Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Cukrići traže produljenje roka za prikupljanje potpisa

18.06.2021. 13:37


Udruga Cukrići iz Zadra nastavlja sa skupljanjem potpisa za peticiju koju je pokrenuo Hrvatski savez dijabetičkih udruga o problematici trakica za mjerenje šećera u krvi. O napretku peticije razgovarali smo s predsjednicom udruge Cukrići Doris Bailo.


Peticija ide dalje
U udruzi Cukrići nastavljaju kampanju skupljanja potpisa te će od Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga tražiti produljenje roka za skupljanje potpisa.
– I dalje se trudimo skupiti što više potpisa. Upravo pripremam zahtjev prema središnjici Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga da nam produlje rok za prikupljanje potpisa, kako bismo mogli doći do što većeg broja naših korisnika, naročito do onih koji su stariji te se ne znaju služiti internetom, kao i do osoba koje žive u selima u zadarskom zaleđu i na otocima, objašnjava Bailo i dodaje kako će krenuti u akciju fizičkog prikupljanja potpisa.
– Smatramo da nam je zbog te problematike rok za prikupljanje potpisa prekratak, te ćemo krenuti u akciju skupljanja potpisa od vrata do vrata. Oboljelima od dijabetesa podrobno ćemo objasniti problematiku koja je nastala odlukom HZZO-a te ćemo im fizički donijeti liste za prikupljanje potpisa, kaže Bailo i dodaje kako dio građana još uvijek nije svjestan težine problema.
– Mnogo ljudi i dalje ne razumije u čemu jer problem. To će shvatiti tek kada se sljedeći put obrate svom liječniku i vide koliko trakica dobivaju od HZZO-a. Aktivno sudjelujemo u peticiji i dajemo podršku osobama koje boluju od dijabetesa. Ne želimo da se itko, a naročito osobe starije životne dobi i lošijega financijskoga stanja nađu u nepovoljnoj situaciji jer si ne mogu priuštiti dovoljan broj trakica za mjerenje šećera u krvi, kaže Bailo, dodajući kako je odaziv za potpisivanje peticije u Zadarskoj županiji iznimno dobar.


Sporna odluka
– Do sada je, po mojim saznanjima, na razini Hrvatske prikupljeno oko 7.500 potpisa, od čega oko 1.000 otpada na Zadarsku županiju, što je izniman uspjeh. Čak su i u središnjici bili iznenađeni i oduševljeni odazivom za peticiju u našoj županiji, zaključuje Bailo.
Podsjećamo, Hrvatski savez dijabetičkih udruga je pokrenuo peticiju »Poručimo zajedno HZZO-u: trakice za mjerenje šećera u krvi spašavaju živote«, zbog neprihvatljive odluke HZZO-a da osobama koje boluju od dijabetesa tipa 2, a koje su na terapiji tabletama ili na drugoj neinzulinskoj subkutanoj terapiji, smanjuje broj trakica za mjerenje šećera u krvi sa 100 na 50 komada godišnje. Smanjenjem broja trakica, izgledno je da će kod osoba koje boluju od dijabetesa tipa 2 doći do povećanog broja akutnih i kroničnih komplikacija. Prema posljednjim informacijama, u Hrvatskoj oko 200.000 osoba boluje od šećerne bolesti, od kojih je najviše osoba starije životne dobi. Trošak liječenja komplikacija uzrokovanih kroničnim oboljenjima iznosi 88 posto ukupnog iznosa koji HZZO izdvaja za liječenje šećerne bolesti, dok samo 2,5 posto otpada na financiranje pomagala, među kojima su i trakice za mjerenje šećera u krvi.