Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Zadar je spreman za početak EP-a

18.08.2021. 07:17


Sve je spremno za početak EuroVolley 2021. – Europskog prvenstva za žene u odbojci. Zadar je od 19. do 26. kolovoza sudomaćin kontinentalne smotre koja se još igra u Bugarskoj (Plovdiv), Rumunjskoj (Cluj-Napoca) i Srbiji (Beograd). U svakom gradu domaćinu nastupat će šest reprezentacija, ukupno 24, od kojih će se 16 naći u drugoj fazi EP-a, što znači da će četiri ekipe iz svake skupine osigurati prolaz u osminu finala. Uoči samog početka zadarskog dijela europske smotre za odbojkašice održana je jučer medijska konferencija na kojoj su prisustvovali gradonačelnik Zadra Branko Dukić, predsjednica Športske zajednice Grada Zadra Snježana Jurinić, direktor ŠC Višnjik Denis Karlović, stručni tajnik Hrvatskog odbojkaškog saveza Frane Žanić te direktorica Hrvatskog odbojkaškog saveza Valentina Bifflin kojoj je pripala uvodna riječ.


Trend sport
– U fazi smo završnih detalja te mogu reći da smo u potpunosti spremni. U tijeku je završna inspekcija članova delegacije Europske federacije. Dvorana je spremna. Nedostaju nam samo naši gosti, ukupno šest ekipa. Zajedno sa stručnim stožerima i cjelokupnim ansamblom koji šalje Europska federacija u Zadru je 500 ljudi. Tisuću osoba može istovremeno boraviti u dvorani. Postoje određeni kontigenti mjesta koja se moraju osigurati gostujućim ekipama i njihovim članovima obitelji. Na organizaciju otpada drugi dio, a jedan dio moramo osigurati za naše VIP goste. Svi oni koji su zainteresirani mogu nam se javiti, ukoliko postoji još koje slobodno mjesto rado ćemo ga osigurati bez naknade jer redovne prodaje ulaznica nema – kazala je čelna osoba Hrvatskog odbojkaškog saveza.
Europski Grad sporta Zadar očekuje veliku promociju, ali i utjecaj na mlade da se u što većem broju počnu baviti odbojkom. Gradonačelnik Zadra Branko Dukić je na predstavljanju EP-a iskazao zadovoljstvo što je Zadar jedan od domaćina kontinentalne smotre.
– Drago mi je da smo domaćini odbojci. To puno znači samom Gradu Zadru, ali i razvoju sportskog turizma koji gradimo. Želimo našim odbojkašicama svu sreću i vjerujemo da će ostvariti dobar rezultat – istaknuo je zadarski gradonačelnik, a na njegove riječi se nadovezala predsjednica Športske zajednice Grada Zadra Snježana Jurinić.
– Vjerujem da će sva dosadašnja natjecanja, kao i ovo Europsko prvenstvo, popularizirati odbojku i proširiti se na cijelu županiju te da će Grad Zadar postati vodeći regionalni centar odbojke. Već sada možemo primjetiti kako je ženska odbojka postala trend sport te se jako veliki broj ženske djece upisuje na odbojku.


Osvježena dvorana
Hrvatske odbojkašice i njihove suparnice u skupini ugostit će Športski centar Višnjik koji je zasjao novim sjajem i u potpunosti je spreman za još jedno veliko natjecanje. Dvorana je uređena i osvježena kao i one pomoćne koje će koristiti reprezentacije.
– Čast i zadovoljstvo je biti domaćinom ovako velike priredbe. Hrvatski odbojkaški savez je prigrlio ŠC Višnjik kao svoju bazu za pripreme i natjecanja. Tu se pokazuje da su sva ulaganja u sportsku infrastrukturu unutar ŠC Višnjik pun pogodak. Dvorana izgleda fantastično i jedna je od najljepše uređenih – istaknuo je direktor ŠC Višnjik Denis Karlović.
A kakvo je stanje u hrvatskoj reprezentaciji otkrio je na završetku medijske konferencije stručni tajnik HOS-a Frane Žanić.
– Zdravi smo i spremni za sutra, ostale su još nijanse. Odradili smo jako dobre pripreme. Treba razmišljati postupno iz utakmice u utakmicu. Nadam se da ćemo ovdje osvojiti drugo mjesto što nam je cilj te doći u drugu fazu natjecanja na toj poziciji. Smatram da u Srbiji imamo realnu šansu zadržati se što dulje. Prvi cilj je proći grupu, a nakon toga osigurati odlazak na Svjetsko prvenstvo na kojem nismo bili deset godina. Djevojke su motivirane i nestrpljivo iščekuju početak prvenstva.




Božičević: Jedva čekamo da počne
Hrvatska reprezentacija prvu utakmicu igra sutra u 17 sati protiv Švicarske. U skupini C Hrvatska uz Švicarsku igra protiv Bjelorusije (21. kolovoza u 17 sati), Slovačke (22. kolovoza u 17 sati), Mađarske (24. kolovoza u 17 sati) te Italije (25. kolovoza u 21 sat). Sve utakmice u izravnom su TV prijenosu na Arena Sport kanalima.
– Još nas samo dva dana dijele od početka Europskog prvenstva. Svi smo jako uzbuđeni. Posljednja dva mjeseca se pripremamo za ovo natjecanje stoga jedva čekamo da počne. Prvu utakmicu igrat ćemo protiv Švicarske za koju se danas počinjemo konkretno pripremati i pomoću video materijala. Pošto se radi o velikom natjecanju na visokom nivou vjerujem da su sve ekipe jake i opasne. U svaku utakmicu dat ćemo se sto posto. Ovim putem pozivam sve da nas prate putem malih ekrana – istaknula je reprezentativka Nikolina Božičević koja igra na poziciji libera.


Raspored po skupinama
Skupina C (Zadar) – Hrvatska, Italija, Švicarska, Bjelorusija, Mađarska, Slovačka.
Skupina A (Beograd) – Srbija, Azerbejdžan, Francuska, Rusija, Belgija, BiH.
Skupina B (Plovdiv) – Bugarska, Češka, Njemačka, Grčka, Poljska, Španjolska.
Skupina D (Cluj) – Rumunjska, Finska, Švedska, Nizozemska, Turska, Ukrajina.