Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Istraga i pritvor za zapovjednika logora Manjača

17.08.2011. 22:00
Istraga i pritvor za zapovjednika logora  Manjača


U priopćenju što ga je državno odvjetništvo jučer poslijepodne objavilo na svojim internetskim stranicama ne navodi se ime, a ni inicijali osobe za koju se traži pokretanje istrage zbog ratnoga zločina protiv ratnih zarobljenika


Državno odvjetništvo jučer je od zagrebačkoga Županijskog suda zatražilo pokretanje istrage i  određivanje pritvora protiv  bivšeg zapovjednika logora  Manjača kod Banja Luke  zbog mučenja hrvatskih vojnika i policajaca tijekom  1991.
U priopćenju što ga je  državno odvjetništvo jučer  poslijepodne objavilo na svojim internetskim stranicama  ne navodi se ime, a ni inicijali  osobe za koju se traži pokretanje istrage zbog ratnoga  zločina protiv ratnih zarobljenika. Objavljeno je tek da je  riječ o potpukovniku JNA koji  je od rujna do kraja 1991. bio  zapovjednik logora na Manjači.
Identitet osumnjičenog  jučer nije bilo moguće doznati  u zagrebačkom Županijskom  državnom odvjetništvu koje  je radilo na slučaju kao ni na  Županijskom sudu od kojega  je zatraženo provođenje istrage.
“Istražnim zahtjevom osnovano se sumnja da je od točno  neutvrđenog dana u rujnu  1991. pa do kraja 1991. u logoru ratnih zarobljenika Manjača u blizini Banja Luke, za  vrijeme trajanja oružanog sukoba između oružanih snaga  Republike Hrvatske s jedne i  Jugoslavenske narodne armije (JNA) i Srpskih paravojnih  formacija s druge strane, nakon što je preuzeo zapovjedništvo nad logorom, kao potpukovnik JNA i zapovjednik  logora te stoga i odgovoran za  primjenu propisa međunarodnog ratnog prava, postupio  protivno odredbama Ženevske konvencije i Dopunskom  protokolu, na način da je nalagao zasada nepoznatim pripadnicima osiguranja logora  da fizički i psihički zlostavljaju zarobljene pripadnike Hrvatske vojske i MUP-a”, ističu  u DORH-u.
Dodaju da je u istom razdoblju, znajući da se navedeni  ratni zarobljenici fizički i  psihički zlostavljaju te da u  logoru ne postoje  minimalni životni  uvjeti dostojni  čovjeka, nije poduzeo ništa da se  takva nezakonita  postupanja spriječe i osiguraju  primjereni životni uvjeti.
“Osnovano se  sumnja da je na  taj način omogućio da njemu  podređene osobe  nastave s takvim  protupravnim radnjama, svjestan  njihovih posljedica tako da su dvojica pripadnika  osiguranja logora  ratnih zarobljenika, zajedno s drugim nepoznatim pripadnicima osiguranja svakodnevno i  sustavno fizički i psihički zlostavljali 350 zarobljenih pripadnika Hrvatske vojske i  MUP-a na način da su ih udarali rukama, nogama, kundacima, pendrecima i drugim vrstama palica po cijelom tijelu  te ih izvodili na pojedinačna  ispitivanja i premlaćivanja,  lažna strijeljanja i prinudne  radove izvan logora, izgladnjivali ih i smjestili u barake  koje nisu grijane, bez pokrivača, a uslijed čega je 1. studenoga 1991. od zadobivenih  ozljeda jedan od njih i preminuo”, navodi se u  priopćenju.
Kako je osumnjičenik nedostupan hrvatskim pravosudnim tijelima tužiteljstvo je  predložilo da se protiv osumnjičenika odredi pritvor i to  zbog posebno teških okolnosti kaznenog djela te mogućnosti bijega i utjecaja na  svjedoke.
U državnom odvjetništvu  ističu da nastavljaju s “provođenjem izvida” u ovom  slučaju jer postoji sumnja da  su se slični zločini ponavljali i  pod novim zapovjednikom logora Manjača.


DORH vodi postupke za ratne zločine u logorima i zatvorima




Državno odvjetništvo Republike Hrvatske objavilo je također kako su  županijska državna odvjetništva pokrenula kaznene postupke radi  otkrivanja i procesuiranja počinitelja ratnih zločina protiv ratnih zarobljenika.
Navodi se kako su protiv poznatih počinitelja neki postupci rezultirali  osuđujućom presudom te dodaje kako se postupci vode protiv  neposrednih počinitelja kao i protiv zapovjednika te da su u tijeku i  postupci protiv nepoznatih počinitelja.
Na DORH-ovim mrežnim stranicama objavljeno je da se u odnosu na  logore i zatvore vodi istraga protiv 62 osobe te da je protiv 108 osoba  podignuta optužnica, dok je 27 osoba osuđeno.
Za kaznena djela ratnih zločina protiv civilnoga stanovništva pokrenuti  su ili su u tijeku postupci za logore i zatvore: Stajićevo, Begejci,  Srijemska Mitrovica, Niš, Stara Gradiška, kao i za Velepromet i za logore  Manjača, Bileća, Morinje i Bučje pa za KDP Glina, logor Berak i zatvore  u Kninu te u Dalju i Erdutu.
U tijeku su postupci i za zatvor Vojnić, zatvore u Bijeloj, Đulovcu i u  Velikoj Peratovici te za vojni zatvor u Nijemcima i Borovom selu.
U DORH-u napominju da su prikaz poduzetnih radnji objavili radi  točnoga izvješćivanja javnosti o ne/pokretanju kaznenih postupaka za  kaznena djela ratnih zločina počinjenih u logorima i zatvorima na  teritoriju Republike Hrvatske i na štetu hrvatskih građana izvan njezina  teritorija.