Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Kapetani koji čine elitu u svjetskom protupožarnom zrakoplovstvu

17.08.2011. 22:00
Kapetani koji čine elitu u svjetskom  protupožarnom zrakoplovstvu


Obuku je završilo sedam kapetana: bojnik Davor Turković, pukovnik Damir Jurišić, bojnik Erih Mirošničenko, bojnik Željko Maljak, bojnik Ivica Markač, satnik Tomislav Slavica i nedavno preminuli probni pilot bojnik Marijan Batarilović čije je priznanje i certifikat preuzela njegova supruga Jasminka


Jučer je u  protupožarnoj eskadrili  93. zrakoplovne baze u  Zemuniku upriličena  svečanost u povodu završetka napredne obuke za  kapetane kanadera. Obuka je provedena sukladno  odredbama kupoprodajnog ugovora sklopljenog  između MORH-a i kanadske tvrtke Bombardier prilikom kupovine zadnja  dva Canadaira ili po novome Bombardiera CL  415.
Obuku je provodio instruktor pilot Bombardier-a tijekom prošle godine u ukupnom trajanju  od tri mjeseca. Obuku koja se sastojala od teorijske  i napredne praktične obuke leta uspješno je završilo  sedam kapetana: bojnik  Davor Turković, pukovnik  Damir Jurišić, bojnik Erih  Mirošničenko, bojnik  Željko Maljak, bojnik Ivica Markač, satnik Tomislav Slavica i nedavno preminuli probni pilot bojnik  Marijan Batarilović čije je  priznanje i certifikat preuzela njegova supruga Jasminka. Svi oni, moglo se  čuti kasnije u govorima,  čine elitu u svjetskom protupožarnom zrakoplovstvu.
Napredna letačka obuka  ili “Advanced Bombardier  415 Aircraft Flight Training” uključivala je elemente skupljanja vode, slijetanja na vodu, skupljanja vode u teškim uvjetima  i letove u planinskim područjima.
Završenom obukom kapetani su licencirani za  najvišu razinu napredne  letačke obuke na avionu  Canadair CL 415. Svjedodžbe o završenoj naprednoj letačkoj obuci uručio  im je potpredsjednik tvrtke Bombardier Derek  Gilmour.
Gilmour se prisjetio  teških i pomalo emotivnih  pregovora o kupnji posljednjih kanadera, ali je  istaknuo visoku profesionalnost i organiziranost  hrvatskih protupožarnih  snaga koje bi trebale biti  primjer u ovom dijelu svijeta. Tad je sam sebi  obećao da će jednog dana  posjetiti Zadar. Derek Gilmour je na poklon dobio  fotografiju koja prikazuje  pet kanadera CL 415 u  smaknutom poretku kako  istovremeno puštaju vodu  na nedavnoj vježbi u Divuljma. Ta fotografija,  kaže Gilmour, ne može se  vidjeti nigdje na svijetu te  će naći počasno mjesto na  zidu njegova ureda. Zapovjednik PP eskadrile,  bojnik Davor Turković rekao je da je letenje u takvoj  formaciji rezervirano za  borbene pilote i akro-skupine, te da i to govori o  visokoj razini profesionalnosti hrvatskih pilota kanadera.
Svečanosti su nazočili i  državni tajnik u MORH-u  Mate Raboteg, državni tajnik u Ministarstvu kulture  Zoran Šikić, zapovjednik  HRZ i PZO brigadni general Dražen Šćuri, zapovjednik 93. zrakoplovne  baze brigadir Miroslav Kovač.
– Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i PZO stalno  ulažu u obuku i usvajanja  novih znanja i vještina.  Konkretno, obučavanje i  usavršavanje na avionu  CL 415 bila je i ostala  važna zadaća za našu granu. Upravo zahvaljujući  PP eskadrili i uporabi kanadera doprinijeli smo  očuvanju života hrvatskih  građana i njihovih materijalnih dobara, rekao je  između ostalog zapovjednik HRZ-a general Šćuri.
Državni tajnik Mate Raboteg je dodao kako je  posao koji obavljaju protupožarni piloti van granica ljudskih mogućnosti,  te da je to primjer svijetu  kako naš sustav funkcionira.


Zrakoplov koji je nezamjenjiv u borbi protiv vatrene stihije na otvorenom




Potpredsjednik Bombardiera Derek Gilmour koji ovih dana ljetuje u  Hrvatskoj rekao nam je da je njegova tvrtka prebrodila krizu koja je  prije četiri godine, prijetila njezinim gašenjem. Gilmour kaže da su  proizvodne linije Bombardiera zakupljene do 2013., a posljednji veliki  naručitelj je Maroko koji je također prepoznao nezamjenjivost ovog  zrakoplova u borbi protiv vatrene stihije na otvorenom. To je vrlo  važno i za respektabilnu hrvatsku PP flotu koja broji šest kanadera,  napose zbog urednog servisiranja i dobavke rezervnih dijelova.