Vi ste ovdje
Početna › Županija › Općine › Vrsi › Jela s »Materinog pijata« oduševila domaće i turisteJela s »Materinog pijata« oduševila domaće i turiste
Poruka greške
Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).

Miris mora, dobre spize i dašak prošlosti dočaran kroz stare predmete savršeno su se povezali i iznjedrili novu manifestaciju »Materin pijat« koja se prvi put održala u Parku vrških pomoraca. Zajedničkim snagama KUD-a »Sveti Lovre« i Turističke zajednice Općine Vrsi brojnim posjetiteljima iz svih krajeva svijeta predstavljena je gastronomija Vrsi u prošlosti, ali i stari običaji, predmeti i alati, koje je za ovu prigodu ustupila Milka Nemarić, neumorna čuvarica vrških običaja.
Članovi KUD-a pripremali su jela iz prošlosti, koja su nerijetko bila jedini obrok u danu za vrške težake. Podijeljeno je nešto manje od tisuću besplatnih porcija, za koje su svi prisutni imali samo riječi hvale.
Palenta i krumpiri prehranjivali Vršane
- Danas kuhamo jela iz moje mladosti, iz nekih gorih, ali boljih vremena, kazala je kroz smijeh na početku razgovora Marija Maša Perinić, članica KUD-a, koja je zainteresiranim turistima, ali i mlađim generacijama u crnoj kužini, koja je prigodom ove manifestacije prenesena uz more, dočarala kako se nekad ručno prela vuna. Također, Maša nam je predstavila i jela koja su se našla na vrškom stolu.
- Spremili smo palentu na tri-četiri načina, koja je u prošlosti, uz krumpire prehranjivala naše ljude. Palenta se jela s vinom, mlijekom, pancetom, pomidorima, srdelama, pečenicom i divenicom - stvarno, na stotinu i jedan način. Svaka kuća je tad imala blago, ovce, pa bi se s domaćim, izribanim sirom jeli mali krumpiri, kuhani pod korom. To nam je bilo glavno jelo, većinom za večeru, istaknula je Maša i dodala kako su za ručak na stolu većinom bile lazanje, koje su pak među turistima izazvale zbunjenost, s obzirom na to da su očekivali talijansku verziju istog imena, a dobili su nešto potpuno drugačije.
Uprizoreno pranje biljaca
- Lazanje su zapravo rezanci od brašna i vode, koji bi se umiješali u čvrsto tijesto i rezali na trakice. Nakon toga bi se stavili u kipuću vodu na kominu i kuhali par minuta. Većinom su se jeli sa suhim mesom ili krumpirima, objasnila je naša sugovornica, i napomenula kako se uz svaki obrok jeo i domaći kruh ispod cripnje, peke. Uz navedena jela, na vrškom stolu našao se i kuhani koromač, makaruni, tarci te neizostavne fritule i pecipaje.
Uz gastro dio, članice KUD-a uprizorile su pranje biljaca i odjeće u moru, a gledatelji su ih nagradili gromoglasnim aplauzom. Tijekom cijele večeri, glazbeni dio besprijekorno su odradili dečki iz Tria Art i fešta od spize i starih običaja trajala je do dugo u noć.
- Prijavite se ili registrirajte za slanje komentara
- 549 čitanja
Obišli smo područje općine Gračac na kojemu je župan kupio 40-ak terena
FOTOGALERIJA U Sukošanu održane Trke tovarov
Plan je da se potrošnja ribe iz uzgoja do 2027. udvostruči
Bulić: Benkovčani su svjesni onoga što su dobili prije 27 godina