknuti maštu zaspalu u ljudima

18.06.2020. 14:45


Arbanaški re-kreativci Blaženka Juren i Mirko Marušić, nisu neki umirovljeni sportaši kako bi se na prvu pomislilo. Oni su dvoje mladih ljudi koje je povezala ljubav prema umjetnosti, te su osnovali udrugu za poticanje kreativnog razvoja znakovitog naziva »Re-kreativci«.
Kako priča Blaženka, inače predsjednica udruge »Re-kreativci«, do ideje o osnivanju udruge došli su sasvim spontano, ali im je glavni okidač bila Mirkova majka Rina Villani, koja je i sama do unazad nekoliko godina imala svoj atelje u sklopu obiteljske kuće u Arbanasima.


Ekspanzija stvaralaštva u vrijeme koronakrize
– Mirkova mama je bila začetnik cijele te ideje oko udruge koju smo osnovali u rujnu prošle godine. Ona nam je rekla kako bi Mirko i ja mogli nešto napraviti na polju umjetnosti, jer se Mirko bavi slikarstvom, dok sam ja, iako studentica filozofije i engleskog jezika, oduvijek bila vezana za scenografiju i volim crtanje, priča mlada umjetnica Blaženka, dodajući kako voli rukama stvarati, te da ima iskustva u radu s djecom, tako da je udruga ovakvog tipa bila pun pogodak.
Kako dalje priča Blaženka, nju i Mirka posebno raduje što se kroz rad ove mlade, ali aktivne udruge, koja će se otvorenjem izložbe ove subote predstaviti Zadranima, nastoji uključiti što veći broj djece, ali i svih drugih generacija na koje žele prenijeti čaroliju slikarstva kroz kreativne radionice i tečajeve.
– Radionice koje vodimo prepoznale su sve generacije. Polaznike jako raduje, što svoje umjetničke radove, koji se isključivo na našim radionicama rade od recikliranog materijala, mogu ponijeti sa sobom doma, objašnjava Blaženka, dodajući kako njihove radionice podrazumijevaju izradu raznih dekorativnih predmeta i suvenira koji se izrađuju od papira, kutija od jaja, staklenih boca i svega onog što nađu odbačeno u prirodi.
Posebno je zanimljivo kod ovih mladih umjetnika što su svoju ekspanziju stvaralaštva doživjeli u vrijeme koronakrize, te su tada, kako priča Mirko Marušić, inače potpredsjednik Re-kretaivaca bili posebno inspirirani za stvaranje. Blaženka se pak rado sjeća vremena izolacije za koju kaže da joj je najljepše razdoblje života.
– Vrijeme koronakrize je za mene najljepše razdoblje mog studentskog života. Nisam trebala učiti, niti se uzrujavati oko faksa, te sam se mogla usredotočiti na ono što volim, a to je definitivno umjetnost. Obožavam raditi i stvarati rukama, te izrađivati dekoracije, objašnjava predsjednica »Re-kreativaca«, dodajući kako se bavi i plesom na svili koji također planira uklopiti u kreativne aktivnosti udruge.


Puno ideja i inovacija
Blaženka i Mirko koji najviše vole slobodno vrijeme provoditi u svom ateljeu, puni su ideja i inovacija s kojima nastoje ispuniti sadržaj radionica, ali su i vrlo ekološki osviješteni, te svojim programima nastoje u polaznicima radionica potaknuti kreativnost, ali i maštu koja je, prema njihovim riječima, nekako zaspala u ljudima.
– Ljudima je potrebno više mašte i kreativnosti, a posebno mladim ljudima koji previše vremena provode na društvenim mrežama koje ih ustvari odaljavaju od njih samih, objašnjava Blaženka, te dodaje kako je to bio još jedan od razloga za ovu priču oko arbanaških re-kreativaca koji svojim radom žele potaknuti sva osjetila u čovjeku, ali i kreativan razvoj i motoriku koja bi mogla s vremenom zatajiti ukoliko se ostane samo uz ekrane mobitela ili kompjutora, poručila je Blaženka.
Međutim, u ovom arbanaškom ateljeu, voditelji re-kreativaca Blaženka i Mirko napravili su još jedan korak dalje. Tako da Mirko, inače akademski slikar u sklopu udruge, nudi i tečaj slikarstva koji ima klasičan akademski pristup i svi su dobrodošli, samo za razliku od Blaženkine radionice, ovdje je ipak poželjnije da budu malo stariji polaznici koji ne bi trebali biti mlađi od 10 godina.
– Za razliku od Blaženkine kreativne radionice gdje se mogu uključiti i djeca od 6 godina, je kod od mene je ipak poželjnije da su polaznici malo stariji. U sklopu udruge, polaznicima pružam crtanje i slikanje, a prema potrebi organiziram i pripreme polaznika udruge za upis u srednju školu, ali i na akademiju, objašnjava Mirko, dodajući kako se u budućnosti planira otvaranje radionice plesa na svili, ali i tečajevi joge koje će voditi jedna djevojka iz Italije.