Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Rudela: Želimo promicati istinu o stradavanju Hrvata

Autor: Siniša Klarica

17.08.2008. 22:00
Rudela: Želimo promicati istinu o stradavanju Hrvata

Foto: Vedran SITNICA



Na pitanje je li postavljanje ploče bila provokacija upućena Gradskom poglavarstvu zbog skidanja velike slike generala Gotovine, koja je nekada bila u neposrednoj blizini na gradskim bedemima, Rudela je odgovorio da je njegova udruga inicirala skupljanje potpisa za peticiju za oslobađanje generala Gotovine, ali da postavljanje ploče nije nikakva provokacija, nego građanska inicijativa kojoj je cilj pomoći Vladi Republike Hrvatske koja je tužila Republiku Srbiju za agresiju
Udruga Hrvatska sloga, uz potporu još osam udruga, postavila je nedavno u gradskim vratima spomen-ploču na kojoj su prikazana razaranja spomeničke baštine na zadarskom Poluotoku. Na četiri svjetska jezika i s mapom pogodaka, ploča na najfrekventnijem mjestu u gradu prolaznicima bi trebala pokazati kakve su žrtve podnijeli Hrvati u Domovinskom ratu. Međutim, gradski komunalni redari su ubrzo uklonili ploču, smatrajući da je postavljena ilegalno. O svemu predsjednik Hrvatske sloge Srećko Rudela kaže:
– Slijedili smo primjer Dubrovnika i slične takve ploče postavljene na ulaz od Pila. Želja nam je bila promicati istinu o stradavanju Hrvata i žrtvama agresije u Domovinskom ratu. Uz 350 poginulih i više od 1.000 ranjenih civila i branitelja, u Zadru je stradala i kulturna baština. Mapu pogodaka u spomenike kulture na Poluotoku preuzeli smo iz knjige Tomislava Marijana Bilosnića, a ploču je izradila kamenoklesarska radionica Katuša.
Rudela napominje da su spomenute udruge uspjele skupiti nekoliko tisuća potpisa, ali da se javnost, tj. medji nisu htjeli odazvati pozivu za promociju spomen-ploče.
– Od zadarskih konzervatora smo također dobili povoljno pismeno mišljenje o postavljanju ploče, s tim da su nas uputili na Gradsko poglavarstvo koje donosi odluku o postavljanju. Međutim, od Poglavarstva nismo dobili nikakav odgovor te smo ploču sami postavili, dodao je Rudela.
Na pitanje je li postavljanje ploče bila provokacija upućena Gradskom poglavarstvu zbog skidanja velike slike generala Gotovine, koja je nekada bila u neposrednoj blizini na gradskim bedemima, Rudela je odgovorio da je njegova udruga inicirala skupljanje potpisa za peticiju za oslobađanje generala Gotovine, ali da postavljanje ploče nije nikakva provokacija, nego građanska inicijativa kojoj je cilj pomoći Vladi Republike Hrvatske koja je tužila Republiku Srbiju za agresiju.
– U tom poslu nećemo posustati, nego ćemo nastaviti s pisanjem peticija. Za ploču ćemo pokušati naći neko novo mjesto, dostojno njenog sadržaja, rekao je na kraju Srećko Rudela.


Bunja: Treba napraviti memorijalni centar
Na skidanje ploče, koja je prema mišljenju Grada Zadra ilegalno postavljena na ulazu u Poluotok, stajalište HSP-a nam je objasnio predsjednik županijskog ogranka i zadarski dožupan Đani Bunja.
– HSP predlaže da se stradavanja iz Domovinskog rata obilježe na primjeran način, jer je srbočetnička agresija ostavila velikog traga na ovim prostorima. Stoga je u našem izbornom programu, koji je sada dio programa vladajuće koalicije u Gradu Zadru, i ustrojavanje memorijalno-dokumentacijskog središta i to baš na Poluotoku. Tu bi se na primjeren način moglo upoznati sa stradavanjem grada u Domovinskom ratu. U tom centru trebalo bi biti mjesta i za ovakvu ploču, ali smo protiv samovoljnog postavljanja ploča i obilježja. Poput Dubrovnika, takvom središtu treba pronaći odgovarajuću lokaciju, a smatram da bi ona morala biti negdje na Kalelargi, rekao je Đani Bunja.