Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Blanka zbog ozljede preskače Daegu?

17.08.2011. 22:00
Blanka zbog ozljede preskače Daegu?


Konačnu odluku o tome hoće li Blanka nastupiti u Daeguu donijet ćemo u petak, no šanse su minimalne – kaže Joško Vlašić koji je za taj dan zakazao konferenciju za novinare


Budući da život  nosi red dobroga, pa red  lošega, ovog puta riječ je o  jednoj lošoj stvari, rekao je  Joško Vlašić na konferenciji  za novinare u veljači 2005.  godine na kojoj je objavljeno  da najbolja hrvatska atletičarka Blanka Vlašić mora  ići na operaciju štitnjače. Izjava Joška Vlašića mogla bi se  slobodno primijeniti i na  jučerašnji dan u kojem je obznanjeno da splitska skakačica uvis ima djelomičnu  rupturu mišića semimembranosusa lijeve odrazne noge  zbog čega je upitan i njezin  nastup na Svjetskom prvenstvu, što će se od 27. kolovoza  do 4. rujna održati u južnokorejskom Daeguu. Riječ je o  ozljedi mišića zadnje lože  natkoljenice, što je jedna od  najčešćih ozljeda sportaša, a  zbog koje je Blanka Vlašić u  subotu u poliklinici “Sunce” u  Splitu obavila izvanredni  pregled zbog konstantne boli  u lijevom koljenu.
– Jučer ujutro doktor Igor  Borić potvrdio je djelomičnu  rupturu semimembranosusa  lijeve noge. Konačnu odluku  o tome hoće li  Blanka nastupiti u Daeguu donijet ćemo  u petak, no šanse su minimalne, tek deset posto – rekao  je Joško Vlašić i za petak zakazao konferenciju za novinare koju svi s nestrpljenjem  očekuju. Ipak je riječ o najboljoj hrvatskoj sportašici  koja bi 1. rujna trebala krenuti u lov na treću uzastopnu  titulu svjetske prvakinje, što  dosad nije uspjelo niti jednoj  skakačici. Titulama iz Osake  2007. godine i Berlina 2009.  godine na listi najboljih skakačica izjednačila se s  Južnoafrikankom Hestrie  Cloete, koja je slavila u Edmontonu 2001. i Parizu  2003. godine. Blanka Vlašić  je u Daeguu trebala ostati  nedodirljiva, no prema prognozama, koje i nisu baš  obećavajuće, bit će prisiljena  propustiti ovogodišnje prvenstvo.
Štitnjača
Blanka Vlašić ove je sezone  ostala daleko ispod razine  svojih uobičajenih skokova,  tek je jednom preletjela granicu snova od 200 centimetara, i to u lipnju na mitingu u  rodnome Splitu, nakon kojega se prvi put požalila na  bol u koljenu kao posljedicu  krivog odraza na zagrijavanju. Bol nije popuštala, pogotovo na mitingu Dijamantne lige u Lausannei na kojem  je skakala s bandažiranim  skočnim zglobom i upisala  poraz od Ruskinje Ane  Čičerove, svoje prijateljice,  ali i najopasnije protivnice  ove sezone, koja u Daegu dolazi s trećim rezultatom svih  vremena od 207 centimetara.  Muke po Blanki nastavile su  se i u Eberstadtu u kojem je  uspješnija bila Ruskinja Svetlana Školina, a zbog povišene temperature i dvojila  je o nastupu u Monacu na  kojem je pobjedom osigurala  i titulu ukupne pobjednice  Dijamantne lige.
Još je rano govoriti o prognozama, no očito je da je  pred Blankom Vlašić razdoblje pauze i oporavka kako bi  što se što prije mogla fokusirati na pripreme za iduću  sezonu i Olimpijske igre u  Londonu. U najboljem  slučaju Blanka će pauzirati  tri tjedna, u najgorem dva  mjeseca. Posljednji je put tako veliku pauzu imala 2005.  godine nakon što je u veljači  operirala štitnjaču u bolnici  Sestara milosrdnica u Zagrebu. Sve je počelo posljednjih  dana siječnja kada se morala  vratiti s priprema u Budimpešti jer nije mogla raditi punim intenzitetom. Počeli su  liječnički pregledi, prvi nalaz  krvi nije ukazivao ni na kakvu bolest, no nakon detaljnijih pregleda utvrđeno je da  ima hipertireozu. Prema preporuci doktora Ante Punde  Splićanka je podvrgnuta operativnom zahvatu pod nadzorom Vlade Bedekovića.
Rekord
Blanka Vlašić je preskočila  Europsko dvoransko prvenstvo u Madridu, a sredinom  travnja odradila je prvi trening. No, početkom srpnja je  u poliklinici Neuron obavila  kontrolni pregled lijevog koljena koji je otkrio da ima  problema s desnim koljenom  kao posljedicom određenih  hormonalnih disbalansa.  Blanka je tjedan dana pauzirala, na svom povratničkom natjecanju, SP-u u  Helsinkiju, ostala je bez finala. Iduće se zime vratila  hrvatskim dvoranskim rekordom (200 cm), a novi problemi zadesili su je na Svjetskom atletskom finalu u Stuttgartu na kojem je zbog iznenadne vrtoglavice završila  u bolnici. No, na sreću riječ je  bila o iscrpljenosti.
Prije dvije godine nekoliko  sati uoči početka obrane titule svjetske prvakinje iz  Osake zaradila je nekoliko  šavova nakon što je razbila  glavu zagrijavajući se u hodniku hotela uoči jutarnjih  kvalifikacija na Olimpijskom  stadionu u Berlinu, prošle godine je unatoč brojnim sumnjama u sebe u Barceloni osvojila prvu titulu europske  prvakinje. Ove će godine, po  svemu sudeći, ostati bez novog lova na rekord.