Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

U knjižnici u Arbanasima predstavlja se Sadako

18.08.2021. 08:30


Povodom Godine čitanja u Ogranku Bili brig Gradske knjižnice Zadar predstavlja se Sadako, djevojčica iz pera Karla Brucknera, koja je stradala od posljedica zračenja atomske bombe bačene na Japan u kolovozu 1945. godine. U bijegu od atomske bombe ovu djevojčicu zahvatila je tzv. »crna kiša«, padaline koje se pojavljuju nakon eksplozije atomske bombe.
Devet godina nakon eksplozije atomske bombe iznenada se kod nje pojavila leukemija, 10. siječnja 1955., tri dana nakon njenog dvanaestog rođendana, kod nje je dijagnosticirana »bolest atomske bombe«. Ona je, kao i svi Japanci, znala što to znači.
Još u bolnici njezina najbolja prijateljica Chizuku ispričala joj je jednu staru legendu koja kaže da će bogovi ispuniti jednu želju onome tko od papira napravi tisuću origami ždralova i u to vjeruje. Sadako je počela izrađivati male ždralove, mjesecima, i sve ih je čuvala. Kad bi koji ždral bio gotov, ona je poželjela da ozdravi.
»Djevojčica sa ždralovima« umrla je u bolnici 25. listopada 1955. Došla je do broja 989 ždralova, a 990. je izrezala u predsmrtnoj agoniji. Na posmrtnoj postelji je u ruci je držala posljednjeg ždrala koji je izradila. Kako se njen dvije godine stariji brat sjeća, njene posljednje riječi su bile: »Napisat ću riječ mir na tvoja krila i ti ćeš ga odnijeti u cijeli svijet.« Sadako je sahranjena s 1.000 papirnatih ždralova.