Jela s »Materinog pijata« oduševila domaće i turiste

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika aplahinek
Prvi put u Vrsima zanimljiva gastro večer
Članovi KUD-a sveti Lovre pripremali su jela iz prošlosti, koja su nerijetko bila jedini obrok u danu za vrške težake. Podijeljeno je nešto manje od tisuću besplatnih porcija, za koje su svi prisutni imali samo riječi hvale
Toni PERINIĆ
Posluživao se pijat domaće spize

Miris mora, dobre spize i dašak prošlosti dočaran kroz stare predmete savršeno su se povezali i iznjedrili novu manifestaciju »Materin pijat« koja se prvi put održala u Parku vrških pomoraca. Zajedničkim snagama KUD-a »Sveti Lovre« i Turističke zajednice Općine Vrsi brojnim posjetiteljima iz svih krajeva svijeta predstavljena je gastronomija Vrsi u prošlosti, ali i stari običaji, predmeti i alati, koje je za ovu prigodu ustupila Milka Nemarić, neumorna čuvarica vrških običaja.

Članovi KUD-a pripremali su jela iz prošlosti, koja su nerijetko bila jedini obrok u danu za vrške težake. Podijeljeno je nešto manje od tisuću besplatnih porcija, za koje su svi prisutni imali samo riječi hvale.

Palenta i krumpiri prehranjivali Vršane

- Danas kuhamo jela iz moje mladosti, iz nekih gorih, ali boljih vremena, kazala je kroz smijeh na početku razgovora Marija Maša Perinić, članica KUD-a, koja je zainteresiranim turistima, ali i mlađim generacijama u crnoj kužini, koja je prigodom ove manifestacije prenesena uz more, dočarala kako se nekad ručno prela vuna. Također, Maša nam je predstavila i jela koja su se našla na vrškom stolu.

- Spremili smo palentu na tri-četiri načina, koja je u prošlosti, uz krumpire prehranjivala naše ljude. Palenta se jela s vinom, mlijekom, pancetom, pomidorima, srdelama, pečenicom i divenicom - stvarno, na stotinu i jedan način. Svaka kuća je tad imala blago, ovce, pa bi se s domaćim, izribanim sirom jeli mali krumpiri, kuhani pod korom. To nam je bilo glavno jelo, većinom za večeru, istaknula je Maša i dodala kako su za ručak na stolu većinom bile lazanje, koje su pak među turistima izazvale zbunjenost, s obzirom na to da su očekivali talijansku verziju istog imena, a dobili su nešto potpuno drugačije.

Uprizoreno pranje biljaca

- Lazanje su zapravo rezanci od brašna i vode, koji bi se umiješali u čvrsto tijesto i rezali na trakice. Nakon toga bi se stavili u kipuću vodu na kominu i kuhali par minuta. Većinom su se jeli sa suhim mesom ili krumpirima, objasnila je naša sugovornica, i napomenula kako se uz svaki obrok jeo i domaći kruh ispod cripnje, peke. Uz navedena jela, na vrškom stolu našao se i kuhani koromač, makaruni, tarci te neizostavne fritule i pecipaje.

Uz gastro dio, članice KUD-a uprizorile su pranje biljaca i odjeće u moru, a gledatelji su ih nagradili gromoglasnim aplauzom. Tijekom cijele večeri, glazbeni dio besprijekorno su odradili dečki iz Tria Art i fešta od spize i starih običaja trajala je do dugo u noć.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)